• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju pārtikas nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2000., Nr. 336/338 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11135

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ziemeļeiropas drošības arhitektūru

Vēl šajā numurā

27.09.2000., Nr. 336/338

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju pārtikas nozarē

Latvijas Pārtikas nozares ekspertu padome (PNEP) saņēmusi Labklājības ministrijas atbildes vēstuli, kurā PNEP tiek informēta, ka "atbildība par pārtikas nozares kā rūpniecības nozares attīstību varētu tikt nodota Zemkopības ministrijai".

PNEP izvirzīja priekšlikumu pārtikas nozari nodot Zemkopības ministrijas pārziņā, izveidojot Zemkopības un pārtikas ministriju. Līdz šim atbalstu PNEP izvirzītajam priekšlikumam izteicis Ministru prezidents, kā arī Ekonomikas un Zemkopības ministrija. Zemkopības ministrija arī informējusi, ka tiek izstrādāts konceptuāls ziņojums par pārtikas ražošanas nozares nodošanu Zemkopības ministrijas kompetencē.

Taču Pārtikas nozares ekspertu padome izsaka bažas, jo gandrīz jau mēnesi nekas neliecina, ka pārtikas nozares pakļautības maiņa tiks arī praktiski īstenota. Nav informācijas par to, kad šo jautājumu izskatīs valdības līmenī. Izveidojusies situācija satraukusi ekspertus.

Labklājības ministrijas vēstulē gan izteikts atbalsts viedoklim, ka pārtikas ražošana ir ļoti svarīga Latvijas rūpniecības nozare, un atzīts, ka nepieciešama valsts institūciju lielāka ieinteresētība un atbalsts problēmu risināšanā. Vienlaikus atzīmēts, ka "pārtikas ražošanas kā rūpniecības nozares attīstības jautājumu risināšana vienā ministrijā nenozīmē arī pārtikas kontroles veikšanu tikai ar tās pašas ministrijas institūciju palīdzību". Vēstulē arī minēts, ka pārtikas kontroles uzlabošanas problēma esot risināma atsevišķi.

Pārtikas nozare ir lielākā Latvijas rūpniecības nozare, kurā pēdējos gados vērojama ražošanas apjoma lejupslīde gandrīz visos ražošanas sektoros. Apjomi pagājušajā gadā, salīdzinot ar iepriekšējo, samazinājušies par vairāk nekā 100 miljoniem latu, eksports samazinājies gandrīz par 50%. Izveidojusies situācija, ka nav vienas ministrijas, kas uzņemtos atbildību par nozari kopumā. Labklājības un Zemkopības ministrija jau vairākus gadus nav varējušas vienoties par ietekmes sfēru sadalījumu pārtikas nozarē. Esošais kompetences sadalījums nenodrošina vienotu pieeju visiem ražotājiem — uzraudzības institūcijas neveic visu ražotāju kontroli, neapmierinoši tiek kontrolēta pārtika, kas atrodas tirdzniecībā. Labklājības ministrijas kontroles institūcijas tiek finansētas no budžeta, taču Zemkopības ministrijas pakļautībā esošās kontroles institūcijas ņem maksu par pakalpojumiem.

Lai apturētu nozares lejupslīdi, atbildība būtu jādeleģē vienai ministrijai, kas izstrādātu un realizētu nozares attīstības politiku, vienotu kontroles sistēmu pārtikas nozarei, sagatavotu nozari darbam Eiropas Savienībā, aptverot visu pārtikas apriti — no izejvielas līdz galaproduktam, kuru saņem patērētājs.

Viktors Mende, Pārtikas nozares ekspertu padomes priekšsēdētājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!