• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par efektīvāku Eiropas patvēruma sistēmas pārvaldību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2005., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111381

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijām 2003.gadā

Vēl šajā numurā

29.06.2005., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par efektīvāku Eiropas patvēruma sistēmas pārvaldību

Otrais novērtējuma ziņojums par jau darbojošos “Eurodac” sistēmu, Eiropas Savienības (ES) mēroga pirkstu nospiedumu datu bāzi patvēruma meklētāju un nelegālo ieceļotāju pirkstu nospiedumu salīdzināšanai un dalībvalsts noteikšanai, kuras ziņā būs patvēruma meklētāju iesnieguma pārbaude, rāda, ka 2004.gadā divkāršojies atkārtotu patvēruma meklētāju iesniegumu skaits. Novērtējuma ziņojumā uzsvērts “Eurodac” Galvenās struktūrvienības veiksmīgais darbs tā efektivitātes, sniegto pakalpojumu kvalitātes un izmaksu efektivitātes izteiksmē. Divos darbības gados “Eurodac” sistēma ir pierādījusi, ka tai ir svarīgākā loma patvēruma meklēšanas ES pārvaldīšanā.
2004.gada “Eurodac” sistēmas ietvaros tika veiksmīgi apstrādāti 232 205 patvēruma meklētāju, 16 183 cilvēku, kas neregulāri šķērso robežu, un 39 550 cilvēku, kas notverti, nelegāli uzturoties kādas dalībvalsts teritorijā, pirkstu nospiedumi. Tātad 2004.gadā patvēruma meklētāju iesniegumu skaits samazinājis, savukārt reģistrētais neregulāri ieceļojošu skaits palielinājies. Tāpat 2004.gadā nelegāli dzīvojošo personu pārbaužu skaits palielinājies vairāk nekā divas reizes.
Ziņojumā redzams, ka 13% gadījumu viena un tā pati persona ir jau vismaz vienu reizi iesniegusi lūgumu piešķirt patvērumu vai nu tajā pašā valstī, vai citā dalībvalstī (tā dēvētie atkārtotie iesniegumi).

Atkārtotie iesniegumi patvēruma piešķiršanai

Eurodac” sistēmas Galvenā struktūrvienība laika ziņā spējusi iesaistīties darbā 99,9% gadījumu, strādājot visu diennakti, 7 dienas nedēļā. Ne valstu datu aizsardzības iestādes, kas atbild par personas datu izmantošanas likumīgumu dalībvalstīs, ne Eiropas datu aizsardzības uzraudzītājiestāde, kas atbild par personas datu izmantošanu Eiropas iestādēs, ne reizi nav iebildušas pret “Eurodac” sistēmas ietvaros veiktajām operācijām attiecībā uz datu aizsardzības jautājumiem.

Politikas izstrādes priekšvēsture

Kopš 2003.gada 15.janvāra ikvienas personas, kas vecāka par 14 gadiem un kas lūdz patvērumu kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm (pagaidām izņemot vienīgi Dāniju), Norvēģijā un Islandē, pirkstu nospiedumi tiek glabāti datu bāzē “Eurodac”. “Eurodac” tika izveidota Eiropas Savienības dalībvalstu kopējās patvēruma piešķiršanas politikas ietvaros.
Nesen parakstīta vienošanās ar Dāniju un Šveici, lai “Eurodac” sistēmu varētu izmantot arī šajās valstīs.
Eurodac” darbības mērķis ir veicināt tā dēvētās Dublinas II regulas (Padomes Regulas 2003.gada 18.februāra (EK) Nr. 343/2003) ieviešanu, ar kuru nosaka, kura dalībvalsts atbild par patvēruma lūguma iesnieguma izskatīšanu. Šī regula nosaka vairākus kritērijus, pēc kuriem cita starpā arī nosaka atbildību par patvēruma piešķiršanas iesnieguma izskatīšanu tai dalībvalstij, kas patvēruma lūdzējam ļāvusi ieceļot vai uzturēties. Tā dalībvalsts ir atbildīga par iesnieguma izskatīšanu atbilstoši valsts likumdošanai, un tās ziņā ir nodrošināt iesniedzēja, kurš nelegāli atrodas citā dalībvalstī, atpakaļuzņemšanu. Līdz ar to “Eurodac” sistēma ir būtisks instruments, lai izstrādātu kopīgo Eiropas patvēruma sistēmu, ko 1999.gada oktobra sanāksmes laikā Tamperē (Somijā) mudinājusi izveidot Eiropas Padome un atkārtoti ieteica veidot arī sanāksmes laikā, kas notika pagājušā gada 4. un 5.novembrī Hāgā.

Papildu informācija

Eurodac” ir pirmā kopīgā automatizētā pirkstu nospiedumu atpazīšanas sistēma Eiropas Savienībā.
Dalībvalstu vārdā sistēmu vada Eiropas Komisija. Vispārējā sadarbība sistēmas ietvaros veido lielisku pamatu tālākiem kopīgiem plaša apjoma informācijas tehnoloģiju projektiem, piemēram, otrās paaudzes Šengenas informācijas sistēmai vai arī Eiropas vīzu identificēšanas sistēmai.
Eurodac” sistēmas ietvaros visām dalībvalstīm nekavējoties jānoņem visu patvēruma meklētāju, kas vecāki par 14 gadiem, pirkstu nospiedumi. Pirkstu nospiedumu ņemšanas procedūras gaita noteikta atbilstoši Eiropas Cilvēktiesību konvencijai un Apvienoto Nāciju bērnu tiesību konvencijai. Iegūtos pirkstu nospiedumus salīdzina ar pirkstu nospiedumiem, kurus iesniegušas citas dalībvalstis un kuri tiek glabāti centrālajā datu bāzē. Ja “Eurodac” atklāj, ka pirkstu nospiedumu attēls jau ir, patvēruma meklētāju var nosūtīt atpakaļ uz valsti, kurā šie nospiedumi pirmo reizi ierakstīti.
Piekļuvi šai sistēmai atļauj tikai atbilstoši “Eurodac” regulas noteikumiem. Datu bāzē nav tādu aprakstošu detaļu uzskaitījuma kā cilvēka vārds, jo sistēmas darbs balstīts tikai uz biometrisku datu salīdzināšanu, kas ir drošākā un precīzākā identificēšanas metode. Ikviena dalībvalsts gādā, lai attiecīgās valsts datu uzraudzības iestāde neatkarīgi veiktu datu apstrādes likumīguma kontroli.
Eurodac” sastāv no Galvenās struktūrvienības Eiropas Komisijas ietvaros, kas aprīkota ar pilnīgi automatizētu, datorizētu centrālo datu bāzi patvēruma meklētāju iesniegumu salīdzināšanai un arī sistēmu elektronisko datu pārsūtīšanai starp dalībvalstīm un centrālo struktūrvienību. Visas “Eurodac” sistēmas ietvaros veiktās darbības garantē datu drošību un aizsardzību.
Kopējais Kopienas budžets, kas piešķirts “Eurodac” darbībai, ir 13,6 miljoni eiru; kopējie izdevumi un visas ārējās, “Eurodac” norādītās darbības divu darbības gadu laikā izmaksājušas 7,5 miljonus eiru. Galvenās struktūrvienības uzturēšanas un darbības izmaksas 2004. gadā bija 257,163 eiras.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!