• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 10. maija noteikumi Nr. 321 "Noteikumi par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2005., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108026-noteikumi-par-tukso-materialo-neseju-un-reproducesanai-izmantojamo-iekartu-atlidzibas-lielumu-un-tas-iekasesanas-atmaksasanas-s...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.322

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa noteikumos Nr.241 "Kultūras ministrijas nolikums"

Vēl šajā numurā

13.05.2005., Nr. 76

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 321

Pieņemts: 10.05.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.321

Rīgā 2005.gada 10.maijā (prot.Nr.28 17.§)
Noteikumi par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību
Izdoti saskaņā ar Autortiesību likuma 34.panta septīto daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka atlīdzības lielumu par tukšajiem materiālajiem nesējiem un reproducēšanai izmantojamām iekārtām (turpmāk — atlīdzība), tās iekasēšanas, atmaksāšanas un izmaksas kārtību, kā arī kārtību, kādā atlīdzība tiek proporcionāli sadalīta starp autoriem, izpildītājiem un fonogrammu un filmu producentiem.
2. Atlīdzību iekasē, sadala un izmaksā viena mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija, kas saņēmusi Kultūras ministrijas atļauju (turpmāk— organizācija).
II. Atlīdzības lielums
3. Atlīdzību par tukšajiem materiālajiem nesējiem maksā šādā apmērā (atlīdzības lielumu nosaka kā individuālu likmi par vienu vienību):

3.1. audiokasetes — 0,03 lati;

3.2. videokasetes — 0,06 lati;

3.3. minidiski (MD) — 0,03 lati;

3.4. CD-R, CD-RW — 0,10 latu;

3.5. DVD-R, DVD-RW — 0,20 latu.
4. Atlīdzību par reproducēšanai izmantojamām iekārtām maksā šādā apmērā (atlīdzības lielumu nosaka kā individuālu likmi par vienu vienību):

4.1. audiomagnetofons ar audiokasešu ieraksta funkciju, radio ar audio­kasešu ieraksta funkciju, audiomagnetofons ar audiokasešu un CDieraksta funkciju, radio ar audiokasešu un CDieraksta funkciju, radio ar CD ieraksta funkciju, radio ar MDieraksta funkciju, CDatskaņotājs ar ieraksta funkciju, MDatskaņotājs ar ieraksta funkciju, MP3atskaņotājs ar integrētu cieto disku— 1 lats;

4.2. videomagnetofons ar videokasešu ieraksta funkciju, televizors ar videokasešu ieraksta funkciju — 1 lats;

4.3. DVDatskaņotājs ar ieraksta funkciju, televizors ar DVDieraksta funkciju— 1 lats;

4.4. satelītu uztvērējs ar datu ieraksta iespējām— 1 lats;

4.5. jebkurš CD rakstītājs, kas pievienojams datoram,— 1 lats;

4.6. jebkurš DVD rakstītājs, kas pievienojams datoram,— 1 lats.
III. Administrēšana
5. Organizācija reģistrē maksātāju reģistrā tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu izgatavotājus, tajā skaitā komersantus, kas komplektē datorus Latvijā (turpmāk — izgatavotājs), un komersantus, kas ieved Latvijā tukšos materiālos nesējus vai reproducēšanai izmantojamās iekārtas (turpmāk — ievedējs), norādot personas nosaukumu un juridisko adresi. Organi­zācija maksātāju reģistrā ietverto informāciju aktualizē katru mēnesi un uztur to publiski pieejamu.
6. Katra mēneša beigās, bet ne vēlāk kā līdz nākamā mēneša piecpadsmi­tajam datumam, izgatavotājs vai ievedējs iesniedz organizācijā iesniegumu, kurā norāda:

6.1. izgatavoto vai ievesto tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu veidu, skaitu un kombinētās nomenklatūras kodu;

6.2. valsti, no kuras tukšie materiālie nesēji un reproducēšanai izmanto­jamās iekārtas ievestas;

6.3. izgatavotāja vai šo noteikumu 10.punktā minētajā profesionālo lietotāju reģistrā reģistrētas personas nosaukumu, reģistrācijas numuru, juridisko adresi, darījuma datumu, atsavināto tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu veidu, skaitu un kombinētās nomenklatūras kodu;

6.4. izvesto tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu veidu, skaitu un kombinētās nomenklatūras kodu;

