• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Parlaments Viļņā sadusmo prezidentu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2000., Nr. 331/333 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11006

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Putina karš"

Vēl šajā numurā

22.09.2000., Nr. 331/333

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Parlaments Viļņā sadusmo prezidentu"

"Sūddeutsche Zeitung"

— 2000.09.18.

Adamkus uzliek veto konservatīvā vairākuma lēmumam.

Kā informē prese, Lietuvas prezidents Valds Adamkus uz konservatīvā parlamenta vairākuma lēmumu reaģēja ar sašutumu. Saskaņā ar šo lēmumu 1941. gada neatkarības deklarācijai tiek piešķirts tāds pats rangs kā 1918. gada un 1990. gada neatkarības deklarācijām. 1941. gadā Lietuvu bija okupējusi Vācija, un vācu Vērmahts divas dienas pirms neatkarības pasludināšanas 1941. gada 22. jūnijā bija sācis uzbrukumu Padomju savienībai. Pret parlamenta lēmumu protestē gan Lietuvas, gan starptautiskās ebreju organizācijas, jo 1941. gadā izveidotā tā saucamā provizoriskā valdība neizrādīja gandrīz nekādu pretestību ebreju vajāšanai no nacionālsociālistu puses, bet pat daļēji ar viņiem sadarbojās.

Bijušā ASV pilsoņa Adamkus pārstāvis paziņoja, ka prezidents, kas pašreiz atrodas Sidnejā, pret šo likumu ne tikai izmantos veto tiesības, bet pieprasīs, lai parlaments šo likumu pasludinātu par kļūdu.

Ievērības cienīgs ir tas, ka parlamenta prezidents Vītauts Landsberģis sākumā forsēja šo projektu, bet tad pats Adamkum rekomendēja tam uzlikt veto. Provizoriskajā valdībā bija arī Landsberģa tēvs, kurš arī telegrammā bija pateicies Hitleram par "Lietuvas atbrīvošanu". Valsts 1939. gadā, pamatojoties uz Hitlera — Staļina paktu, tika pievienota padomju varas zonai, bet 1940. gadā padomju vadība, manipulējot vēlēšanās, pievienoja to PSRS. Jaunajā padomju republikā īpašumi tika atsavināti visiem privātīpašniekiem un biznesmeņiem; lielu sabiedrības elites daļu nogalināja padomju slepenais dienests NKVD vai arī nosūtīja uz darba nometnēm padomju impērijas nomalēs.

Acīmredzot Landsberģis īsi pirms balsošanas saprata, kāda postoša starptautiskā atbalss varētu būt toreizējās neatkarības deklarācijas tiesiskās nozīmes palielināšanai. Provizoriskā valdība gan atcēla padomju iestāžu lēmumu par īpašumu atsavināšanu, taču uz ebreju privātīpašniekiem tas neattiecās. Tomēr vairāki toreizējā ministru kabineta locekļi arvien vairāk sāka pretoties vācu okupācijas varai. Tāpēc 1943. gadā nacisti šo valdību atlaida.

Tomass Urbans

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!