• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumi Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2005., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111605-noteikumi-par-kartibu-kada-pasvaldibas-var-uzlikt-pasvaldibu-nodevas

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.481

Noteikumi par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai

Vēl šajā numurā

01.07.2005., Nr. 102

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 480

Pieņemts: 28.06.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.480

Rīgā 2005.gada 28.jūnijā (prot. Nr.37 3.§)

Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas

Izdoti saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām”
12.panta pirmo, otro, ceturto un piekto daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka pašvaldību nodevu (turpmāk – nodevas) uzlikšanas kārtību un pašvaldību saistošo noteikumu par pašvaldības nodevu uzlikšanu reģistrācijas kārtību.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. īpaša režīma zona – pašvaldības teritorijas daļa, kurā ir ierobežota transportlīdzekļu kustība;

2.2. publiska vieta – ceļi (jebkura satiksmei izbūvēta teritorija, kurā ietilpst, piemēram, braucamā daļa, ietve, nomale, sadalošā josla), tuneļi, laukumi, gājēju apakšzemes pārejas, dzelzceļu staciju, autoostu un lidostu zāles, gaiteņi, satiksmes ejas, parki, skvēri un citas speciāli iekārtotas brīvdabas atpūtas vietas, neiznomāta, neapbūvēta vai citādi neiekārtota valsts vai pašvaldību zeme, kā arī ēku fasādes, ja uz tām izvieto reklāmu vai aģitācijas materiālus.

3. Nodevas uzliek saskaņā ar domes (padomes) izdotiem saistošajiem noteikumiem tikai likuma “Par nodokļiem un nodevām” 12.panta pirmajā un otrajā daļā norādītajiem nodevu objektiem, ja minētie saistošie noteikumi ir reģistrēti atbilstoši likuma “Par nodokļiem un nodevām” 12.panta ceturtās un piektās daļas prasībām. Ar pašvaldību nodevām neapliek tāda veida pakalpojumus, kuri saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 11.pantu ir valsts nodevu objekti.

4. Pašvaldību nodevu veidā apmaksā atlīdzību tikai par pašvaldību sniegto nodrošinājumu. Pirms pašvaldības nodevas likmes noteikšanas pašvaldības dome (padome) izvērtē tās apmēra samērīgumu pašvaldības paredzētajam nodrošinājumam.

5. Par darbībām, kas saistītas ar nodevu uzlikšanu, pašvaldība papildu maksu neiekasē. Tā iekļaujama attiecīgās nodevas likmē.

II. Nodevu uzlikšanas kārtība

6. Nodevas par pašvaldības domes (padomes) izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanu pašvaldība ir tiesīga uzlikt personām, kuras saņem pašvaldības izstrādātos oficiālos dokumentus un apliecinātas to kopijas.

7. Nodevas par izklaidējoša rakstura pasākumu sarīkošanu publiskās vietās pašvaldība ir tiesīga uzlikt personām, kuras rīko izklaidējoša rakstura pasākumus publiskās vietās attiecīgās vietējās pašvaldības teritorijā. 

8. Nodevas par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu pašvaldība ir tiesīga uzlikt personām, kuras attiecīgās vietējās pašvaldības teritorijā tūristu mītnēs uzņem atpūtniekus un tūristus par maksu. Personas, kuras nodarbojas ar atpūtnieku un tūristu uzņemšanu, pašvaldības noteiktajā kārtībā sniedz tai informāciju par izmitināto atpūtnieku un tūristu skaitu un uzturēšanās laiku.

9. Nodevas par tirdzniecību publiskās vietās pašvaldība ir tiesīga uzlikt personām, kuras tirgojas publiskās vietās.

10. Nodevas par visu veidu dzīvnieku turēšanu pašvaldība ir tiesīga uzlikt personām, kuras ir attiecīgo dzīvnieku īpašnieki. Nodevu uzliek tā vietējā pašvaldība, kuras teritorijā tiek turēti attiecīgie mājdzīvnieki.

11. Nodevas par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonās pašvaldība ir tiesīga uzlikt personām, kuras iebrauc vai novieto transportlīdzekļus īpaša režīma zonās.

12. Nodevas par reklāmas, afišu un sludinājumu izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, pašvaldība ir tiesīga uzlikt personām, kuras uz vietējās pašvaldības teritorijā esošām ēkām, kā arī citās tam atvēlētās vietās izvieto vizuālu  informāciju.

13. Nodevas par laivu, motorlaivu un jahtu turēšanu pašvaldība ir tiesīga uzlikt personām, kuras attiecīgās vietējās pašvaldības teritorijā esošo ūdenstilpju (izņemot privātīpašniekiem piederošo) krastos tur laivas, motorlaivas vai jahtas.

