• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par otrās paaudzes Šengenas informācijas sistēmas izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2005., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109821

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par administratīvo procedūru vienkāršošanu degvielas tirgū

Vēl šajā numurā

07.06.2005., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par otrās paaudzes Šengenas informācijas sistēmas izveidi

Eiropas Komisija 1.jūnijā nākusi klajā ar trim priekšlikumiem otrās paaudzes Šengenas informācijas sistēmas (SIS II) izveidošanai. Šī sistēma ļaus jaunajām dalībvalstīm pilnīgi iekļauties Šengenas zonā, lai uz jauno dalībvalstu un pārējo Eiropas Savienības (ES) partnervalstu robežām ceļotāji vairs netiktu pārbaudīti. SIS II palīdzēs tiesībsargājošajām iestādēm risināt svarīgas drošības problēmas, ar kurām pašreiz sastopas ES, savukārt attiecīgais tiesiskais regulējums nodrošinās augstu aizsardzības līmeni tiem cilvēkiem, par kuriem sistēmā tiks glabāti dati.
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Franko Fratīni uzsvēra, ka “jaunās dalībvalstis no priekšlikumiem gūs vislielāko labumu, jo tās tiks iekļautas Šengenas zonā, kurā pārvietojoties nav iekšējo robežu kontroles. Tas būs ērti visiem ES pilsoņiem, kas varēs ceļot paplašinātajā Šengenas zonā, tā baudot paaugstinātu drošības līmeni, vienlaikus bez nepieciešamības veikt pārbaudes uz robežas”.
Jaunās SIS II izveide ir viens no svarīgākajiem noteikumiem, lai no 2007.gada jaunās dalībvalstis varētu pilnīgi piedalīties Šengenas acquis un atcelt iekšējās robežpārbaudes pēc pozitīva Šengenas vērtējuma saņemšanas. Tomēr SIS II netiks izmantota tikai tādu politiku kontekstā, kas saistītas ar personu pārvietošanos (piemēram, ārējo robežu kontrole un vīzu politika). Sistēma kalpos par būtisku instrumentu policijas un tiesu iestāžu sadarbības atbalstam krimināllietās. Piemēram, ar SIS II tiks nodrošināta kādas dalībvalsts izdota Eiropas apcietināšanas ordera tūlītēja izplatīšana visā Eiropas teritorijā. Tādas zonas radīšana, kur cilvēki var brīvi pārvietoties, dalībvalstīm nekādi nedrīkstētu radīt zaudējumu drošības ziņā.
Svarīgākais SIS II mērķis ir izveidot līdzekļus informācijas apmaiņai ar jaunajām dalībvalstīm, tomēr sistēma veidota tā, lai piedāvātu elastīgāku tehnisko infrastruktūru un lai pamatīgāk garantētu atbilstošu identificēšanas līmeni, nekā tas iespējams ar pašreizējo SIS. Piemēram, jaunajā SIS varēs uzglabāt pirkstu nospiedumu kopijas un sejas attēlus, lai pārbaudītu personas identitāti un tādējādi atrisinātu kļūdas, kas identificēšanas gaitā tiek pieļautas pašreizējā sistēmā. Turklāt SIS II arī spēs risināt aizvien pieaugošās lietotāju prasības, kas atspoguļo izmaiņas politiskajā vidē, kurā SIS darbojas. Tomēr Eiropas Komisija ir īpaši gādājusi, lai šai darbspējīgākajai sistēmai būtu arī obligātais tiesiskais regulējums, pēc kura skaidri būtu noteikts, kā sistēmu izmantot. Tādējādi jaunais tiesiskais regulējums nodrošinās labāku visu SIS II darbību caurskatāmību, kā arī stiprinās personu tiesības, sniedzot visaptverošu garantiju kopumu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!