• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par augstāku prioritāti Eiropas energotaupībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2005., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111238

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kopīgā tirgus organizācijas reformām cukura nozarē

Vēl šajā numurā

28.06.2005., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par augstāku prioritāti Eiropas energotaupībai

22.jūnijā Eiropas Komisija pieņēma Zaļo grāmatu par energoefektivitāti, kuras mērķis ir piešķirt augstāku prioritāti energotaupībai. Ņemot vērā arvien pieaugošās naftas cenas un prognozes, ka 2030.gadā 70% vajadzīgās enerģijas būs jāimportē, Eiropas Savienībai (ES) ir jāuzsāk diskusija par to, kā ietaupīt enerģiju. Zaļajā grāmatā ir uzskaitītas vairākas iespējas, kā līdz 2020.gadam ietaupīt 20% enerģijas, mainot patērētāju ieradumus un izmantojot energoefektīvas tehnoloģijas. Prognozēts, ka šo ietaupījumu rezultātā ES varētu ietaupīt 60 miljardus eiru. Tas nozīmētu arī ieguldījumus Eiropas Savienības ekonomikā, dodot iespēju Eiropas rūpniecībai nostiprināties vadošās pozīcijās. “Šī ambiciozā energoefektivitātes iniciatīva Eiropai palīdzēs sasniegt divus Lisabonas stratēģijas pamatmērķus: panākt lielāku izaugsmi un radīt labākas darba vietas. Tā arī palīdzēs Eiropai izpildīt savas Kioto apņemšanās,” teica enerģētikas komisārs Andris Piebalgs. “Eiropas Savienībai ir jāapsver visi iespējamie ceļi, lai sasniegtu 20% ietaupījumu mērķi.”
Izmantot energotaupīgas spuldzes, nomainīt veco ūdenssildītāju, atvadīties no vecā ledusskapja, pārbaudīt spiedienu riepās, siltināt jumtu – tās ir tikai dažas no lietām, ko daudzi patērētāji var izdarīt enerģijas taupīšanas nolūkā. Arī ražotāji var uzlabot ražošanas procesus. Valsts iestādēm jāstimulē gan iedzīvotāji, gan ražotāji, lai tiktu realizēti šie enerģijas ietaupījumi.
Pašreizējās tendences liecina par arvien pieaugošu enerģijas patēriņu, kura līmenis, ja nekas netiks darīts, Eiropas Savienībā tuvākajos 15 gados varētu palielināties par 10%. Ar šo Zaļo grāmatu Eiropas Komisija ierosina mainīt minēto tendenci un skaidro, kādā veidā līdz 2020.gadam iespējams sasniegt rentablu 20% enerģijas ietaupījumu. Dokumentā ir uzsvērts, ka pusi no ietaupījumiem varētu panākt, dalībvalstīs pilnībā īstenojot jau pieņemtos tiesību aktus (vai tos, kas drīzumā tiks pieņemti) par ēkām, sadzīves iekārtām vai energoapgādes pakalpojumiem. Lai ietaupītu otrus 10%, Eiropai ir jāliek lietā izdoma un jāuzņemas iniciatīva.
Zaļajā grāmatā minētās iespējas attiecas uz visām jomām: ražošanu un patēriņu, rūpniecību un pakalpojumiem, mājsaimniecībām un ēkām, transportu un starptautiskajām attiecībām. Tās skar ikvienu: no lēmējiem valsts, reģionālā un vietējā līmenī līdz pat bankām, starptautiskām iestādēm un patērētājiem. Eiropas Komisija ierosina dažādus politikas instrumentus, tostarp finansiālus stimulus, noteikumus, mērķu noteikšanu, informēšanu, apmācību un starptautisku dialogu.
Kā darbību piemērus var minēt ikgadējo energoefektivitātes rīcības plānu sagatavošanu valsts līmenī, enerģijas cenu un nodokļu politikas uzlabošanu, panāktu to, ka piesārņotājs patiešām maksā; publiskā iepirkuma izmantošanu, lai stimulētu jaunas tehnoloģijas; ES direktīvas par ēkām darbības sfēras paplašināšanu un jaunu, uzlabotu finansēšanas veidu atrašanu.
Zaļā grāmata ir izejas punkts plašām diskusijām ar visām ieinteresētajām pusēm. Apspriežu procesa beigās Eiropas Komisija 2006.gadā nāks klajā ar vispusīgu rīcības plānu, kurā tiks noteikti veicamie pasākumi. Lai sakārtotu prioritārā secībā minētās iespējas, tiks veikta rūpīga izmaksu un ieguvumu analīze.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!