• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Komisārs kūdītājs". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2000., Nr. 329/330 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10923

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lauku augstākā izglītība: pastāvībā un mainībā

Vēl šajā numurā

21.09.2000., Nr. 329/330

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Komisārs kūdītājs"

Jau ilgi neviena intervija nav izraisījusi tādu uztraukumu kā nesenā ES paplašināšanas komisāra Gintera Ferhoigena intervija. Reakcija uz viņa aicinājumu Vācijā sarīkot referendumu par Savienības paplašināšanu sniedzas no apjukuma līdz atklātam sašutumam.

Noraidīšanas frontes izveidošanās pāri visam kontinentam ir pilnīgi pamatota. Drīzas bijušo komunistisko valstu uzņemšanas ES atbalstītājs Ferhoigens šeit noteikti ir nepareizi izvēlējies toni un pievērsies lētam populismam.

Te neko nemaina arī tas fakts, ka iedzīvotāji ļoti baidās no ES paplašināšanas, kā arī pats par sevi labais arguments, ka tiešā demokrātiskā pilsoņu iesaistīšana svarīgu nākotnes lēmumu pieņemšanā ir laba lieta.

Fakts ir tāds, ka Vācijas konstitūcijā referenduma instruments nav paredzēts. Tas vispirms būtu likumīgi jārada un tad pirmajā izmēģinājumā jāpakļauj tādai jūtīgai tēmai kā ES paplašināšana. To, protams, zina arī Ferhoigens, tāpēc viņa priekšlikumam acīmredzot ir pavisam citi motīvi: viņš gribēja trāpīt ārlietu ministram Joškam Fišeram.

Taču līdz ar to VSP politiķis pārkāpa kādu godājamu ES politikas pamatprincipu. Komisārs nedrīkst iejaukties iekšpolitiskajās lietās paša mājās. Ferhoigens populistiem ir izdarījis lielu pakalpojumu. Uz viņa teikto, ka "lēmumi tiek pieņemti bez cilvēku ziņas" un ir jārīko referendums, ir gaidāma plašāka reakcija. Jergs Haiders kaut ko tādu garām nepalaidīs.

"Der Standard"

— 2000.09.04.

Tomass Meiers

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!