• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2005., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108072

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2005.gada 12.maija sēdē

Vēl šajā numurā

13.05.2005., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem

Trešdien, 11.maijā, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre un vairāku komisiju deputāti tikās ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.
Tikšanās dalībnieki pārrunāja sabiedriskā labuma organizāciju darbību Latvijā un nevalstisko organizāciju un valsts sadarbības iespējas.
Nevalstisko organizāciju pārstāvji pastāstīja par organizāciju darbību Latvijā, tostarp par reģistrēšanās gaitu sabiedriskā labuma organizācijas statusa iegūšanai, kā arī norādīja uz līdzdalības problēmas aktualitāti – lai gan ir izstrādāti tās mehānismi, dzīvē tas bieži vien notiek tikai formālā līmenī. Lai situāciju uzlabotu, viņi ierosināja vairāk iesaistīt organizāciju pārstāvjus likumdošanas izstrādes gaitā un organizēt apspriešanu par sabiedrībai aktuāliem likumprojektiem.
Aktuāla tendence nevalstiskajā sektorā ir organizāciju tīklu veidošanās, kas apvieno līdzīgās darbības nozarēs strādājošo nevalstisko organizāciju pārstāvjus; tādi ir, piemēram, veselības, AIDS un vides jomās. Savukārt kā aktuāla problēma tika minēts nepietiekamais finansējums – pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) samazinājušies starptautisko fondu piešķirtie līdzekļi, grūti piesaistīt arī ES struktūrfondu naudu, jo tai nepieciešams liels līdzfinansējums. Lai rastu šīs problēmas risinājumu, nevalstiskās organizācijas ieteica paredzēt līdzekļus valsts budžetā nevalstiskā sektora darbības atbalstam, kā arī ierosināja ieviest tiešā un netiešā finanšu atbalsta mehānismu, kas izpaustos kā vienoti principi visām organizācijām valsts atbalsta nodokļu atvieglojumu piešķiršanā; tas attiektos, piemēram, uz nekustamā īpašuma nodokli, pievienotās vērtības nodokli un iedzīvotāju ienākuma nodokli.
Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis – turpmāku sadarbības formu starp nevalstiskajām organizācijām un parlamentu varētu fiksēt rakstiskā memorandā, ko izstrādātu abu pušu izvirzītu pārstāvju darba grupa.
Sarunas nobeigumā Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre rosināja rīkot regulāras parlamenta deputātu un nevalstisko organizāciju pārstāvju tikšanās – tās varētu notikt divreiz gadā, konkretizējot paredzamos sadarbības uzdevumus un izvērtējot padarīto.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!