• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ministres dāvinājumu Eiropas kultūras ministriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2005., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108787

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas pievienošanos ANO Pretkorupcijas konvencijai

Vēl šajā numurā

24.05.2005., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ministres dāvinājumu Eiropas kultūras ministriem

Kultūras ministre Helēna Demakova pirms došanās uz Eiropas Savienības (ES) Izglītības, jaunatnes un kultūras ministru padomes sanāksmi, kas norisinās Briselē 23. un 24.maijā, Eiropas kultūras ministriem nosūtījusi nesen klajā nākušo Latvijas vēsturnieku komisijas rakstu 14.sējuma grāmatu “The Hidden and Forbidden History of Latvia under Soviet and Nazi Occupations 1940.–1991.” (“Noslēptā un aizliegtā Latvijas vēsture padomju un nacistiskās okupācijas laikā 1940.–1991.”).
ES Izglītības, jaunatnes un kultūras ministru padomes sanāksmē tiks izskatīts priekšlikums Eiropas Parlamenta un Ministru padomes lēmumam, ar ko izveido programmu “Kultūra 2007” (no 2007. līdz 2013.gadam). Priekšlikums lēmumam par šīs programmas izveidošanu vienā no programmā ietvertajām atbalsta darbībām paredz aktivitātes, kas vērstas uz deportāciju un piemiņas vietu saglabāšanu un aizsargāšanu. Programmas priekšlikumā šīs aktivitātes paredzētas vienīgi attiecībā uz nacisma totalitāro režīmu.
“Uzskatu, ka atbalstāmajiem pasākumiem ir jābūt plašākiem un tie nedrīkst attiekties tikai uz nacisma deportāciju un upuru piemiņas vietām,” savu nostāju strikti pauda H.Demakova. “Holokausta noziegumi ir vieni no cilvēces baisākajiem noziegumiem, tādēļ pilnībā atbalstu ES finansējuma piešķiršanu upuru piemiņas godināšanai. Tomēr nedrīkst tikt aizmirsts arī padomju režīms un tā īstenotie noziegumi. Latvijas cilvēku likteņus lauzuši ir abi.”
Latvijas priekšlikumam 2004.gada sākumā pievienojās arī Igaunija un Lietuva, bet 2005.gada 29.aprīlī šo triju Baltijas valstu priekšlikumu atbalstīja visas dalībvalstis, pret to bija vienīgi Francija. Kultūras ministrijas valsts sekretārs Daniels Pavļuts pēc ministres H.Demakovas lūguma Latvijas vēsturnieku komisijas rakstu 14.sējuma grāmatu Francijas kultūras ministram Renē Dondjē de Vabram pasniedza jau Parīzes konferencē par Eiropas kultūrpolitiku, kas norisinājās šā gada 2. un 3.maijā.
“Latvijas vēsturnieku komisijas izdotās grāmatas dāvinājums Eiropas kultūras ministriem ir ne vien mudinājums pieņemt politiski tālredzīgu lēmumu attiecībā uz programmu “Kultūra 2007”, bet arī turpinājums Latvijas Valsts prezidentes uzsāktajai Latvijas vēstures skaidrošanai ārpus valsts robežām. Pievienojos Paulam Raudsepam, kurš 23.aprīļa “Kultūras Dienā” raksta, ka “grāmatu nevajadzētu skatīt tikai kā kārtējo zalvi informācijas karā ar padomju/Krievijas imperiālisma ideoloģijas recidīviem. Tā galvenais mērķis ir un būs Rietumu vēsturniekiem, diplomātiem un žurnālistiem sniegtā iespēja iepazīties ar pēdējo gadu Latvijas vēstures pētījumu svarīgākajiem rezultātiem”, uzskata H.Demakova.
Latvija jau vairākkārt ir paudusi nostāju, ka atbalsts jāparedz arī tādiem projektiem, kuru aktivitātes saistītas ar padomju okupācijas laikā izdarīto noziegumu izpēti un arhivēšanu, ieskaitot padomju laikā notikušās deportācijas, tādā veidā paplašinot atbalstāmās aktivitātes attiecībā uz notikumiem, kas risinājušies pēc Otrā pasaules kara.
H.Demakova Ministru padomes sanāksmē paudīs pateicību dalībvalstīm par priekšlikuma atbalstīšanu, kā arī pievērsīs uzmanību jautājuma nozīmīgumam paplašinātas Eiropas kontekstā.
Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes 2000.gada 10.janvāra lēmumu Nr.508/2000/EC par programmas “Kultūra 2000” izveidošanu kopš 2000.gada sākuma ES dalībvalstīs, kandidātvalstīs un Eiropas ekonomiskās telpas valstīs tiek īstenota finansiālā atbalsta programma “Kultūra 2000”. Tā kā šī programma darbojas līdz 2007.gadam, Eiropas Komisija jau patlaban ir izstrādājusi priekšlikumus par jaunās kultūras programmas izveidi.
23.maijā Briselē ES Izglītības, jaunatnes un kultūras ministru padomes sanāksmē tiksies ES kultūras ministri. Sanāksmē plānotas diskusijas par priekšlikumu  lēmumam, ar kuru laikposmam no 2007. līdz 2013.gadam izveidos programmu “Iedzīvotāji Eiropai”, kā arī par kolekciju mobilitātes jautājumiem. Plānots arī izskatīt jautājumus par naida kurināšanu pārraidēs, kuras raida no ārpus Eiropas Savienības esošām valstīm, audiovizuālā sektora atbalsta programmu “Media 2007”, Eiropas kultūras galvaspilsētu, direktīvas “Televīzija bez robežām” pārskatīšanu u.c. Sanāksmē Latvijas kultūras ministre teiks runu par staļinisma režīma piemiņas vietu un arhīvu veidošanas atbalsta nepieciešamību programmā “Kultūra 2007”.
Sanāksmē Latviju pārstāv kultūras ministre H.Demakova, tajā piedalās arī Kultūras ministrijas specializētā atašeja Jolanta Miķelsone un ministrijas ES politikas nodaļas vadītāja Linda Truševska.

Gunda Ignatāne, kultūras ministres preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!