• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Stājas spēkā juridiskās palīdzības likums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2005., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109368

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 1. jūnijā

Vēl šajā numurā

01.06.2005., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Stājas spēkā juridiskās palīdzības likums

Trešdien, 1. jūnijā, stājas spēkā Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likums (publicēts “LV” 01.04.2005.). No šodienas iedzīvotāji varēs saņemt juridisko palīdzību civillietās.

TIESA.PNG (123274 bytes)
Valsts nodrošinās juridisko palīdzību strīdu risināšanai tiesā un ārpus tiesas, kā arī juridiskās konsultācijas sniegšanu
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Saskaņā ar likumu valsts apmaksāto juridisko palīdzību saņems maznodrošinātas vai trūcīgas personas, kā arī citi Latvijas iedzīvotāji (pilsoņi, nepilsoņi, bezvalstnieki, Eiropas Savienības pilsoņi, citu valstu pilsoņi, kuri tiesiski uzturas Latvijā), kuri, ievērojot to īpašo situāciju, īpašuma stāvokli un ienākumu līmeni, nav spējīgi nodrošināt savu tiesību aizstāvību.
No 2006.gada 1.janvāra iecerēts izveidot īpašu institūciju – Juridiskās palīdzības administrāciju, kas gādās par palīdzības sniegšanu. Līdz tam ar juridiskās palīdzības jautājumiem nodarbosies jaunizveidotā Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības nodaļa. Tā izskatīs iedzīvotāju iesniegumus un pieņems lēmumu par juridiskās palīdzības saņemšanu vai atteikumu to piešķirt. Ar juridiskās palīdzības sniedzēju (notāru, tiesu izpildītāju, augstskolu, rīcībspējīgu fizisku personu) tiks noslēgts līgums par juridiskās palīdzības sniegšanu.
Juridisko palīdzību krimināllietās varēs saņemt vienlaikus ar Kriminālprocesa likuma spēkā stāšanos, proti, no 2005.gada 1.oktobra, bet administratīvajās lietās – no 2006.gada 1.janvāra.
Likums ir ļoti svarīgs, jo tiesībām uz taisnīgu tiesu nebūtu nekādas nozīmes, ja valsts arī trūcīgām personām nesniegtu iespēju izmantot juridisko palīdzību, piemēram, atbrīvojot vai atmaksājot tiesāšanās izdevumus, nodrošinot juridisku konsultāciju un pārstāvību vai aizstāvību tiesā.
Līdz šim pastāvējušas tikai atsevišķas tiesību normas Civilprocesa likumā, Administratīvā procesa likumā un Kriminālprocesa likumā, kas paredz, ka personu var atbrīvot no tiesas izdevumu segšanas vai ka persona ir tiesīga uz valsts apmaksātu pārstāvi vai aizstāvi tiesā.

Pēc TM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!