• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunās struktūrfondu politikas izvērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2005., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112049

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par papildu līdzekļiem Kohēzijas fondam

Vēl šajā numurā

07.07.2005., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunās struktūrfondu politikas izvērtējumu

Procedūra: piekrišana; starpposma ziņojums

Debates: 2005.gada 5.jūlijā

Balsojums: 2005.gada 6.jūlijā

Trešdien, 6.jūlijā, Eiropas Parlaments ar 574 balsīm par, 45 pret un 44 atturoties, pieņēma ziņojumu, kurā izvērtēts Komisijas priekšlikums par struktūrfondu – Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Eiropas Sociālā fonda un Kohēzijas fonda – pamatnoteikumiem. Deputāti atbalsta Eiropas Komisijas ieteikumu kohēzijas jeb izlīdzināšanas politikai atvēlēt 0,41% no ES kopienākuma, bet noraida priekšlikumus “nacionalizēt” visu ES reģionālo politiku vai daļu no tās. Parlaments noraidīja arī mēģinājumus izslēgt kohēzijas politiku no turpmākajām sarunām par finanšu perspektīvu.

Pieņemtajā ziņojumā Parlaments aicina “atrast politisku risinājumu, kas paredzētu īpašu kompensāciju tiem reģioniem vai dalībvalstīm, kuras saskaras ar nopietniem finansiāliem zaudējumiem to atšķirību dēļ, kas radušās saistībā ar Komisijas priekšlikumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu”. Pēc iespējas drīzāk jāpieņem daudzgadu finanšu plāns, jo “nenoteiktība attiecībā uz struktūrpolitikas jomu finansēšanu varētu vēl vairāk mazināt pilsoņu uzticēšanos Eiropas Savienības projektam”.

Jauninājums struktūrfondu noteikumos ir iespējas saņemt atbalstu sociālo mājokļu celtniecībai. Deputāti gan stingri iebilst pret “jebkādu mēģinājumu izdevumus, kas nav saistīti ar ieguldījumiem, piemēram, mājokļu celtniecības izdevumus, iekļaut izdevumos, kurus izmanto Kopienas līdzfinansējuma aprēķināšanā”, tomēr uzskata, ka izdevumi, kas saistīti ar sociālo mājokļu atjaunošanu, lai taupītu enerģiju un aizsargātu vidi, ir jāiekļauj.

Parlaments atbalstīja arī Komisijas priekšlikumu noteikt finansiālus sodus tiem uzņēmumiem, kas saņēmuši Kopienas atbalstu, bet pēc tam nolemj pārvietoties. Komiteja iesaka izstrādāt sistēmu, lai aprēķinātu jebkuras pārvietošanas saimnieciskās un sociālās izmaksas un attiecīgi noteiktu sodu.

5.jūlija debatēs Nāciju Eiropas grupas pārstāvis Guntars Krasts ieteica ņemt vērā vairākas nepilnības Eiropas Komisijas ierosinātajos struktūrfondu noteikumos: deputāts uzskata, ka bija nopietni jāizvērtē iespēja atbalsta pasākumus pagarināt uz septiņiem gadiem. Deputāts neatbalstīja arī pienākumu pārvietotiem uzņēmumiem atmaksāt saņemto stuktūrfondu atbalstu, kas, pēc G. Krasta domām, ir krasā pretrunā ar vienotā tirgus principiem. Viņaprāt, bija jāsaglabā iespējas projektus finansēt no Eiropas Savienības fondu privātā līdzfinsējuma, neiesaistot nacionālo sabiedrisko finansējumu.

Lai gan Parlamentam, lemjot par šo regulu, ir tikai piekrišanas pilnvaras, t.i., deputāti tekstu var tikai noraidīt vai tam piekrist pilnībā, Parlaments izmantoja savas tiesības pieņemt starpposma ziņojumu, izsakot ieteikumus Komisijas tekstā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!