• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar latvisku izglītību tēvzemē, tālumā un pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2000., Nr. 327/328 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10858

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pa valodas tiltu no Tbilisi uz Rīgu un atpakaļ

Vēl šajā numurā

20.09.2000., Nr. 327/328

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar latvisku izglītību tēvzemē, tālumā un pasaulē

Aizvakar, 18. septembrī, notika Izglītības un zinātnes ministrijas un

Pasaules brīvo latviešu apvienības konference "Izglītība Latvijā un pasaulē".

Atklājot konferenci, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns teica, ka šo tikšanos var uzskatīt par loģisku 1999. gada 4. jūnijā aizsāktās sarunas turpinājumu. Tolaik izglītības un zinātnes ministrs Jānis Gaigals, ministrijas speciālisti un PBLA pārstāvji iztirzāja vairākus ar izglītības sistēmas darbību saistītus jautājumus, ko var iedalīt trīs tematiskajos blokos – skolas vēstures kursa struktūra, valstiskās un latviskās pašapziņas stiprināšana, kā arī latviešu valodas mācīšana un skolotāju sagatavošana. Pa šo gadu daudz kas no darāmā jau ir paveikts. Izglītības un zinātnes ministrs izteica pateicību par PBLA atbalstu Latvijas vēstures mācību grāmatu veidošanā un izdošanā. Tāpat viņš augstu novērtēja PBLA ieguldījumu latviešu diasporas attīstībā Sibīrijas latviešu ciemos. Ar PBLA un ārpus Latvijas esošo Latviešu evaņģēliski luterisko baznīcu atbalstu tika izveidots latviešu centrs Baškīrijas Arhlatviešu ciemā, kā arī nodrošināta piecu Latvijas skolotāju uzturēšanās un darbs Sibīrijas latviešu ciemos, kur tika radīta iespēja apgūt dzimto valodu.

Ar gandarījumu K.Greiškalns varēja atzīmēt tos mērķus, kas tika izvirzīti pagājušogad, bet šobrīd ir jau sasniegti vai arī ievirzīti mērķtiecīgas darbības gultnē. Ņemot vērā to, cik svarīgi ir nodrošināt pieeju informācijai, atzīstams sasniegums ir visu mācību iestāžu apgāde ar datoriem. Vismaz viens dators nu ir katrā skolā. Vēl tikai jāatrisina jautājums par interneta pieslēgumu. Ir aizsākts plānveida skolu siltināšanas darbs, apstiprināts reāli īstenojams pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks, tiek risināta izglītības kvalitātes vērtēšanas problēma. Izstrādājot mācību priekšmetu standartus, tiek ņemts vērā princips: nevis iekalt faktus, bet gan mācēt mācīties.

Konferencē piedalījās divdesmit pieci izglītības sistēmas vadošie darbinieki no visiem lielākajiem ārzemēs dzīvojošo latviešu centriem – ASV, Austrālijas, Kanādas, Krievijas, Lielbritānijas, Vācijas un Zviedrijas, kā arī tikpat daudz izglītības nozares speciālistu no Latvijas. Konferences dalībnieki runāja par latviskās izglītošanās iespējām ārpus Latvijas, kā arī par PBLA mītņu zemju latviskās izglītības pasākumiem, kas veicina dzimtās valodas un kultūras saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm. Tika spriests par IZM un PBLA turpmākās sadarbības iespējām izglītībā, turot roku uz izglītības pārmaiņu pulsa Latvijā un pasaulē.

Konferences noslēgumā tās dalībnieki pieņēma vairākus būtiskus lēmumus, kas veicinās ciešāku sadarbību izglītības jomā starp IZM un PBLA.

Tika nolemts, ka ministrija sadarbībā ar PBLA Izglītības padomi apzina ārzemju latviešu vajadzības izglītības nozarē un rod tām risinājumu Latvijas "Sabiedrības integrācijas programmas" un "Izglītības attīstības programmas" ietvaros. IZM sniedz ikgadēju informāciju PBLA par mācību grāmatām, kuras izmanto Latvijas skolās un aktualitātēm mācību materiālu izdošanā.

Konferences dalībnieki nolēma, ka IZM palīdz apzināt Latvijas skolotājus un audzinātājus ārzemju latviešu skolām.

Turpmāk IZM un PBLA reizi divos gados Latvijā rīkos sanāksmes latviešu skolu skolotājiem no visas pasaules par labākas latviskās izglītības apguves iespējām.

Marika Līdaka, "LV" iekšlietu redaktore, sadarbībā ar IZM preses dienestu

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!