• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunajām Kopienas stratēģiskajām pamatnostādnēm kohēzijai, izaugsmei un darbavietām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2005., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112171

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts kancelejas piedalīšanos starptautiska konkursa finālā

Vēl šajā numurā

08.07.2005., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunajām Kopienas stratēģiskajām pamatnostādnēm kohēzijai, izaugsmei un darbavietām

Danuta Hībnere, Eiropas reģionālās politikas komisāre, kopā ar Vladimiru Špidlu, nodarbinātības, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju komisāru, 5.jūlijā iepazīstināja ar Kopienas stratēģiskajām pamatnostādnēm ekonomiskajai, sociālajai un teritoriālajai kohēzijai. Jaunās pamatnostādnes noteiks prioritātes jaunajām Eiropas attīstības programmām, palīdzot dalībvalstīm koncentrēties uz galvenajām jomām izaugsmei un darbavietām. Eiropas Komisija nodos pamatnostādnes pieņemšanai Padomē un Eiropas Parlamentā, kad būs pieņemti tiesību akti, kuri ir jaunās kohēzijas politikas pamatā. Līdz tam notiks apspriešanās ar sabiedrību, lai līdz galam izstrādātu galīgo versiju. Interesenti tiek aicināti darīt zināmu savu viedokli līdz 2005. gada 30. septembrim šādā interneta lapā: http://europa.eu.int/comm/regional_policy/sources/docoffic/2007/osc/index_en.htm.
Komisāre Danuta Hībnere atzīmēja: “Kopienas stratēģiskās pamatnostādnes ir būtisks aspekts Eiropas Komisijas centienos cieši saistīt kohēzijas politiku ar Lisabonas programmu izaugsmei un darbavietām. Pamatnostādnes ir trūkstošais posms starp mūsu tiesību aktiem un reģionālajām programmām vietējā līmenī. Pieņemot šo paziņojumu, Eiropas Komisija ir parādījusi savu apņemšanos turpināt īstenot mūsu stratēģiskās prioritātes, lai arī notiek kavēšanās ar vienošanos par Eiropas Savienības turpmāko finansēšanu.”
Atsaucoties uz vienu no ierosinātajām pamatnostādnēm, nodarbinātības, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju komisārs Vladimirs Špidla piebilda: “Eiropa koncentrējas uz darbavietām un izaugsmi. Mērķtiecīgi pievēršoties ieguldījumiem cilvēku kapitālā, lai panāktu izaugsmi, pamatnostādne par vairāk un labākām darbavietām atspoguļo nesen pārskatīto Eiropas Nodarbinātības stratēģiju. Pamatnostādnes palīdzēs dalībvalstīm regulēt ekonomiskās pārmaiņas, tostarp pārstrukturēšanu, stimulēt zināšanu ekonomiku un jauninājumus, kā arī cīnīties ar ilgtermiņa un jauniešu bezdarbu. Tās arī sekmēs iedzīvotāju profesionālo un ģeogrāfisko mobilitāti, vienlaikus nodrošinot tiem labāku izglītību un prasmes.”
Kopienas stratēģiskās pamatnostādnes ir būtisks elements jaunās kohēzijas politikas struktūrā pēc 2007.gada. Tās ir saikne starp dalībvalstu darbības programmām un regulām par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu un Kohēzijas fondu. Balstoties uz stratēģiskajām pamatnostādnēm, dalībvalstis noteiks savas galvenās prioritātes kohēzijas politikai, ko ietvers to Lisabonas valstu rīcības programmās izaugsmei un darbavietām.
Šā paziņojuma pieņemšana ir ļoti sav-laicīga, īpaši ņemot vērā nespēju jūnija Eiropadomē vienoties par Eiropas Savienības (ES) finansēšanas nākotni. Valstu un reģionālajām iestādēm tagad jāpieliek ievērojams darbs attiecībā uz to kohēzijas politikas programmu pārvaldību un darbību, lai izvairītos no nopietniem traucējumiem 2007.gadā. Pamatnostādņu projekts neformālā līmenī ir sīki apspriests ar dalībvalstīm. Pieņemot šo paziņojumu, Eiropas Komisija cer samazināt neskaidrību, kas reģionālajām iestādēm rodas sakarā ar to, ka nav finanšu plāna. Tomēr drīza vienošanās par ES finanšu plānu joprojām paliek neatliekams jautājums.
Stratēģiskās pamatnostādnes sniedz dalībvalstīm un reģioniem indikatīvās Kopienas prioritātes kohēzijas politikas programmām. Tajās uzsvērta vajadzība stiprināt sinerģiju starp kohēzijas politiku, valsts un reģionālajām prioritātēm un Lisabonas stratēģiju, un tās stiprina reģionālo un vietējo iestāžu, sociālo partneru un citu interesentu iesaisti kohēzijas politikā. Kā norādīts pamatnostādnēs, kohēzijas politikas ierobežotie resursi jākoncentrē tajās jomās, kur tā var sniegt vislabākos rezultātus attiecībā uz izaugsmi un nodarbinātību.
Ir noteiktas trīs šādas galvenās prioritātes:
1) padarīt Eiropu pievilcīgāku ieguldījumiem un darbam: paplašināt un izlabot infrastruktūras; uzlabot vides ieguldījumu izaugsmē un darbavietu veidošanā; pievērsties tradicionālo enerģijas avotu intensīvai izmantošanai Eiropā un atbalstīt atjaunojamas un alternatīvas tehnoloģijas;
2) zināšanas un jauninājumi izaugsmei: palielināt un uzlabot ieguldījumu PTA; sekmēt jauninājumus un veicināt uzņēmējdarbību; attīstīt visiem pieejamu informācijas sabiedrību; atvieglot piekļuvi finansēm;
3) vairāk un labākas darbavietas: piesaistīt un noturēt vairāk cilvēku nodarbinātībā un modernizēt sociālās aizsardzības sistēmas; uzlabot darba ņēmēju un uzņēmumu pielāgošanās spēju un darba tirgus elastību; palielināt ieguldījumu cilvēku kapitālā ar labāku izglītību un prasmēm; palielināt administratīvo spēju, uzturēt veselīgu darbaspēku.
Pamatnostādnēs īpaša uzmanība pievērsta arī teritoriālajai kohēzijai un sadarbībai. Tajās atzīts pilsētu ieguldījums izaugsmē un darbavietu veidošanā, noteikts atbalsts lauku rajonu ekonomiskajai dažādošanai un pārrobežu, starpvalstu un starpreģionu sadarbības veicināšanai.
Pamatnostādnes nav tieši piemērojams dokuments. Balstoties uz noteiktajām prioritātēm, katrai dalībvalstij vai reģionam jārod savai attīstībai piemērots stratēģiju kopums, ņemot vērā konkrētos ekonomiskos, sociālos, institucionālos un kultūras apstākļus.
Padome pēc Eiropas Komisijas priekšlikuma pieņems pamatnostādnes vienprātīgi, un tas notiks pēc regulu pieņemšanas pēc vienošanās par Finanšu plānu 2007.–2013.gadam. Tās tiks izmantotas par pamatu, izstrādājot valstu stratēģiskās atsauces shēmas un pēc tam darbības programmas, ko pieņems Eiropas Komisija.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!