• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizliegumu ignorē - pludmalēs smēķē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.2005., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112531

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nokļūt līdz Jūrmalai - ar ērtībām un bez tām

Vēl šajā numurā

14.07.2005., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizliegumu ignorē – pludmalēs smēķē

Aizvadītā gada pavasarī Jūrmalas pilsētas dome bija pirmā, kas pieņēma lēmumu pašvaldības saistošo noteikumu formā par aizliegumu smēķēt pludmalē. Vēlāk, atbalstot veselīga dzīvesveida veicināšanu, līdzīgi rīkojušās arī vairākas citas pašvaldības.

Kā atpūtnieki pludmalēs ievēro šo normu?
Pagaidām atbildīgās institūcijas par to var sniegt vien vispārīgas ziņas. Jūrmalas domes izplatītā informācija ziņu aģentūrām liecina, ka sodīto par šādu pārkāpumu vēl nav. Savukārt Rīgas pludmalē par smēķēšanu ir sodīts viens cilvēks.
Fakti vedina spriest, ka publiskajās pludmalēs atpūtnieki patiešām strikti ievēro pašvaldības izvirzītās prasības un bauda atpūtu bez tabakas dūmu klātbūtnes. Kāda ir īstenība – par to vislabāk ir pārliecināties savām acīm. Pirmā liecība, ka smēķēts tiek uz nebēdu, ir izsmēķi pludmales smiltīs. Šo faktu nenoliedz arī Jūrmalas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Edmunds Imša. “Pludmali ik rītus uzkopj uzņēmums “Jūrmalas ATU”. Uzņēmuma darbinieki atzīst, ka līdzās citiem atkritumiem smiltīs ir liels daudzums cigarešu izsmēķu.”
Kontrolēt pašvaldības noteiktās kārtības ievērošanu pludmalē, brīdināt vai sodīt to pārkāpējus uzdots Jūrmalas pašvaldības policijai. E.Imša norāda, ka milzīgā cilvēku skaita dēļ, kas karstajā laikā atrodas Jūrmalas pludmalē, pašvaldības policijai ir ļoti grūti pilnvērtīgi veikt pienākumus un fiksēt visus pārkāpumus. Policisti nevienu smēķētāju gan nav sodījuši, taču ir brīdinājuši. “Jūrmala ir kūrorta pilsēta. Šeit vasarās viesojas cilvēki, lai baudītu atpūtu. Mūsu prioritāte nav par katru cenu sodīt pārkāpējus, tādēļ pašvaldības policija reidu laikā vairāk piemēro brīdinājumu un aizrādījumu izteikšanu.”
Atbildot uz jautājumu, kur Jūrmalas viesis var uzzināt par izvirzītajām kārtības prasībām, domes pārstāvis stāsta, ka informācija pieejama katrā glābšanas stacijā uz ziņojumu dēļa. Diemžēl pludmalē nav uzstādītas nekādas norādes par aizliegumu smēķēt. Tāpat kā nav tabakas cienītāju diskriminācijas novēršanai īpaši smēķēšanai norādītu vietu. E.Imša atzina, ka patlaban domes izmantotās sabiedrības informēšanas metodes ir neefektīvas un nepietiekamas. Arī pašvaldības izdotie saistošie noteikumi darbojas nepilnvērtīgi. “Pret smēķēšanu cīnīties ir grūti ne tikai pludmalēs,” secināja domes pārstāvis.

Materiālus sagatavojusi
Zaida Kalniņa, “LV”
zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!