• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ebreju genocīda piemiņas dienai veltītā pasākumā Rīgā, pie bij. sinagogas memoriālā mūra, 2005.gada 4.jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2005., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111804

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

IX Skolēnu dziesmu un deju svētkos Mežaparka estrādē 2005.gada 3.jūlijā

Vēl šajā numurā

05.07.2005., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ebreju genocīda piemiņas dienai veltītā pasākumā Rīgā, pie bij. sinagogas memoriālā mūra, 2005.gada 4.jūlijā

Augsti godātie ebreju kopienas pārstāvji! Ekselences! Dāmas un kungi!
Mēs esam pulcējušies, lai atcerētos un lai izteiktu savas sāpes un līdzjūtību ebreju tautai, kam šajā dienā šeit, uz Latvijas zemes, sākās sāpju un vaidu ceļš vairāku gadu garumā. Ir skumji un zīmīgi, ka tas ceļš sākās tikai dažas dienas pēc nacistu Vācijas okupācijas sākuma šeit, dievnamā, lūgšanu namā, kur ebreju kopienas pārstāvji pulcējās, lai dziedātu Tam Kungam slavas dziesmas, lai piekoptu savu senču tradīcijas.
Šeit notika trīskāršs grēks: grēks pret cilvēci, grēks pret ebreju tautu un grēks pret svētnīcu, jo jebkurai svētnīcai vajadzētu būt respektētai, tamdēļ, ka tā ir īpaši dārga tai ticībai un tautai. Šeit aizgāja bojā ļaudis gluži kā holokaustā, kā uguns upuri ļaundabības un naida kultam. Šis naids sākās ar ideoloģiju, kas uzstādīja dažus cilvēkus augstāk par citiem un citus toties zemāk. Šeit mēs varam saskatīt tā ļaunuma sakni, kas cilvēci ir vajājusi no tās pirmsākumiem, ar kuru mums jācīnās šodien, rīt un vienmēr. Tā ir tā doma, ka jau no dzimšanas vai no kādas pavēles, vai no kādas ideoloģijas piekritības daži cilvēki ir pelnījuši parastos cilvēces likumus, kas viņus sargā, bet citus it kā varētu atļauties izstumt no cilvēku kopības un ar viņiem apieties citādi, vai kā nacisma rasisma ideoloģijā – iznīcināt viņus no zemes virsas.
Šādu domu mēs nedrīkstam pieļaut, pret šādu domu mums ir jācīnās vienmēr un visur. Tā dzimst ar sīkiem aizspriedumiem, ar cita noraidījumu, tamdēļ, ka viņš ir citāds. Bet zināmos apstākļos, un to redzam vēl šodien visās pasaules malās, tā viegli pārvēršas asiņainos konfliktos un arī sistemātiskā genocīdā. Genocīds vēl šodien notiek daudzās zemēs, tam nav un nekad nebūs īstena pamatojuma.
To, kas notika šeit ar Latvijas ebreju tautu, šodien mēs atceramies un pieminam, izsakām savu dziļāko līdzjūtību ebreju tautai par tās lielajām ciešanām šajā holokausta ciešanu periodā, izsakām savu solidaritāti vienmēr un visur ar ebreju tautu un ar visiem vajātajiem un apliecinām, ka mūsu svēts pienākums ir gādāt, lai nenotiek tādas lietas.
Es noliecu savu galvu upuru priekšā, es lūdzu jums visiem līdzi par viņu dvēselēm, mēs atceramies ar cieņu visus tos, kas holokausta šausmas ir pārdzīvojuši, un es kā Valsts prezidente varu jums izteikt Latvijas apņēmību, ka mēs būsim modri, mēs būsim uzmanīgi, mēs gādāsim, lai tādas lietas vairs nenotiek, lai mūsu bērni saprot, kas ir noticis pagātnē, lai viņi saprot, cik tas bija nepareizi un ka tas nedrīkst atkārtoties.
Es tamdēļ novēlu mums visiem kopā šajā atmiņas dienā atcerēties savu kopējo cilvēcību, savu solidaritāti un savu brālību. Mēs visi esam Dieva bērni, mēs visi esam brāļi un māsas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!