• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rosina palielināt neapliekamo minimumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2005., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110134

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 10. jūnijā

Vēl šajā numurā

10.06.2005., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rosina palielināt neapliekamo minimumu

No nākamā gada 1.janvāra iecerēts palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu no pašreizējiem 26 līdz 32 latiem mēnesī, kā arī nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām līdz 22 latiem mēnesī. Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un Valsts sekretāru sanāksmē ir izsludināts noteikumu projekts “Noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru, aprēķinot iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

LASIS.PNG (142329 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma palielināšana novērstu personu ar maziem ienākumiem neto ienākuma turpmāku samazināšanos, informē FM preses sekretāre Baiba Melnace. Latvijā noteiktais neapliekamā minimuma apmērs pašlaik ir ļoti niecīgs – 26 lati mēnesī jeb 312 latu gadā. FM atgādina, ka valdība pērn pieņēma konceptuālu lēmumu atbalstīt iedzīvotāju ienākuma neapliekamā minimuma apmēra paaugstināšanu un nodokļa atvieglojuma apmēra pakāpenisku paaugstināšanu turpmākajos gados. Tika izdarīti grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzdodot Ministru kabinetam katru gadu līdz 30.jūnijam pārskatīt neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma par apgādībā esošām personām apmēru.
Pēc FM prognozēm, 2006.gadā tas samazinātu budžeta ieņēmumus par 21,26 miljoniem latu. Taču sagaidāms, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamā minimuma paaugstināšana radīs pozitīvu ietekmi. Ministrija norāda, ka darbaspēka izmaksu samazināšanās veicinās jaunu darbavietu rašanos, kas savukārt samazinātu bezdarba līmeni valstī.
Turklāt iedzīvotāju ienākumu palielināšanās un līdz ar to arī pirktspējas un maksātspējas palielināšanās ietekmēs patēriņa līmeni, īpaši iedzīvotājiem ar maziem ienākumiem. Iedzīvotāji spēs laikus norēķināties ar pašvaldībām par komunālajiem pakalpojumiem, tādējādi neradot pašvaldībām zaudējumus. Šis solis samazinās “aplokšņu algas”, veicinot godīgu konkurenci uzņēmumu starpā. Kopējos budžeta ieņēmumus zināmā mērā palielinās iedzīvotāju tēriņi, pērkot preces un pakalpojumus. Tādējādi iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu samazinājums tiks daļēji kompensēts ar pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļu ieņēmumu palielinājumu, informē FM.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!