• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Un var saglabāties mazas un ārējā spēkā nevarīgas tautas, ja tās ir spējīgas īstu kultūras vērtību radīšanā un varonīgas to aizstāvēšanā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2000., Nr. 325/326 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10828

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Savienības paplašināšanās nedrīkst zaudēt ātrumu un virzienu

Vēl šajā numurā

19.09.2000., Nr. 325/326

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Un var saglabāties mazas un ārējā spēkā nevarīgas tautas, ja tās ir spējīgas īstu kultūras vērtību radīšanā un varonīgas to aizstāvēšanā"

Rīgas Latviešu biedrības namā

15.septembrī notika

starptautiska konference

"Trimdas arhīvi atgriežas"

"Labs sākums tālākam kopējam darbam" — tādu vērtējumu konferencei deva Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes priekšsēdētājs Andrejs Ozoliņš. Un šo domu pauda visi divdesmit referenti — latviešu vēsturnieki, arhīvu darbinieki, literatūras un mākslas zinātnieki no Anglijas, Vācijas, ASV, Zviedrijas un Latvijas, kas uzstājās ar referātiem un ziņojumiem. Trimdā ilgus gadus tika uzturēta un nosargāta latviešu garīgā valsts, taču šajos gados uzkrātās ļoti lielās garīgās vērtības tikai pamazām atgriežas mājās un tiek pilnīgi apzinātas. Vēl vajadzīgs pamatīgs pētniecības darbs, lai tās kļūtu par pilnasinīgu latviešu tautas vēstures daļu un palīdzētu tālāk veidot vienoto Latvijas valsti.

Sēžu pārtraukumos konferences dalībnieki turpināja sarunas izstādē par latviešu bēgļu gaitām Vācijā no 1944. līdz 1949.gadam, kurā eksponētas šo laiku liecības no Latvijas Valsts arhīva krājumiem. Arī Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkā iekārtota konferencei pieskaņota izstāde "Vācijas bēgļu nometņu laika grāmatas, periodika un rokraksti" (Par to — mūsu laikraksta 15.septembra numurā.) Ar konferences tematiku sasaucas arī Pētera Alunāna fotoizstāde un Nikolaja Riškes piemiņas izstāde Valsts mākslas muzejā.

Kopš 1996.gada, kad notika pirmā starptautiskā konference "Trimdas arhīvi atgriežas", turpinājusies trimdas laika materiālu un dokumentu sūtīšana uz Latviju. To lielākā daļa koncentrējas Latvijas Valsts arhīvā, Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā, Latvijas nacionālajā bibliotēkā un Raiņa literatūras un mākslas vēstures muzejā. Un, kā liecināja arī šī konference, atrod tur godprātīgus un ieinteresētus pētniekus. Valsts arhīva Personu fondu un trimdas dokumentu daļas vadītājs Māris Brancis kopā ar saviem daudzajiem palīgiem bija pratis iesaistīt konferences darbā dažādu nozaru speciālistus, kas savos referātos un ziņojumos lietpratīgi atspoguļoja latviešu bēgļu nometņu pārvaldes struktūru, bēgļu organizāciju veidošanos un Latvijas valsts vīziju bēgļu nometņu laikā, stāstīja par Daugavas Vanagu, gaidu un skautu organizāciju un Latvijas Sarkanā Krusta darbību Vācijā, analizēja latviešu periodisko izdevumu lomu un aplūkoja kultūru kā tautas izdzīvošanas faktoru.

Konferences materiālus ikviens konferences dalībnieks varēja saņemt drukātā veidā, tāpēc referenti varēja atļauties runāt brīvi — no sirds uz sirdi. Tieši tā par Lībekas latviešu ģimnāziju stāstīja Dzidra Purmale, ko uz konferenci bija deleģējusi Latviešu nacionālā padome Lielbritānijā un laikraksta "Brīvā Latvija" redakcija. Dienu vēlāk kopā braucām uz viņas dzimto pilsētu Aloju, lai piedalītos Ausekļa 150.dzimšanas dienas svinībās. Gan Purmaļu ģimene individuāli, gan Latviešu nacionālā padome Lielbritānijā bija devuši savu artavu, lai pilsētā tiktu uzcelts piemineklis "Gaismu sauca". Arī tā notiek atgriešanās mājās.

T12.JPG (29319 BYTES) T10.JPG (46414 BYTES) T11.JPG (23004 BYTES)

Izstādi Akadēmiskajā bibliotēkā atklāj (no kreisās ) PBLA valdes priekšsēdētājs Andrejs Ozoliņš, ekspozīcijas iekārtotāja Gunta Jaunmuktāne, bibliotēkas direktore Venta Kocere un Valsts arhīva darbinieks, izstādes idejas autrors Māris Barncis

T1.JPG (22365 BYTES)
Latviešu rakstnieku fotoattēli, ko saņēma latviešu bēgļu nometnēs atvērtās skolas

Gopera fonda godalgotais Jura Soikana kokdzelums, ko iedvesmojušas Andreja Eglīša dzejas rindas "Pasniedz man zobenu, jaunava, / Latvijas kalni jau liesmās."

Izstādes Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē

T4.JPG (21034 BYTES) T5.JPG (21953 BYTES)

Sarunā pie izstādes stendiem Dzintra Grundmane (Latvijas) un Oskars Baltputns (Vācija); Rita Drone (ASV) un Arturs Cipulis (Vācija)

 

Aina Rozeniece, "LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!