• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pašvaldības vadītājs nav tiesīgs noteikt sev algu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2005., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112680

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 15.jūlijā

Vēl šajā numurā

15.07.2005., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašvaldības vadītājs nav tiesīgs noteikt sev algu

12.jūlija Rīgas domes sēdē pieņemtais lēmums par darba samaksu, kas nozīmē arī algu paaugstināšanu Rīgas domes vadībai, izraisījis rezonansi plašsaziņas līdzekļos. Tādējādi Rīgas domes priekšsēdētājam ir paredzēts algas pieaugums par 40 latiem, viņa vietniekiem par 80 latiem, bet komiteju priekšsēdētājiem par 180 latiem. Ažiotāžas iemesls ir ne tik daudz lēmuma būtībā kā iespēja to pieņemt, nepārkāpjot likumu par interešu konfliktu amatpersonas darbībā.
Piecu dienu laikā domes priekšsēdētājam Aivaram Aksenokam pēc iepazīšanās ar tā saturu ir jāparaksta domes sēdes protokols. Tātad domes lēmums ir pieņemts ar pozīcijas balsu vairākumu (32 balsis), iepriekš neprognozējot pārkāpumu, kad domes vadība ir piedalījusies balsojumā par algas paaugstināšanu sev. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir iecerējusi Rīgas domes 12.jūlija lēmumu izvērtēt, nosūtot to Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). “Ministrijai nav jāizsaka apgalvojums, vai tas ir labi, vai slikti. Līdzīgi kā līdz šim RAPLM nesniegs atzinumus par interešu konflikta novēršanu valsts un pašvaldību amatpersonu darbībā un iepirkuma procedūru likumības ievērošanu. Ar to nodarbojas KNAB,” skaidro RAPLM Juridiskā departamenta direktors Artis Stucka.
Pēc RAPLM amatpersonas teiktā, apšaubāma var būt pieeja minētā lēmuma pieņemšanā. Likuma norma nosaka, ka amatpersona nedrīkst lemt par savu atalgojumu. Lai noskaidrotu, kā rīkojās balsojumā Rīgas domes vadošās amatpersonas, ir jāredz ne tikai domes lēmums, bet arī balsojuma izdruka. “Savulaik RAPLM mēģināja ieviest reglamentējošu kārtību, izstrādājot tiesību aktu, kas novērstu iespējas spontānai domes atalgojuma paaugstināšanai. Pret to, nodēvējot par demokrātijas ierobežojumu, pašvaldības iebilda. No otras puses, ja pašvaldības finanšu resursi ir pietiekami, aizliegt lemt par atalgojuma palielināšanu domes vadībai un darbiniekiem būtu nepareizi. Šī situācija ir duāla, velkot paralēles ar valdības lēmumu par atalgojuma paaugstināšanu ministriem,” secina A.Stucka.
Ja tomēr Rīgas domes amatpersonas būs piedalījušās lemšanā par atalgojuma noteikšanu sev, RAPLM Juridiskā departamenta direktors Artis Stucka atzina, ka lēmums būs jāatceļ, bet pretlikumīgi balsojušiem deputātiem tiks piemērots administratīvais sods.
RAPLM kompetencē ir reaģēt arī uz līdzīgiem gadījumiem citās pašvaldībās.

Zaida Kalniņa, “LV”
zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!