• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Gadsimta atklājumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2000., Nr. 325/326 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Igaunijas pilsone netiek uz Latviju"

Vēl šajā numurā

19.09.2000., Nr. 325/326

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Gadsimta atklājumi"

"Subbota"

— 2000.09.08.

1981

Pirmā "Macintosh" personālā datora parādīšanās. Pa Francijas dzelzceļiem sāk kursēt ātrgaitas vilcieni. Kompānija IBM izstrādā savu personālā datora versiju, kurā izmanto firmas "Microsoft" disku operāciju sistēmu MS—DOS.

 

1982

Pārdošanā parādās CD disku atskaņotājs. Lielbritānijā uzlauzējs Maikls Feigans iekļūst Bakingemas pilī, nozog pagrabā vīna pudeli un pēc tam attopas Elizabetes II guļamistabā. Karaliene pamostas un redz dzerošo Feiganu, tomēr pēc palīdzības sāk saukt tikai tad, kad tas lūdz viņai aizsmēķēt.

 

1983

Amerikāņu kompānija IBM sāk ražot pasaulē pirmo personālo datoru ar iebūvētu cieto magnētisko disku. Amerikāņu korporācija "Apple Computers" rada pirmo datorprogrammu, ko var vadīt ar rokas manipulatora jeb "peles" palīdzību. Amerikas Nacionālā vēža institūta un Parīzes Pastēra institūta pētnieki iegūst vīrusu, kas, kā domā, izraisa AIDS. Viņi to nosauc par HIV vīrusu.

 

1984

ASV televīzijas diktore Kristīna Krafta, kas pazemināta par reportieri tādēļ, ka ir "pārāk veca, nepievilcīga un nepiesaista auditorijas vīriešu daļas uzmanību", tiesā iegūst 325 tūkstošus dolāru lielu morālā kaitējuma kompensāciju. Lai samazinātu risku saslimt ar AIDS, Sanfrancisko (ASV) sāk slēgt pirtis.

 

1986

ASV tiek radīts pirmais portatīvais dators. Amerikāņu vairākkārtējās izmantošanas kosmosa kuģa "Chalenger" eksplozija.

 

1988

Parādās pirmais amerikāņu bumbvedējs, ko nefiksē radari un nevar sašaut termiski nomērķējamās raķetes. Pasaules datortīkli tiek lielā mērā sabojāti hakeru palaisto vīrusu darbības ietekmē.

 

1989

ASV prezidents Bušs izsaka savu attieksmi pret brokoļiem un ar savām brīvas valsts galvas tiesībām apsola tos nekad vairs nelietot uzturā (brokoļu piegādātāji protestē un nosūta lielu kāpostu partiju uz Balto namu). Lielbritānijā notiek izklaides pasākumi, kuros var pamēģināt narkotikas, un piesaista desmitiem tūkstošu jauniešu, par spīti visiem policijas pretpasākumiem.

 

1981.gads. Piezīmju līmpapīrs. ASV

Ķīmiķis Spensers Silvers amerikāņu kompānijā "3M Corporation" strādāja, lai radītu līmi, kas būtu izturīgāka par līdz šim pazīstamajām. Tā bija likteņa ironija, ka viņš ieguva kaut ko pilnīgi pretēju — viņa 1970. gadā izgudrotā līme neparko negribēja kaut kam ilgstoši un stingri pielipt. Taisnība, Silvers ievēroja, ka jaunajai līmei piemīt neparastas īpašības. Pirmkārt, to varēja izmantot vairākkārt, otrkārt, tā neatstāja pēdas uz materiāla, kam kaut kas bija pielīmēts. Desmit gadu Silvers centās atrast pielietojumu savam izgudrojumam, taču 3M par to neizrādīja nekādu interesi.

Spenseram palīdzēja viņa kolēģis Artūrs Fraijs, kas svētdienās dziedāja baznīcas korī. Katru svētdienu Fraijs savā dziesmu grāmatā vajadzīgajās vietās ielika papīra lapiņas. Un katru svētdienu, līdzko viņš grāmatu atvēra, ieliktņi izkrita. Fraijs atcerējās Silvera "nederīgo" līmi un apzieda ar to lapiņu malas, kuras tad labi turējās. Gadu pēc Fraija "atklājuma" — 1981.gadā — 3M sāka izlaist Post—it Notes — dzeltenas krāsas piezīmju līmpapīrus. Kopš tā laika lipīgo lapiņu krāsa, forma un izmērs dažādojušies, un tās gan mājās, gan iestādēs izmanto visdažādākajos nolūkos, sākot ar vajadzīgo vietu iezīmēšanu grāmatās un beidzot ar atgādinājumu piestiprināšanu pie ledusskapjiem.

 

1983. gads. Internets. ASV

Pasaules informācijas sistēmas prototips radās pirms trīsdesmit gadiem Pentagona militāristu smadzenēs. Jāatzīst, ka vislabākais un visavangardiskākais mūsu dzīvē ienāk no iznīcināšanas jomas. Militāristi ķeras pie visa jaunā, cenšoties piemērot to saviem iznīcināšanas mērķiem, bet pēc tam, diezgan izspēlējušies, atdod to civilajiem onkuļiem. Iesākumā atombumba — pēc tam atomelektrostacijas. Siltumizturīgs militāri kosmiskās tehnikas materiāls — pretpiedeguma pannu teflons. Rācijas — mobilie telefoni. Militārās skaitļošanas mašīnas — personālie datori un kalkulatori... Tāpat tas notika arī ar internetu. ASV Aizsardzības ministrija izveidoja eksperimentālu tīklu, kas savienoja vairākus datorus. Tīklam bija jāfunkcionē apstākļos, kad jebkura tā daļa jebkurā brīdī var pazust, krievu trieciena ķerta.

