• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Mēness māja" - jaunā sociālā pakalpojuma vēstnesis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.2005., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109534

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tapis garīgās veselības pamatnostādņu projekts

Vēl šajā numurā

02.06.2005., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Mēness māja” – jaunā sociālā pakalpojuma vēstnesis

Agrāk Latvijā cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem bija tikai divas iespējas – dzīvot izolētiem pansionātos vai arī pie tuviniekiem četrās sienās. Nesenā pagātnē sācis kuplot dienas centru skaits, kas paver jaunas iespējas. Nākamais loģiskais solis sociālās aprūpes sistēmas pilnveidošanā ir tā sauktās grupu mājas. Vakar Rīgā oficiāli atklāta pirmā šāda māja, un tas mūsu valstī ir pilnīgi jauns sociālais pakalpojums.
Garīgās attīstības traucējumi nav saslimšana, bet ierobežota intelektuālā attīstība, uzsver biedrības “Ģimenes atbalsta centra” direktore Laima Līduma. Proti, cilvēkam grūtāk sokas mācībās, viņš lēnāk apgūst dažādas prasmes un iemaņas.
Mūsdienās joprojām pietrūkst skaidrības, kas šos traucējumus provocē, spriež Latgales priekšpilsētas “Rūpju bērna” valdes priekšsēdētāja Biruta Grāve. Viņa atgādina padomju laiku maldus, ka šādi bērniņi dzimstot tikai dzērāju vai narkomānu ģimenēs. Bet, kā zināms, mazuļi ar garīgās attīstības traucējumiem nāk pasaulē dažādās ģimenēs.
Padomju gados sabiedrību orientēja uz to, ka cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem jāievieto pansionātos. Tā bija ačgārna uztvere.

Sagatavo patstāvīgai dzīvei

Sabiedrības attieksme un valsts politika mainās. Bērniem jāaug ģimenēs, jāļauj apmeklēt skolu, nodrošinot speciālo apmācību un, tiem pieaugot, jādod iespēja uzsākt patstāvīgu dzīvi. Svarīgi ir visi posmi. Taču ļoti būtiski ir jau no paša sākuma ģimenei, kurā kādam no tās locekļiem ir garīgās attīstības traucējumi, sniegt atbalstu, lai tā neizšķirtos par tuvinieku ievietošanu sociālās aprūpes institūcijā. B.Grāve uzskata, ka tur indivīds nonāk izolācijā no sabiedrības un regresē. Viņasprāt, ja tiks pilnveidota sociālās aprūpes sistēma, mazāk cilvēku atstums to ģimenes. Pieaugošais šādu gadījumu skaits ir signāls, ka steidzami jāpaplašina sociālo pakalpojumu klāsts, spriež B.Grāve.
Latgales priekšpilsētas “Rūpju bērna” dibinātajam pakalpojumu sniedzējam “Ģimenes atbalsta centram” šobrīd ir trīs dienas aprūpes centri. Pavisam Latvijā to ir ap divdesmit.
Rietumvalstu pieredze pierādījusi, ka cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem var dzīvot neatkarīgi. Dienas aprūpes centros jauniešiem māca ikdienā noderīgas iemaņas, tā ir arī iespēja saturīgi pavadīt laiku. Loģisks turpinājums iepriekšminētajam sociālajam pakalpojumam būtu iespēja pastāvīgi dzīvot grupu mājā.

Pilotprojekts lolots gadiem

Līdz šim Latvijā šādas iespējas nebija. Pirms vairākiem gadiem izlolotais grupu mājas izmēģinājumprojekts beidzot ir īstenots – bijušajā bērnudārzā Putnu ielā 6, Rīgā, jau pāris mēnešus dzīvo četrpadsmit cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem. Ēka, kurai dots skaists nosaukums “Mēness māja”, oficiāli atklāta vakar.
“Ar šo piemēru gribam apliecināt, ka šāds sociālais pakalpojums ir vajadzīgs visā Latvijā,” teic B.Grāve. Pilotprojektu iecerēts, lai normalizētu dzīvi cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem, pilnveidotu viņu dzīves kvalitāti un aprūpes sistēmu.
Lai šī māja taptu, daudz palīdzējušas dažādas ārvalstu organizācijas un nenovērtējamu finansiālu un intelektuālu atbalstu projektam sniegusi Rīgas pašvaldība un arī vairāku valstu vēstniecības. Ēkas renovācijai ar materiāliem un finansējumu nākuši talkā arī dažādi Latvijas uzņēmumi.
Pirmo iemītnieku vecuma amplitūda ir plaša – no 18 līdz gandrīz 40 gadu vecumam.
Tā kā starp iemītniekiem ir arī cilvēki ar kustību traucējumiem, ierīkots pacēlājs, lai būtu ērti pārvietoties ratiņkrēslā. Katram ir sava istabiņa un sanitārais mezgls, virtuve un atpūtas telpas kopējas. Kopā ar iemītniekiem vienmēr būs arī kāds sociālais darbinieks, kas palīdzēs tikt galā ar ikdienas vajadzībām.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!