14. Nodevas par pašvaldību simbolikas izmantošanu pašvaldība ir tiesīga uzlikt personām, kuras izmanto attiecīgās pašvaldības simboliku reklāmā, preču zīmēs, suvenīru ražošanā vai citiem mērķiem.

15. Nodevas par būvatļaujas saņemšanu pašvaldība ir tiesīga uzlikt personām, kuras, saskaņojot būvniecību, Ministru kabineta 1997.gada 1.aprīļa noteikumos Nr.112 “Vispārīgie būvnoteikumi” noteiktajā kārtībā saņem no vietējās pašvaldības būvvaldes būvatļauju. Nodevas par būvatļaujas saņemšanu likmē ietver izmaksas, kas vietējās pašvaldības institūcijām rodas būvprojekta saskaņošanas laikā (būvprojekta saskaņošana, nepieciešamo dokumentu sagatavošana un izsniegšana, kā arī citas ar būvprojekta saskaņošanu saistītas darbības). Nodevas likme nav nosakāma, pamatojoties uz nodevas maksātāja būvniecības izmaksām. 40 % no nodevas par būvatļaujas saņemšanu maksā pēc pozitīva būvvaldes atzinuma saņemšanas būvprojektēšanai, bet atlikušos 60 % no nodevas maksā, saņemot būvatļauju. Ja būvniecības saskaņošana netiek pabeigta un būvatļauju neizsniedz, iekasētā pašvaldības nodevas daļa netiek atmaksāta.

16. No nodevu samaksas atbrīvo šādas personas:

16.1. no nodevas par pašvaldības domes (padomes) izstrādātajiem oficiālajiem dokumentiem – valsts pārvaldes institūcijas;

16.2. no nodevas par visu veidu dzīvnieku turēšanu – redzes invalīdi un
I grupas invalīdi;

16.3. no nodevas par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonās:

16.3.1. fiziskās personas, ja tām attiecīgajā teritorijā ir pastāvīgā dzīvesvieta vai to īpašumā (valdījumā, lietošanā) ir nekustamais īpašums, kā arī visu grupu invalīdi, kuri vada pielāgotus automobiļus, un tie automobiļu vadītāji, kuri pārvadā I grupas invalīdus, kā arī invalīdus, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās;

16.3.2. avāriju dienesta, specializēto un operatīvo dienestu, Valsts policijas, Valsts robežsardzes transports, ja tas pilda dienesta pienākumus, sabiedriskais transports, kā arī Saeimas, Ministru kabineta, ārvalstu diplomātiskā korpusa, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un prokuratūras autotransports;

16.4. no nodevas par reklāmas, afišu un sludinājumu izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, – juridiskās personas par izvietoto vizuālo informāciju, kas informē par to veikto darbību, ja minētā informācija izvietota pie attiecīgās juridiskās personas komercdarbības veikšanas vietas;

16.5. no nodevas par laivu, motorlaivu un jahtu turēšanu – valsts glābšanas (avāriju) dienesti, Valsts robežsardze un ostu pārvaldes par tām piederošo laivu, jahtu un motorlaivu novietošanu.

III. Pašvaldību saistošo noteikumu par nodevu uzlikšanu reģistrācijas kārtība

17. Saistošos noteikumus par nodevu uzlikšanu piecu darbdienu laikā pēc to parakstīšanas divos eksemplāros iesniedz izskatīšanai Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija
30 dienu laikā reģistrē noteikumus vai sniedz pamatotu reģistrācijas atteikumu. Ja minētos noteikumus nosūta pa pastu, par iesniegšanas dienu uzskatāma to saņemšanas diena.

18. Ja iesniegtie saistošie noteikumi atbilst normatīvo aktu prasībām, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija tos reģistrē un nosūta attiecīgajai pašvaldībai.

19. Ja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija konstatē, ka iesniegtie saistošie noteikumi ir pretrunā ar normatīvajiem aktiem, tos nereģistrē un nosūta atpakaļ attiecīgajai pašvaldības domei (padomei) pārskatīšanai. Pavadvēstulē norāda reģistrācijas atteikuma iemeslus.

20. Ja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija konstatē, ka pašvaldības piemēro nereģistrētus saistošos noteikumus, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs nekavējoties izdod rīkojumu, norādot pamatojumu, par attiecīgo noteikumu darbības apturēšanu likuma “Par pašvaldībām” 49.pantā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājums

21. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1995.gada 31.oktobra noteikumus Nr.322 “Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas” (Latvijas Vēstnesis, 1995, 174.nr.; 1996, 103., 164.nr.; 2000, 100./101.nr.).

Ministru prezidenta vietā – veselības ministrs G.Bērziņš

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs M.Kučinskis

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 2.jūliju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!