• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piecu gadu stratēģiju digitālās ekonomikas stimulēšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2005., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110140

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Trešo direktīvu cīņai pret naudas atmazgāšanu

Vēl šajā numurā

10.06.2005., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piecu gadu stratēģiju digitālās ekonomikas stimulēšanai

1.jūnijā Eiropas Komisija pieņēma iniciatīvu “i2010 – Eiropas informācijas sabiedrība 2010”, lai veicinātu izaugsmi un darba vietas informācijas sabiedrībā un informācijas nesēju nozarēs. i2010 ir vispusīga modernizācijas stratēģija, kurā izmantoti visi Eiropas Savienības (ES) politikas instrumenti digitālās ekonomikas attīstības veicināšanai: normatīvi instrumenti, pētniecība un partnerība ar ražotājiem. Eiropas Komisija jo īpaši atbalstīs ātrdarbīgus un drošus platjoslas tīklus Eiropā ar bagātīga un daudzveidīga satura informāciju.
“Ilgus gadus eksperti ir runājuši par sakaru tīklu, informācijas nesēju satura un iekārtu digitālo konverģenci,” teica informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Vivjēna Redinga. “Šodien mēs redzam, ka digitālā konverģence reāli notiek. Balss pārraide IP, interneta televīzija, mūzika tiešsaistē, filmas mobilajos tālruņos – tas viss ir kļuvis par realitāti. Lai stimulētu ieguldījumus šajā daudzsološajā ekonomikas nozarē, mums ir jānodrošina saskanīgs tiesiskais regulējums Eiropas digitālajai ekonomikas nozarei, kas būtu orientēts uz tirgu, elastīgs un ņemtu vērā nākotnes iespējamības. Mums ir arī jāvirza izdevumi pētniecībai svarīgākajās informācijas un komunikāciju tehnoloģijās, piemēram, nanoelektronikā.”
i2010 iniciatīvā Eiropas Komisija nosaka trīs politikas prioritātes:
Pirmā – radīt atvērtu un konkurētspējīgu vienoto tirgu informācijas sabiedrībai un informācijas nesēju pakalpojumiem Eiropas Savienībā. Lai tehnoloģiju konverģenci atbalstītu ar “politiku konverģenci”, Eiropas Komisija ierosinās: efektīvu frekvenču spektra pārvaldības politiku Eiropā (2005. gadā); noteikumu modernizēšanu par audiovizuālo informācijas nesēju pakalpojumiem (2005. gada beigās); elektronisko sakaru tiesiskā regulējuma atjaunināšanu (2006. gadā); drošas informācijas sabiedrības stratēģiju (2006. gadā); vispusīgu pieeju efektīvai un savstarpēji izmantojamai digitālo tiesību pārvaldībai (2006./2007. gadā).
Otrā – Eiropas Savienības pētniecības ieguldījumus informācijas un komunikāciju tehnoloģijās (IKT) palielināt par 80 %. Eiropa atpaliek IKT pētniecībā, ieguldot tikai 80 eiru uz vienu iedzīvotāju salīdzinājumā ar 350 eirām Japānā un 400 eirām ASV. i2010 ir definēti soļi, lai vairāk ieguldītu IKT pētniecībā un lai šiem ieguldījumiem būtu lielāka atdeve, piemēram, ar Eiropas paraugprojektiem, kas praksē pārbaudītu daudzsološus pētniecības rezultātus, kā arī ES pētniecības projektos vairāk iesaistot mazos un vidējos uzņēmumus.
Trešā – veicināt visaptverošu Eiropas informācijas sabiedrību. Lai informācijas sabiedrībā aizpildītu plaisu starp “tiem, kuriem ir”, un “tiem, kuriem nav”, Eiropas Komisija ierosinās: e-pārvaldes rīcības plānu attiecībā uz pilsoņiem paredzētiem pakalpojumiem (2006. gadā); trīs “dzīves kvalitātes” IKT priekšgājēju iniciatīvas (tehnoloģijas novecojošai sabiedrībai, viedi nesēji, kas ir saprātīgāki, drošāki un videi nekaitīgāki, kā arī digitālās bibliotēkas, kas ikvienam nodrošinātu pieeju multivides un daudzvalodu Eiropas kultūrai (2007. gadā); darbības ģeogrāfiskās un sociālās “digitālās plaisas” pārvarēšanai, kuras noslēgtos ar Eiropas iniciatīvu par e-iekļaušanu (2008. gadā).
i2010 ir pirmā Eiropas Komisijas iniciatīva, kas tiek pieņemta Eiropas Savienības atjauninātās Lisabonas stratēģijas ietvaros. Tā pievēršas visdaudzsološākajai Eiropas Savienības ekonomikas nozarei – IKT veido 40 % no Eiropas produktivitātes pieauguma un 25% no ES IKP pieauguma. Dalībvalstis ir lūgtas savās valsts reformu programmās 2005. gada oktobra vidū noteikt informācijas sabiedrības valsts prioritātes, tādējādi sniedzot ieguldījumu i2010 mērķu sasniegšanā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!