• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas veselības apdrošināšanas karti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2005., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111641

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2005.gada 30.jūnija ārkārtas sesijā

Vēl šajā numurā

01.07.2005., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas veselības apdrošināšanas karti

Tikai 12 mēnešus pēc tās laišanas klajā vairāk nekā 30 miljoniem Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju jau ir ES veselības apdrošināšanas karte. Šovasar kartes lietotāju skaits varētu sasniegt jau 50 miljonus. Karte izrādās daudz pieprasītāka nekā iepriekšējais ES veselības apdrošināšanas dokuments – E-111 veidlapa. Piemēram, Zviedrijā, par 600% palielinājies to cilvēku skaits, kas lieto karti, salīdzinājumā ar E-111 veidlapas izmantotāju skaitu.
Karti laida klajā 2004.gada jūnijā, lai vienkāršotu piekļuvi nepieciešamajiem medicīniskās aprūpes pakalpojumiem, ceļojot pa ES. 13 valstis karti ieviesa uzreiz, pārējās to plāno ieviest nākamo 18 mēnešu laikā. Nākamo sešu mēnešu laikā visas ES valstis (arī Norvēģija, Šveice, Islande un Lihtenšteina) saviem iedzīvotājiem piedāvās veselības apdrošināšanas karti.
Pirmajos sešos mēnešos pēc kartes klajā laišanas tika izdots vairāk nekā 14,5 miljoni karšu, kā arī 2 miljoni pagaidu apliecību. Jaunākie dati liecina, ka visvairāk karšu izdots Itālijā (13 miljoni), Čehijā (aptuveni 7 miljoni), Vācijā (3,5 miljoni), Zviedrijā (1,6 miljoni) un Beļģijā (1,3 miljoni).
Ir valstis, kas īpaši papūlējušās, izplatot karti. Piemēram, Čehijā karte izdota ikvienai apdrošinātajai personai, un to atzīst arī valsts līmenī. Itālija paziņojusi, ka tā līdz 2005.gada decembra beigām iecerējusi izdot 58 miljonus karšu. Savukārt Apvienotā Karaliste kartes klajā laišanas termiņu saīsinājusi, to pārceļot no 2005.gada decembra uz septembri.
Arī kartes pasūtīšana ir atvieglota: dažās valstīs, piemēram, Beļģijā, Īrijā, Luksemburgā, Slovēnijā, Zviedrijā un Norvēģijā, to var veikt tiešsaistē.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!