• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz senatnīga pamata - mūsdienu māksla. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2000., Nr. 334/335 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11104

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - pie Jums dodas 22.burtnīca

Vēl šajā numurā

26.09.2000., Nr. 334/335

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz senatnīga pamata — mūsdienu māksla

Vakar, 25. septembrī, Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) atklāja LZA goda locekles gleznotājas Džemmas Skulmes un viņas bērnu svētku izstādi, kur līdztekus mātes veikumam dažos darbos atklājas arī meitas Martas Skulmes un dēla Jura Dimitera jaunrade.

Būtībā gandrīz viss 2000. gads Latvijas mākslā rit zem Skulmju dzimtas zīmes. To aizsāka martā Maskavā, Tretjakova galerijā, atklātā vērienīgā izstāde "Skulmju dzimta. 20. gadsimta māksla Latvijā" un šajā sakarā izdotais pamatīgais katalogs, turpināja šī pati izstāde Rīgā un it kā noslēdza Gundegas Repšes grāmatas "Džemma Skulme. Tuvplāni" atvēršanas svētki aizvadītajā nedēļā. Tagad vēl kā punkts uz visa iepriekš veikta ir darbu skate Zinātņu akadēmijā.

Mākslinieci viņas svētku dienā sveica LZA prezidents Jānis Stradiņš, uzsverot, ka Skulmju dzimtā jau gadsimta garumā ir koptas, radītas un attīstītas mākslas vērtības. Pati gaviļniece, kā arvien — skaista, stalta un starojoša, atzinās: brīžiem nemaz tik mundrs prāts neesot, bet, palūkojoties uz citiem — diriģentu Imantu Kokaru vai aktrisi Elzu Radziņu, nākas saņemties, sasparoties.

Viens no izstādītajiem darbiem ir gleznots uz 200 gadu veca dēļa, kas ņemts no Mālpils mājas kores daļas. Kaut pati autore apgalvoja, ka neapgleznotā puse ar seno koksnes rakstu ir interesantāka, skatītāji tam nepiekrita. Jo gleznā ir skatāma kārtējā Džemmas Skulmes sieviete. Kā ražena tautumeita, kā iejūtīga cilvēku savstarpējās sapratnes veidotāja. Kā stipra kariatīde, kas balsta ne tikai ēkas, bet lielā mērā visu pasauli.

I5.JPG (37588 BYTES)

Gleznā kārtējā Džemmas Skulmes sieviete. Kā stipra kariatīde, kas balsta ne tikai ēkas, bet lielā mērā arī visu pasauli, sabiedrību.

I2.JPG (24265 BYTES) I3.JPG (21165 BYTES) I4.JPG (27156 BYTES)

Māksliniece, LZA goda locekle Džemma Skulme saka pateicības vārdus kuplajam izstādes skatītāju un sveicēju pulkam.

Līdztekus jaunatvērtajai izstādei Zinātņu akadēmija joprojām aplūkojama arī "Latvijas Vēstneša" fotomākslinieka Arņa Blumberga izstāde. Starp tiem un Džemmas Skulmes darbiem — laikraksta galvenais redaktors, LZA goda loceklis Oskars Gerts un LZA prezidents Jānis Stradiņš. Skatītāju vidū — LZA viceprezidents Tālis Millers un LZA goda loceklis diriģents Imants Kokars, un daudzi citi mūsu kultūras izcilākie darbinieki

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

"LV" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!