• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas pilsētas krāsosies zaļas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2005., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas un Ukrainas uzņēmēju sadarbība paplašināsies

Vēl šajā numurā

03.06.2005., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas pilsētas krāsosies zaļas

Līdz 2030.gadam 60 procenti pasaules iedzīvotāju dzīvos pilsētās, kas ir lielākās dabas neatjaunojamo resursu patērētājas un atkritumu ražotājas. Pilsētas arī ražo lauvas tiesu siltumnīcas efektu izraisošās gāzes. Tādēļ pilsētvidei un tās turpmākai attīstībai tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība, un šogad kā Pasaules vides dienas (5.jūnijs) tēma izvēlēta “Zaļās pilsētas”.

KOKS02.PNG (122807 bytes)
Parakstot deklarāciju, Latvijas pilsētas apņemas uzturēt veselīgu pilsētvidi, aizsargāt zaļās teritorijas pilsētās, atbilstoši apsaimniekot īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kā arī veicināt vides izglītību. Tās arī apņemas popularizēt videi draudzīga tūrisma attīstību, nodrošināt kvalitatīvu dzeramo ūdeni iedzīvotājiem, sagatavot peldvietas pilsētā, veicināt pāreju uz videi draudzīgu iepakojumu, atbalstīt, kā arī novērtēt un mazināt vides troksni pilsētās
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Lai risinātu pilsētas vides problēmas, Sanfrancisko līdz svētdienai, 5.jūnijam, notiek ANO Pasaules vides dienas konference, kurā pasaules lielāko pilsētu vadītāji parakstīs vienošanos par pilsētas vides uzlabošanu. Vienošanās aptvers pilsētas dzīvei tik svarīgos priekšnosacījumus – transportu, enerģētiku, atkritumu pārstrādi, iedzīvotāju veselību un ūdens resursus.
Arī Latvijā tiks atzīmēta Pasaules vides diena, kurā ANO Attīstības programmas birojs Latvijā un sadarbības partneri aicina sabiedrību rūpēties par vidi pilsētās un saudzīgi baudīt mūsu valsts dabas bagātības. Kā atzīst Vides ministrija, šis ir pirmais gads, kad Latvijā notiks tik plaša un dažādām auditorijām iecerēta pasākumu sērija.
Mūsu lielākās pilsētas apņēmušās turpmāk vairāk uzmanības veltīt videi draudzīgai saimniekošanai. Šodien, 3.jūnijā, Rīgā lielo pilsētu (Rīgas, Valmieras, Ventspils, Rēzeknes, Liepājas, Jūrmalas, Jēkabpils, Jelgavas un Daugavpils) vadītāji, ANO Attīstības programmas (UNDP) birojs Latvijā un Vides ministrija parakstīs kopīgu deklarāciju “Zaļais aicinājums Latvijas pilsētām”, kuras izstrādi un parakstīšanu atbalstījis Latvijas Vides aizsardzības fonds.
Pasaules vides dienai vides institūcijas šogad īpaši gatavojušās. Piemēram, Vides ministrija sadarbībā ar tās padotības iestādēm rīko izstādi Latvijas Dabas muzejā, kurā ir izstādītas fotokonkursa “Pilsētā ir arī daba...” ietvaros iesniegtās fotogrāfijas. Valsts vides dienests iecerējis daudzveidīgu pasākumu kopumu visā Latvijā, arī talkas un informatīvus pasākumus. Piemēram, šodien Papes dabas parkā, piedaloties Rucavas un Nīcas pagastu pašvaldībām un Pasaules dabas fonda speciālistiem, Liepājas reģionālā vides pārvalde rīko informatīvu pasākumu par “Life – natura” projekta gaitu parkā. Pēc tam – dabas takas labiekārtošanas talka. Savukārt Vides aizsardzības klubs Rīgā, Esplanādē, atraktīvas un izglītojošas aktivitātes rīko rīt. 4.jūnijā Doma laukumā notiks arī koncerts “Zaļš prieks mums iekšā sēž!”, kas vienlaikus būs “Zaļās jostas” skolu konkursa “Cilvēks – Atkritumi – Vide” fināla pasākums.
Atzīmējot Pasaules vides dienu, līdz 5.jūnijam ikviens aicināts ieklausīties dabā, sadzirdēt pasaulē apdraudēto putnu sugu – griezi – un ziņot par to. Bezmaksas tālrunis – 800 10 50. Kampaņas noslēgumā apkopos iegūtos datus un noskaidros griezei draudzīgāko rajonu Latvijā. 30 zvanītāji izlozes kārtībā 11.jūnijā varēs doties putnu vērošanas ekskursijā kopā ar pieredzējušu putnu pētnieku. Pretstatā citām Eiropas valstīm griezes pie mums sastopamas vēl salīdzinoši kuplā skaitā. Šo sugu pie mums apdraud gan pļavu aizaugšana un meliorācija, gan iespējamā lauksaimniecības intensifikācija. Akciju “Meklējam griezi!” rīko Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta administrācija, ANO Attīstības programma un Latvijas Dabas fonds.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!