• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts dienas svinībām Lietuvā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2005., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112038

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zem politisko lielvaru riteņiem

Vēl šajā numurā

07.07.2005., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts dienas svinībām Lietuvā

Lietuvā trešdien ar svinīgām ceremonijām un daudzveidīgiem kultūras pasākumiem atzīmēja Valsts dienu, kas ik gadu tiek svinēta 6.jūlijā, karaļa Mindauga kronēšanas gadadienā.

LIETUVA.PNG (75301 bytes)No rīta prezidents Valds Adamkus prezidenta pilī apbalvoja vairāk nekā simt Lietuvas un ārvalstu pilsoņus ar valsts ordeņiem un medaļām par nopelniem Lietuvas labā.
Pusdienlaikā Viļņas Daukanta laukumā notika svinīgā Lietuvas valsts karoga pacelšanas ceremonija. Uzrunājot sapulcējušos cilvēkus, prezidents aicināja padomāt, vai šobrīd Lietuva ir tāda, kādu to būtu vēlējušies redzēt Mindaugs un citi Lietuvas valdnieki, divdesmitā gadsimta sākuma brīvprātīgie, pēckara laika partizāni un 1991.gada janvāra notikumu dalībnieki. “Lietuva ir tāda, kādi esam mēs paši. Mācīsimies vēsturē smelties sirdsgudrību, atbildības sajūtu un krietnumu!” aicināja prezidents.
Vēlāk Viļņas katedrālē tika noturēta mise par godu Valsts dienai. Visu dienu Viļņas ielās, laukumos un parkos notika skolēnu dziesmu svētku un starptautiskā folkloras festivāla “Baltica” bērnu grupu koncerti.
Svinīgas ceremonijas un svētku kultūras pasākumi risinājās arī citās Lietuvas pilsētās. Klaipēdā Valsts dienā notika rokfestivāls “Vasarok–2005”, Panevēžā – Viduslaiku tirgus, Ķērnavē – “Dzīvās arheoloģijas dienas”, Šauļos turpinājās starptautiskais folkloras konkursfestivāls “Saules žiedas”.
6.jūlijs tika pasludināts par Lietuvas Valsts dienu 1990.gadā. Šajā dienā 1253.gadā Lietuvas lielkņazs Mindaugs ar pāvesta lēmumu ticis kronēts par karali, un šis brīdis tiek uzskatīts par Lietuvas valstiskuma starptautiskas atzīšanas sākumu. Pirms diviem gadiem, atzīmējot šā notikuma 750.gadskārtu, Viļņā atklāja Mindauga pieminekli un viņa vārdā nosauktu tiltu.

Pēc LETA informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!