6.5. valsti, uz kuru izvesti tukšie materiālie nesēji un reproducēšanai izmantojamās iekārtas.
7. Ja ievedējs ir atsavinājis (nodevis) izgatavotājam šo noteikumu 4.5. un 4.6.apakš­punktā minētās reproducēšanai izmantojamās iekārtas, par šīm iekārtām ievedējam atlīdzība nav jāmaksā. Atlīdzību maksā izgatavotājs.
8. Ja izgatavotājs vai ievedējs ir atsavinājis (nodevis) šo noteikumu 10.punktā minētajā profesionālo lietotāju reģistrā iekļautajiem komersantiem tukšos materiālos nesējus vai reproducēšanai izmantojamās iekārtas, par tukšajiem materiālajiem nesējiem un reproducēšanai izmantojamām iekārtām izgatavotājam vai ievedējam atlīdzība nav jāmaksā.
9. Ja izgatavotājs vai ievedējs izved no Latvijas neizmantotus tukšos materiālos nesējus vai reproducēšanai izmantojamās iekārtas, izgatavotājs vai ievedējs:

9.1. par tiem nemaksā atlīdzību;

9.2. saņem atlīdzību atpakaļ, ja tā ir samaksāta.
10. Organizācija izveido profesionālo lietotāju reģistru, norādot personas nosaukumu un juridisko adresi. Organizācija profesionālo lietotāju reģistrā ietverto informāciju aktualizē katru mēnesi un uztur to publiski pieejamu. Profesionālo lietotāju reģistrā reģistrē:

10.1. raidorganizācijas, kas tukšos materiālos nesējus vai reproducēšanai izmantojamās iekārtas ieved vai iegādājas no ievedēja vai izgatavotāja un izmanto profesionālā darbībā;

10.2. komersantus, kas tukšos materiālos nesējus vai reproducēšanai izmantojamās iekārtas ieved vai iegādājas no ievedēja vai izgatavotāja un izmanto darbu un blakustiesību objektu reproducēšanai komerciālos nolūkos;

10.3. komersantus un valsts vai pašvaldību iestādes (aģentūras), kas tukšos materiālos nesējus un reproducēšanai izmantojamās iekārtas lieto savā darbībā, neizmantojot tos reproducēšanai personiskām vajadzībām un neatsavinot tos.
11. Lai reģistrētos profesionālo lietotāju reģistrā, šo noteikumu 10.punktā minētās personas reģistrācijas pieteikumā norāda darbības veidu, nosaukumu, reģistrācijas numuru, juridisko adresi, tālruņa un faksa numuru, elektroniskā pasta adresi un kontaktpersonu.
12. Organizācija ir tiesīga izslēgt personu no profesionālo lietotāju reģistra, ja:

12.1. tā noteiktā termiņā nesniedz šo noteikumu 15.punktā minēto informāciju;

12.2. tā nepilda šo noteikumu 26.punktā noteiktos pienākumus;

12.3. tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu izlietojums neatbilst Autortiesību likuma 34.panta un šo noteikumu prasībām.
13. Personai, kas izslēgta no profesionālo lietotāju reģistra, organizācijas lēmumu mēneša laikā no izslēgšanas dienas ir tiesības apstrīdēt Kultūras ministrijā.
14. Kultūras ministrijas atbildīgā amatpersona (kuru ieceļ Kultūras ministrijas valsts sekretārs) normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izskata personas iesniegumu un pieņem lēmumu par personas atjaunošanu profesionālo lietotāju reģistrā vai atstāj organizācijas lēmumu nemainītu. Personai mēneša laikā no lēmuma saņemšanas dienas ir tiesības to pārsūdzēt administratīvajā rajona tiesā.
15. Profesionālo lietotāju reģistrā reģistrētās personas katra mēneša beigās, bet ne vēlāk kā līdz nākamā mēneša divdesmitajam datumam, iesniedz organizācijā informāciju par tukšo materiālo nesēju vai reproducēšanai izmanto­jamo iekārtu izlietojumu, norādot:

15.1. izgatavotāju vai ievedēju, no kura iegādāti tukšie materiālie nesēji vai reproducēšanai izmantojamās iekārtas;

15.2. iegādāto tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu veidu un skaitu;

