• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tauta, tēvzeme, brīve - lielākie dārgumi mums, baltiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2000., Nr. 331/333 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10980

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ticība vienībai pārstata kalnus un pārvar laiku

Vēl šajā numurā

22.09.2000., Nr. 331/333

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tauta, tēvzeme, brīve — lielākie dārgumi mums, baltiem

Šodien, 22. septembrī, Latvijā pirmo reizi atzīmējam mūsu, Baltu vienības dienu

GRAMATA.JPG (31532 BYTES) Lēmums par Baltu vienības dienas atzīmēšanu vienlaikus, 2000. gada 18. maijā, tika pieņemts Saeimā Rīgā un Seimā Viļņā — tā ir kopīga atceres diena gan Latvijā, gan Lietuvā.

To preses konferencē 20. septembrī uzsvēra Saeimas deputāts Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Romualds Ražuks. Baltu vienības diena 22. septembrī atgādina, ka pirms vairāk nekā septiņiem gadsimtiem divu brāļu tautu apvienotie spēki 1236. gadā pie Saules sakāva Zobenbrāļu ordeņa karapulku. Taču atceres dienas atzīmēšanas jēga ir daudz plašāka — veicināt abu baltu tautu draudzību un tuvināšanos, paužot par visu to, kas Latviju un Lietuvu vieno vēsturiski, garīgi un saimnieciski.

R.Ražuks izteica pārliecību, ka Latvijas un Lietuvas attiecības pēdējos gados ir daudz labākas nekā pirms Otrā pasaules kara. Tomēr jau tad abu tautu kultūras darbinieki daudz darīja brāļu tautu draudzības stiprināšanā, arī Saules kaujas vēsturiskās nozīmības apjēgsmē, kur piemēri rodami gan Plūdoņa dzejā, gan Kārļa Fimbera vēsturiskajā romānā "Saules kauja". Sagaidot Baltu vienības dienu, tas Latvijā nupat piedzīvojis atkārtotu izdevumu.

Vēl preses konferencē R. Ražuks pievērsa uzmanību kādai sakritībai: tieši 22. septembrī Latvijā ir dzimis mūsu literatūras celmlauzis Andrejs Pumpurs, bet tajā pašā dienā Lietuvā pasaulē nācis izcilais gleznotājs un skaņradis Mikolajs Konstantins Čurļonis.

Vēsturiski ir vairākas versijas, kur notikusi Saules kauja, — tā varētu būt Vecsaule Bauskas rajonā, bet, iespējams, 1236. gadā lielā cīņa risinājās netālu no Jonišķu pilsētas Lietuvā, Šauļu apvidū.

Uz abām šīm vietām šodien, 22. septembrī, dodas Latvijas Saeimas deputātu un kultūras darbinieku grupa.

No pulksten 10 līdz 12 atceres pasākumi risināsies Vecsaulē. Viesus uzņems pagasta padomes priekšsēdētājs Jānis Cielavs un kultūras nodaļas vadītāja Rasma Maldute. Runas teiks Romualds Ražuks, Lietuvas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Petrs Vaitiekūns un Latvijas Kultūras fonda vadītājs Pēteris Bankovskis. Dzeju lasīs Pēters Brūveris. Skolēniem par Saules kauju stāstīs vēsturnieks Armands Vijups, paredzēta apgāda "Daugava" grāmatas "Saules kauja" dāvināšana Vecsaules pamatskolai. Dziedās vīru kopa "Vilki".

Pēc tam ceļš vedīs uz Lietuvu, uz Jonišķiem, kur baltu cīņas un Saules kauju pieminēs no pulksten 14 līdz 17. Atceres stundās runās Šauļu un Jonišķu pilsētu vadītāji, Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Lietuvā Maira Mora, Romualds Ražuks, Pēteris Bankovskis. Dzeju lasīs Pēters Brūveris, dziedās "Vilki". No Lietuvas puses muzicēs orķestris, uzstāsies folkloras kopa.

22. septembrī pulksten 18 uz Baltu vienības dienas atzīmēšanu Latvijas galvaspilsētā Rīgas Latviešu biedrībā aicina Lietuviešu un latviešu vienība un Rīgas Latviešu biedrība. Koncertā ar mūziku klausītājus uzrunās vīru koris "Tēvzeme", folkloras kopa "Budēļi", tautas dziesmu kopa "Silavots" un dziedātāja Laima Altāne, skanēs dzeja.

Andris Sproģis, "LV" nozaru virsredaktors, biedrības "Latviešu un lietuviešu vienība" priekšsēdētājsa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!