• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konsekventi taupīgāku energoresursu izmantošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2005., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110049

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2005.gada 7.jūnija sēdē

Vēl šajā numurā

09.06.2005., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par konsekventi taupīgāku energoresursu izmantošanu

Procedūra:
koplēmums, pirmais lasījums
Debates: 2005.gada 6.jūnijā
Balsojums: 2005.gada 7.jūnijā

Eiropas Parlaments (EP) prasa elastīgākus un vienlaikus stingrākus noteikumus jaunajā likumprojektā, kura mērķis ir palielināt enerģijas efektivitāti galapatēriņā. Šādu viedokli Parlaments pauda, pirmajā lasījumā izskatot Mehtildes Rotes (Vācija) sagatavoto ziņojumu. Deputāte paskaidroja, ka ar racionālu energoresursu pārvaldi Eiropas Savienībā iespējams ietaupīt 20–30% enerģijas, nesamazinot sabiedrības ērtības un ekonomisko izdevīgumu.
Eiropas Komisija ierosina uzlikt valstīm par pienākumu ik gadu ietaupīt enerģiju 1% apmērā no galapatērētājam pārdotās enerģijas, bet deputāti vēlas, lai katru trešo gadu Komisija varētu noteikt augstākus saistošus mērķus. Tas ļautu laikposmā no 2006.gada līdz 2015.gadam ietaupīt vismaz 11,5% enerģijas, teikts ziņojumā.
Enerģētikas komisārs Andris Piebalgs debatēs uzsvēra, cik svarīgi ir noteikt saistošus mērķus. Viņš cer, ka Parlamentam un Komisijai izdosies par to pārliecināt arī dalībvalstis. Enerģijas ietaupījumi par 1% gadā ļautu samazināt CO2 emisijas daudzumu uz pusi un sasniegt Kioto protokola mērķi samazināt CO2 izmešu daudzumu par 8% laikā no 2008. līdz 2012.gadam.
Deputāti vēlas piešķirt Komisijai pilnvaras, kas ļautu noteikt atšķirīgus mērķus dažādām valstīm atkarībā no jau veiktajiem ietaupījumiem un to potenciāla. Komitejas deputāti uzskata, ka attiecībā uz valsts pakalpojumu sektoru jānosaka augstāki mērķi nekā attiecībā uz privātiem uzņēmumiem. Energoefektivitāte būtu viens no kritērijiem, piešķirot valsts līgumus. Deputāti arī iesaka pasākumus sabiedrības informēšanai.
Enerģētikas pakalpojumu tirgus, pēc deputātu domām, veicinātu enerģijas taupīšanu: viņuprāt, dalībvalstīm būtu jānodrošina, ka enerģijas mazumtirgotāji piedāvā klientiem arī enerģētikas pakalpojumus. Enerģētikas pakalpojumu piedāvātāji “var uzlabot energoefektivitāti Eiropas Kopienā, ja tiek piedāvāti enerģētikas pakalpojumi, kas ietver efektīvu galapatēriņu, piemēram, efektīva apkure, karstais ūdens patēriņam mājsaimniecībā, dzesēšana, apgaismojums un dzinēji”, teikts ziņojumā. Šie uzņēmumi, lai gūtu maksimālu peļņu, tādējādi tiecas pārdot enerģiju iespējami lielākam skaitam klientu tā vietā, lai pārdotu iespējami vairāk enerģijas katram klientam.

Eiropas Parlamenta Masu saziņas līdzekļu direktorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!