• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Vēlētāji gatavojas aktīvi balsot Seima vēlēšanās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2000., Nr. 325/326 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10810

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Visam savs mērs"

Vēl šajā numurā

19.09.2000., Nr. 325/326

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Vēlētāji gatavojas aktīvi balsot Seima vēlēšanās"

"Veidas"

— 2000.09.07.

Seima vēlēšanu aģitācijas kampaņa Lietuvā sākās 8.septembrī.

Uz 141 Seima deputāta vietu vienmandāta un daudzmandātu vēlēšanu apgabalos pretendēs 1275 kandidatūras. Lai partija nokļūtu Seimā, par tās sarakstu ir jābūt balsojušiem vismaz 5% visu vēlētāju, Seimā iekļūšanas barjera koalīcijām ir 7%.

No 39 Lietuvā reģistrētajām politiskajām partijām Seima vēlēšanās piedalīsies 15. Vēl šā gada pavasarī notikušajās pašvaldību vēlēšanās dalībnieku skaits bija ievērojami lielāks — kandidēja 28 partijas. Dalībnieku skaita ievērojamā samazināšanās ir saistīta ar koalīciju veidošanu. Dažas partijas, apzinoties, ka Seima vēlēšanās var nesavākt minimālo balsu skaitu, vienojās par darbības koordināciju un par kandidātu izvirzīšanu ar citām partijām.

Pie varas esošā Tēvijas savienība (Lietuvas konservatīvie) ir izveidojuši neformālu koalīciju ar Lietuvas Politieslodzīto un represēto savienību. Savukārt Lietuvas Kristīgie demokrāti savu kandidātu izvirzīšanu vienmandāta velēšanu apgabalos saskaņo ar konservatīvajiem un partiju "Sociāldemokrātija 2000".

Četras liberālās partijas, kas apvienojās Jaunās politikas blokā — Jaunā savienība, Centra savienība, Liberāļu savienība un Moderno kristīgo demokrātu savienība, — iestājas par plašu sadarbību, bet pagaidām ir vienojušās tikai par līderu kandidatūru neizvirzīšanu pret sadarbības partijas līderiem.

LDDP, Sociāldemokrātu partija, Lietuvas Krievu savienība un Jaunās demokrātijas partija (vadītāja Kazimiera Prunskiene) ir apvienojušās Aļģirda Brazauska vadāmajā sociāldemokrātiskajā koalīcijā. Minētā koalīcija ir nolēmusi izvirzīt kopīgu kandidātu sarakstu, bet vienmandāta vēlēšanu iecirkņos būs kopīgs kandidāts.

Pirms Seima vēlēšanām ir izjukusi pašvaldību vēlēšanās uzvarējušo partiju Zemnieku partijas un Kristīgo demokrātu savienības koalīcija. Vēlēšanās piedalīsies arī Vītauta Šustauska Brīvības savienība, kā arī Tēvijas tautas partija (Laima Andrikiene). Tā saucamajā Tautas frontes blokā ir apvienojušās mazās partijas — Lietuvas nacionāldemokrāti, Lietuvas Brīvības līga, Lietuvas Tautiņinku partija.

Neformālu koalīciju ir izveidojušas arī Jaunās Lietuvas, Jauno tautiņinku, Politieslodzīto savienība, kā arī Demokrātu partija.

Laikraksta "Veidas" pasūtītajā socioloģiskajā aptaujā studija "Spinter" noskaidrojusi, ka 65% respondentu stingri nolēmuši balsot Seima vēlēšanās. Vairāk nekā 72% jau ir izlēmuši, par kuru partiju balsos, bet apmēram ceturtā daļa vēl nav izvēlējušies.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!