• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1991.gada 16.janvāra sēdes stenogramma Rīta sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2005., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109334

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

1991.gada 16.janvāra sēdes stenogramma
Vakara sēdē

Vēl šajā numurā

01.06.2005., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

1991.gada 16.janvāra sēdes stenogramma

Rīta sēdē

*/ Šeit un turpmāk atzīme, ka sākas teksta tulkojums no krievu valodas; /– atzīme, ka tulkojums beidzas. Šīs sēdes materiālos–
JāņaDūma tulkojums.

Sēdi vada Latvijas Republikas Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs.

Priekšsēdētājs: Godātie kolēģi! Apliecinām savu klātbūtni šīsdienas plenārsēdē ar reģistrāciju. Rezultāts: 117 deputāti.

Kolēģi, pirms sākam apspriest mūsu turpmākās darbības plānu, vārds priekšsēdētāja vietniekam Andrejam Krastiņam.

A.Krastiņš: Godājamie kolēģi! Es gribu atgādināt, ka šodien Latvijas Republikā ir sēru diena, jo mums kaimiņos, Lietuvā, gulda zemes klēpī padomju agresijas rezultātā bojāgājušos. Uz Viļņu devušies mūsu pārstāvji, lai piedalītos šajā ceremonijā, un es domāju, ka arī mēs varētu godināt tos, ko šodien gulda zemes klēpī, pieceļoties. (Visi pieceļas.) Mūsu atvadu sveicienu uz turieni aizveda kolēģi Daudišs un Čepānis kā oficiāli Latvijas Republikas Augstākās padomes delegāti.

Priekšsēdētājs: Vārds deputātam Dinevičam.

J.Dinevičs: Cienījamie kolēģi! Mēs nevaram uzsākt šo plenārsēdi, jo pietiekami daudz viedokļu nav izdiskutēti frakcijā. Frakcijai būtu lūgums pārtraukt šo plenārsēdi, lai organizētu frakcijas sēdi un saskaņotu kopējo viedokli. Mēs varētu pēc tam atgriezties un turpināt darbu plenārsēdē. Jautājums tikai, cikos atsākam plenārsēdi? Priekšlikums atsākt plenārsēdi pulksten 12.00.

Priekšsēdētājs: Kādi vēl priekšlikumi? Vai neatkarīgajiem deputātiem arī ir kādi priekšlikumi? Lūdzu.

A.Plotnieks: Godātie kolēģi! Es šinī konkrētajā situācijā domāju, ka parlamentā pastāv pietiekami daudz viedokļu pamatjautājumos un ka varētu arī turpināt darbu plenārsēdē. Vai mēs pārāk daudz organizatoriski nemētājamies no viena pie otra, no viena pie otra un tāpēc strādājam dažkārt ļoti mazražīgi?

Priekšsēdētājs: Deputāt Plotniek, jums ir konkrēti ierosinājumi? Paldies. Divi priekšlikumi. Vai no opozīcijas frakcijas neviena nav? Lūdzu.

L.Muciņš: Man ir kompromisa priekšlikums rīkot atklātu frakcijas sēdi, lai neveidotos varbūt tāda situācija, ka kādam kolēģim, piemēram, Plotniekam, būtu iebildumi.

Priekšsēdētājs: Jūs atbalstāt šo priekšlikumu?

J.Dinevičs: Informācijai varu pateikt, ka pretējā frakcija ir iesniegusi LTF frakcijai savu aicinājumu. Es domāju, ka pašreiz to varētu arī nenolasīt, vispirms tas izdiskutējams frakcijā.

Priekšsēdētājs: Lūdzu, pirmais mikrofons.

V.Dozorcevs: */Man tomēr būtu ierosinājums noturēt slēgtu frakcijas sēdi, jo runa ir par veselu virkni taktisku problēmu, kuras mēs paši vēl neesam atrisinājuši. Tas ir pirmkārt. Uzaicinot neatkarīgos deputātus, – bet tomēr slēgtu sēdi. Tie ir taktikas jautājumi, mums galīgi nav vajadzīgs, lai informācija izietu no šejienes, kamēr mēs līdz galam neesam vienojušies par kaut kādām stratēģiskām un taktiskām lietām./

Priekšsēdētājs: Vārds deputātam Dobelim.

J.Dobelis: Cienījamie kolēģi, varbūt tiešām varētu zināmā mērā piekrist Dozorceva kungam par tā saucamajām slēgtajām sēdēm, bet mēs varētu pieaicināt cilvēkus, ne tikai neitrālos deputātus, bet arī dažus konkrētus žurnālistus, par kuriem nešaubāmies.

J.Dinevičs: Kolēģi, es varbūt gribētu pateikt tikai vienu, ka vispirms izvērtējam, vai rīkojam frakcijas sēdi. Tad frakcijas sēde pati lems, vai tā ir atklāta, aizklāta vai pusatklāta.

Priekšsēdētājs: Šeit nav tik vienkārši. Kā es sapratu, te ir runa par aicinājumu. Nekas cits neatliek kā balsot. Faktiski ir divi strikti priekšlikumi. Pirmais – pārtraukt plenārsēdi, tālāk lai darbojas Latvijas Tautas frontes frakcija. Atsākt plenārsēdi pulksten 12.00. Otrs priekšlikums bija turpināt plenārsēdi. Faktiski frakcija pati lems. Trešā priekšlikuma nemaz nav, deputāts Muciņš to noņem. Deputāti aizies, un tad frakcija lems, vai viņus aicināt vai neaicināt. Te vajag konkrēti. Lai tagad pasēž un pagaida, kā izlems. Vai tad jums kāds sēdēs! Lūdzu, pirmais mikrofons.

I.Ozols: Es ierosinu frakcijas darbu nereglamentēt ar laiku, jo frakcijas sēdes beigas noteiks jautājumu risinājums. Tāpēc es ierosinu plenārsēdi turpināt pēc frakcijas sēdes nobeiguma.

Priekšsēdētājs: Trešais priekšlikums – pārtraukt... Nē, frakcijas lietās mēs balsot nevaram. Lūdzu, otrais mikrofons.

J.Biezais: Varbūt jūs būsit sašutuši, taču es esmu noilgojies pēc normāla plenārsēdes darba un normālas jautājumu izskatīšanas. Iespējams, ka frakcijas kodols varētu līdztekus izstrādāt jau konkrēti frakcijas pamatdomas un tad sasaukt frakciju.

Priekšsēdētājs: Trešais mikrofons.

J.Krūmiņš: Es tomēr gribētu, lai Augstākās padomes plenārsēdes notiek daudzmaz solīdi. Nevar plenārsēde sākties pēc frakcijas sēdes beigām. Man ir konkrēts ierosinājums – sākt plenārsēdi pulksten 15.00.

Priekšsēdētājs: Kolēģi, tiks balsots tikai par diviem priekšlikumiem. Šeit gan izskanēja vēl citi priekšlikumi, bet man nav tiesību reglamentēt, kādā veidā tālāk strādās frakcija. Ja viņi grib uzaicināt, tā ir viņu korektuma lieta. Ja viņi grib to pirms balsošanas pateikt, tā ir viņu lieta.

Es lieku uz balsošanu tikai divus priekšlikumus. Jums, Dineviča kungs, nav citu priekšlikumu? Plenārsēdes darbu pārtraucam un atsākam pulksten 15.00. Rezultāts: 93.

Tagad par otru priekšlikumu – turpināt plenārsēdi. Rezultāts. Paldies.

Tātad plenārsēde pārtraukta līdz pulksten 15.00.

(Pārtraukums)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!