• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par brīvu ārstēšanās valsts izvēli Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2005., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110152

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par cīņu pret ES fondu izkrāpšanu un cigarešu kontrabandu

Vēl šajā numurā

10.06.2005., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par brīvu ārstēšanās valsts izvēli Eiropas Savienībā

Procedūra: iniciatīva
Debates: 2005.gada 7.jūnijā
Balsojums: 2005.gada 8.jūnijā

Parlaments trešdien, 8.jūnijā, plenārsēdē ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēma Džona Bovisa (Lielbritānija) iniciatīvas ziņojumu par pacientu mobilitāti Eiropas Savienībā. Deputāti atzīst, ka veselības aprūpe ir īpašs pakalpojumu veids, ko atšķirībā no vairuma komercpakalpojumu neregulē iekšējā tirgus noteikumi. Tomēr viņi uzskata, ka iedzīvotājiem vajadzētu baudīt tiesības brīvi izvēlēties valsti, kurā saņemt medicīniskos pakalpojumus.
Veselības aprūpe ir dalībvalstu, nevis Eiropas Savienības kopējā kompetencē. Tomēr Eiropas Kopienu tiesa izskatījusi ar veselības aprūpi saistītas prasības, vairākos spriedumos nolemjot, ka Eiropas Savienības pilsoņi ir tiesīgi izmantot veselības aprūpes pakalpojumus citā dalībvalstī bez sava apdrošinātāja piekrišanas, ja pacients saņem nestacionārus pakalpojumus, un ar apdrošinātāja atļauju, ja pakalpojums saistīts ar uzturēšanos veselības aprūpes iestādē. Atļauju nedrīkst liegt gadījumos, ja valstī nav iespējams laikus nodrošināt līdzvērtīgu aprūpi.
Eiropas Savienības tiesību aktos par pacientu mobilitāti tomēr vajadzīga lielāka skaidrība, tāpēc Eiropas Komisija ir izstrādājusi viedokļu apmaiņas dokumentu un ierosina Eiropas līmeņa stratēģiju. Deputāti to atbalsta, bet iesaka vēl tālejošākus pasākumus — viņi aicina steidzami izstrādāt “konsekventu pacientu mobilitātes politiku”. Deputāti uzskata, ka par veselības aprūpes pakalpojumiem “nepieciešams atsevišķs Komisijas priekšlikums un tos nevajadzētu iekļaut vispārējā Direktīvā par pakalpojumiem”. Un uzsver, ka jāizstrādā rīcības plāns ar konkrētiem termiņiem.
Deputāti aicina Komisiju apsvērt, kā, ievērojot valstu noteikumus, “saskaņot procedūras attiecībā uz izdevumu atlīdzību”, un iesaka vienotas maksāšanas sistēmas, lai izvairītos no nevienlīdzības un neizdevīguma noteiktiem attiecībā uz kādu pacientu daļu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!