• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sadarbība Baltijas jūras reģionā - Eiropas nākotnei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2000., Nr. 339/340 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11169

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi likumā "Par uzņēmumu gada pārskatiem"

Vēl šajā numurā

28.09.2000., Nr. 339/340

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sadarbība Baltijas jūras reģionā — Eiropas nākotnei

Vakar Latvijā oficiālā vizītē ieradās Somijas Republikas parlamenta spīkere Rīta Osukainena
S1.JPG (20855 BYTES) S2.JPG (25365 BYTES)

Vakar, 27.septembrī, oficiālās vizītes pirmajā dienā, Saeimas namā: Somijas Republikas parlamenta spīkere Rīta Osukainena ar kungu; Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume un Saeimas sekretāre Silvija Dreimane           Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 27.septembrī, Somijas parlamenta spīkere Rīta Osukainena tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar abu valstu savstarpējās attiecības un Latvijas virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

Saeimas priekšsēdētājs pauda gandarījumu par Somijas delegācijas vizīti Latvijā un uzsvēra, ka attiecības starp abām valstīm vērtējamas kā ļoti labas. Visaptveroša sadarbība un kontakti izveidojušies visdažādākajos līmeņos — starp parlamentiem, pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām un arī iedzīvotājiem. Augstu vērtējama Latvijas un Somijas parlamentu ciešā un regulārā sadarbība, it īpaši Somijas pieredze Eiropas Savienības integrācijas kontekstā, kā arī politiskais un praktiskais atbalsts, ko Somija sniegusi mūsu valstij ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā.

Somijas parlamenta spīkere atzina, ka ar prieku pieņēmusi Saeimas priekšsēdētāja ielūgumu apmeklēt Latviju. Mūsu valstī viņa viesojas jau trešo reizi. R.Osukainena sacīja, ka Baltijas jūras reģions ir viens no stratēģiski nozīmīgākajiem Eiropā un tam piemīt liels ekonomiskās attīstības potenciāls. ES paplašināšanās ne tikai pozitīvi ietekmēs drošību šajā reģionā, bet arī sekmēs demokrātijas attīstību, politisko stabilitāti un ekonomisko aktivitāšu paaugstināšanos. Viņa uzsvēra arī Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības nozīmi un informēja, ka nākamvasar kārtējā Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības modeļa "5+3" sanāksme notiks tieši Somijā.

Runājot par eirointegrācijas gaitu, J.Straume akcentēja Saeimas Eiropas lietu komisijas lomas palielināšanos šajā procesā un informēja, ka visas Latvijas parlamentā pārstāvētās partijas deklarējušas atbalstu Latvijas virzībai uz iestāšanos ES. Lai gan pēdējās socioloģiskās aptaujas liecina, ka gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju atbalsta Latvijas iestāšanos ES, aizvien nozīmīgāks kļūst jautājums par vispusīgas informācijas sniegšanu sabiedrībai attiecībā uz dalības ES praktiskajiem aspektiem. Ņemot vērā Somijas pozitīvo pieredzi iedzīvotāju informēšanā par jautājumiem, kas saistās ar iestāšanos šajā organizācijā, Latvija būtu ieinteresēta sadarboties ar Somiju šajā jomā. "Sabiedrības informēšana ir ļoti būtiska, jo galīgais lēmums par vai pret iestāšanos ES jāpieņem valsts iedzīvotājiem," sacīja J.Straume.

R.Osukainena pastāstīja, ka iedzīvotāju informēšana Somijā tika organizēta tādējādi, ka sabiedrībai tika piedāvāti argumenti gan par, gan pret iestāšanos ES. Arī valdības piešķirtais finansējums ticis organizācijām, kas aizstāvējušas abus pretējos viedokļus. Kā pozitīvus sabiedrības informēšanas kampaņā Somijas spīkere novērtēja trīs aspektus — pozitīvo rezultātu tautas nobalsošanā, abu viedokļu parādīšanos masu medijos un valdības reālo informāciju eirointegrācijas procesa norisē. Tas radīja lielāku izpratni par iespējamajiem ieguvumiem un zaudējumiem, iestājoties ES, un deva iespēju iedzīvotājiem pieņemt patstāvīgu lēmumu, kas balstās uz vispusīgu informāciju un zināšanām. Lai gan tagad Somija jau ir ES dalībvalsts, sabiedrības informēšanai par šiem jautājumiem joprojām tiek pievērsta liela uzmanība. Somijas iedzīvotāji ir sapratuši, ka strādāt ES ietvaros ir izdevīgāk, tāpēc pēc iestāšanās ES iedzīvotāju neapmierinātība Somijā nav novērota.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī parlamenta un valdības sadarbības iespējas ES integrācijas kontekstā. R.Osukainena uzsvēra, ka Latvija, ieejot finiša taisnē, nevar kļūdīties. Likumdošanas harmonizēšana, ko patlaban veic Latvija, ir ļoti svarīga mūsu valsts turpmākajai attīstībai.

Somijas parlamenta spīkere Rīta Osukainena un viņas vadītā delegācija tikās arī ar Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Edvīnu Inkēnu un komisijas locekļiem.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas virzību uz Eiropas Savienību.

Šodien Somijas parlamenta spīkere teiks uzrunu Saeimas plenārsēdē, kā arī apmeklēs Siguldu un Cēsis.

Saeimas preses dienests

S3.JPG (20175 BYTES)

Vakar pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Induli Bērziņu Somijas parla-menta spīkere Rīta Osukainena parakstījās Ārlietu ministrijas Viesu grāmatā

Pie ārlietu ministra

Vakar, 27. septembrī, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar Somijas parlamenta spīkeri Rītu Osukainenu.

Sarunā atzīmētas Latvijas un Somijas labās attiecības, Somijas stingrais atbalsts Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās procesam, kā arī veiksmīgā starpparlamentārās sadarbības attīstība.

I.Bērziņš raksturoja Latvijas integrāciju ES un NATO, īpaši pievēršoties reģionālās sadarbības aspektiem. Sarunā skarti Eiropas Savienības paplašināšanās jautājumi, Helsinku lēmumu izpilde, kā arī mazo valstu loma Eiropas Savienībā. R.Osukainena uzsvēra sabiedrības informēšanas svarīgumu, kā arī pauda Somijas gatavību sniegt palīdzību eirointegrācijas procesā un dalīties pieredzē.

Abas amatpersonas pārrunāja arī ar Eiropas Savienības turpmāko attīstību saistītos jautājumus.

Ārlietu ministrijas preses centrs

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!