Interneta vēsturi rēķina no 1983.gada — tieši tad tika nolemts padarīt visiem pieejamu daļu datortīkla ARPANET, kura izstrāde kopš 1968.gada notika ASV Aizsardzības ministrijas paspārnē. Astoņdesmito gadu otrajā pusē pēc Nacionālā zinātnes fonda iniciatīvas Savienotajās Valstīs tika izveidots starpreģionāls tīkls NSFNET, kas saistīja piecu lielāko valsts universitāšu superdatorus. Drīz vien tam sāka pieslēgties arī citu universitāšu datorcentri, un astoņdesmito gadu beigās vienotā datortīklā jau bija saslēgtas visas amerikāņu universitātes. Pamazām NSFNET tīklam pievienojās arī daudzi reģionālie un ārzemju datortīkli. Šis apvienotais tīkls ieguva interneta nosaukumu.

Apmēram pirms sešiem gadiem sākās World Wide Web (WWW) uzvaras gājiens. Šis visu pasaulei aptverošais tīmeklis tika iecerēts 1989. gadā, lai kodolfiziķi varētu apmainīties idejām. Ar WWW palīdzību visa interneta informācija lietotājiem bija pieejama kā milzu elektroniskā enciklopēdija ar visiem iespējamajiem tekstiem, skaitļiem, zīmējumiem, video un skaņu fragmentiem.

 

1984.gads. Būvgružu vads. Nīderlande

Būvgružu vadu plastmasas posmu čūskas izskatā, kas nokarājas no sastatnēm, 1984.gadā patentēja Nīderlandes būvkompānija "Vlutters". Ideja radās, kad kompānijas darbinieki ievēroja, ka cita citā ieliktas baltas plastmasas glāzītes veido garu elastīgu čūsku. Likvidējot dibenus, kompānijas darbinieki ieguva elastīgu cauruli. Tāds elastīgs būvgružu vads tika izmantots, restaurējot Ķelnes katedrāli: 90 metru garā caurule nokarājās no katedrāles jumta, no kurienes pa to novadīja būvgružus. Bet Tuvajos Austrumos, piemēram, ar šāda vada palīdzību nogādā kravu uz lielajiem kuģiem.

 

1984.gads. "Tetris". PSRS

1984.gada vasarā PSRS ZA Skaitļošanas centra līdzstrādnieks Aleksejs Pažitnovs izgudroja spēli tolaik izplatītajam un faktiski pirmajam padomju PC "Elektronika–60". Spēli sauca "Tetris". Divus mēnešus tā no darba ierindas izsita visu skaitļošanas centru, un Pažitnovs saprata, ka to nepieciešams izplatīt. Kopīgi ar savu draugu Vadimu Gerasimovu viņš piemēroja spēli IBM sistēmai un to vēl pilnveidoja. Bet nākamajā nedēļā "Tetris" jau sasniedza Bulgāriju un Poliju...

Ungārijā Pažitnova spēli ieraudzīja nelielas strapniekfirmas īpašnieks kāds Roberts Steins. Viņš tūdaļ pasūtīja spēles pārprogrammējumu un nolēma to izdot, paziņojot par to Maskavas Skaitļošanas centram. To pārņēma satraukums: tas bija pirmais konkrētais priekšlikums — runa bija par desmit tūkstošiem dolāru avansu. Tajos laikos tie likās neskaitāmi miljoni: veselus četrus dārgus datorus varēja iegādāties par vienu programmu, ko Pažitnovs bija izstrādājis divās nedēļās! 1989.gada janvārī spēle nokļuva Amerikā, parādījās raksti, amerikāņu televīzija intervēja Alekseju... Tas bija pirmais gadījums, kad plašajam ārzemju tirgum tiek pārdota padomju programma. Šobrīd pārdoti vairāk nekā divdesmit miljonu eksemplāru, neskaitot pirātiskās kopijas. Pēc "Tetris" Aleksejam Pažitnovam Rietumos iznāca vēl sešas spēles. Firma "Spectrum Holobyte", ar ko viņš sadarbojas, izlaiž spēļu sēriju ar viņa portretu un uzrakstu ""Tetris" autors Aleksejs Pažitnovs piedāvā."

 

1986.gads. Antidepresants prozaks. Beļģija

Daudzie izgudrojumi, kas mainījuši mūsu dzīvi 20.gadsimtā, tika radīti, lai atvieglotu šo dzīvi. Taču šie paši izgudrojumi, padarīdami dzīvi mobilāku, tikai to sarežģījuši. Globālās komunikācijas pārkāpušas agrāk strikti norobežoto kultūru robežas, izraisot pašidentifikācijas un pašnovērtējuma problēmas, radījušas atsvešinātības jūtas. Esam zaudējuši kontroli pār stresu, biežāki kļuvuši klīnisko depresiju gadījumi... 1972.gadā kompānija "Lilly Industries" sintezēja jauna tipa antidepresantu, ko nosauca par prozaku. Cilvēka smadzenēs tika atklāts serotinīns, kas atbild par cilvēka noskaņojumu: pārlieku zems serotonīna līmenis izraisa agresiju un depresiju. Prozaks paaugstināja serotonīna līmeni, "dzēšot" depresijas simptomus. Tam bija maz blakusefektu, tas neizraisīja pieradumu un nebija bīstams, pat pārdozējot. Pirmie to 1986.gadā izmēģināja beļģi, bet pēc diviem gadiem — ameriķāni, kas pasludināja šīs zāles gandrīz vai par panaceju. 1997. gadā jau trīsdesmit miljoni cilvēku visā pasaulē ārstējās ar prozaku. Tas tiešām ir viens no vislabākajiem antidepresantiem, taču, diemžēl, arī tas nespēj likvidēt depresijas cēloņus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!