• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Krievija izvedusi savu kodoldegvielu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2005., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109281

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mežu atjaunošana rit pēc plāna

Vēl šajā numurā

31.05.2005., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Krievija izvedusi savu kodoldegvielu

Pēc pusotra gada pūliņiem Latvijas Vides ministrijai ir izdevies saīsināt to laiku, kurā tiek izvākta neizlietotā kodoldegviela no Latvijas Zinātņu akadēmijas Fizikas institūta 1999. gadā slēgtā eksperimentālā kodolreaktora Salaspilī, kas iepriekš bija plānota uz 2010. gadu. Par to jāpateicas aktīvai ierēdņu sarakstei, bet “galvenokārt Latvijas un ASV valsts prezidentu draudzībai, jo Džordžs Bušs pats ir šīs programmas kurators”, spriež vides ministrs Raimonds Vējonis.

KODOL.PNG (101452 bytes)
Vides ministrs Raimonds Vējonis vēro uzfilmēto materiālu par kodoldegvielas izvešanu no kodolreaktora
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Tikai pirmdien, 30. maijā, Vides ministrija noņēma slepenības plīvuru šā gada 25. maijā noritējušai operācijai, kuras gaitā uz Krievijas Federāciju aiztransportēts mazliet vairāk par 2,5 kg svaigas (neapstarotas) kodoldegvielas 11 stieņos ar 90% bagātinātu urānu-235. Šī operācija izmaksājusi 350 000 ASV dolāru, ko pilnībā finansēja ASV Starptautiskā atomenerģētikas aģentūra.
R.Vējonis: “Kodoldegviela ir laimīgi sasniegusi galapunktu, kur notiks tās tālāka pārstrāde, lai iegūtu vāji bagātinātus kodolmateriālus, ko pēc tam izmantos atomelektrostaciju reaktoros.” Rūpīgā kodoldegvielas sastāva pārbaude, mērīšana, iepakošana, ievietošana konteinerā, konteinera aizzīmogošana ar plombēm noritēja ASV un Krievijas speciālistu ciešā uzraudzībā, kuri strādāja bez aizsargtērpiem. Drošības apsvērumu dēļ Latvijas masu mediju pārstāvjus šai darbībai tuvumā nepielaida, iztālēm atļāva filmēt tikai “Vides filmu studijai” un telekompānijai “ABC” .
Andris Abramenkovs, Radioaktīvo atkritumu pārvaldes valsts aģentūras direktors, apliecināja, ka “šī kodoldegviela ir derīga atombumbas ražošanai kā tās izejviela, tāpēc nācies uzmanīties no noziedzīgiem grupējumiem”.
Vides ministrs pauda cerību, ka Krievija neliks šķēršļus jauna starpvaldību līguma noslēgšanai, kas paredzēs arī cilvēku veselībai īpaši bīstamās izlietotās kodoldegvielas izvešanu no Salaspils jau 2006. gada nogalē.
Turpmāk Salaspilī par ASV valdības piešķirtajiem 2 miljoniem ASV dolāru līdz 2008. – 2009. gadam attīstīs radioaktīvo atkritumu glabātavu “Radons” un īstenos teritorijas sanāciju, lai “agrākā reaktora telpās uzbūvētu zinātniskās pētniecības centru ar multifunkcionālu ciklatronu, kur būs iespējams ražot medicīnas preparātus agrīnai vēža diagnostikai – sadarbībā ar Onkoloģijas centru un Rīgas Stradiņa universitāti”, piebilda R.Vējonis.
25.maijā sapakotā kodoldegviela kravas automašīnā konvoja pavadībā plkst. 5.05 no rīta sasniedza starptautisko lidostu “Rīga”, un plkst.7.01 ar lidmašīnu pacēlās gaisā. To izveda saskaņā ar Krievijas un ASV starpvaldību vienošanos, jo Latvija pievienojusies kodolieroču un to izejmateriālu neizplatīšanas līgumam, turklāt mūs kontrolēt drīkstot arī ES inspektori. Krievijas Atomenerģijas ministrija noorganizējusi, lai atpakaļ uz izcelsmes valsti tiktu nogādāta kodoldegviela no bijušās Dienvidslāvijas, Rumānijas, Bulgārijas, Lībijas un Uzbekistānas.

Arvīds Deģis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!