15.3. tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu izlietojumu (katrai vienībai).
16. Ja profesionālo lietotāju reģistrā iekļautā persona nesniedz organizā­cijai informāciju par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu izlietojumu vai to izlietojums neatbilst Autortiesību likuma 34.panta un šo noteikumu prasībām, atlīdzību maksā minētā persona.
17. Pēc šo noteikumu 6.punktā minētā iesnieguma saņemšanas organizā­cija aprēķina atlīdzības lielumu un izsniedz izgatavotājam vai ievedējam rēķinu. Šo noteikumu 16.punktā minētajā gadījumā organizācija aprēķina atlīdzības lielumu atbilstoši tukšo materiālo nesēju vai reproducēšanai izmantojamo iekārtu izlietojumam. Izgatavotāja, ievedēja un šo noteikumu 16.punktā minēto personu pienākums ir saņemt organizācijā rēķinu un 15dienu laikā rēķinu samaksāt.
18. Ja ievedējs vai izgatavotājs neiesniedz iesniegumu šo noteikumu 6.punktā noteiktajā termiņā vai atlīdzība netiek samaksāta šo noteikumu 17.punktā noteiktajā termiņā, atlīdzības lielumu aprēķina divkāršā apmērā.
19. Šo noteikumu 9.2.apakšpunktā minētajā gadījumā organizācija atmak­sā atlīdzību 15dienu laikā pēc šo noteikumu 6.punktā minētā iesnieguma saņemšanas.
20. Atlīdzību starp tiesību subjektu grupām procentuāli sadala šādi:

20.1. par šo noteikumu 3.1. un 3.3.apakš­punktā minētajiem tukšajiem materiālajiem nesējiem un 4.1. un 4.5.apakšpunktā minētajām iekārtām:

20.1.1. autoriem — 40 %;

20.1.2. izpildītājiem — 30 %;

20.1.3. fonogrammu producentiem — 30 %;

20.2. par šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajiem tukšajiem materiāla­jiem nesējiem un 4.2., 4.3., 4.4. un 4.6.apakšpunktā minētajām iekārtām:

20.2.1. autoriem — 33,3 %;

20.2.2. izpildītājiem — 33,3 %;

20.2.3. filmu producentiem — 33,3 %.
21. Šo noteikumu 20.2.apakšpunktā minētās atlīdzības nesadalīto daļu 0,1% apmērā pieskaita nākamajā gadā iekasētajai atlīdzībai un pievieno šo noteikumu 20.2.apakšpunktā minēto tiesību subjektu atlīdzības daļai.
22. Atlīdzību, kas iekasēta par šo noteikumu 3.4. un 3.5.apakšpunktā minētajiem tukšajiem materiālajiem nesējiem, sadala šādi:

22.1. 80% pievieno šo noteikumu 20.1.apakšpunktā minēto tiesību subjektu atlīdzības daļai;

22.2. 20% pievieno šo noteikumu 20.2.apakšpunktā minēto tiesību subjektu atlīdzības daļai.
23. Organizācijai ir tiesības no kopējās iekasētās atlīdzības ieturēt tikai tos izdevumus, kas saistīti ar atlīdzības iekasēšanas, sadales un izmaksas adminis­trēšanu.
24. Mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijām ir pienākums katru gadu līdz 15.decembrim savstarpēji saskaņot atlīdzību administrējošās organizācijas izdevumu tāmi nākamajam gadam.
25. Pēc administratīvo izdevumu ieturēšanas organizācija līdz kārtējā gada 1.martam izmaksā atlīdzību mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijām, kas pārstāv autorus, izpildītājus, fonogrammu producentus un filmu producentus.
26. Pēc organizācijas pieprasījuma izgatavotājam, ievedējam vai profe­sionālo lietotāju reģistrā iekļautajām personām ir pienākums nodrošināt organizācijai iespēju iepazīties ar dokumentiem, kas ļauj pārbaudīt šo noteikumu 6. un 15.punktā minēto informāciju, kā arī uzrādīt to rīcībā esošos tukšos materiālos nesējus un reproducēšanai izmantojamās iekārtas.
27. Pēc organizācijas pieprasījuma tukšo materiālo nesēju un reproducē­šanai izmantojamo iekārtu pārdevējam ir pienākums nekavējoties sniegt organizācijai informāciju:

27.1. par izgatavotāju vai ievedēju, no kura iegādāti tukšie materiālie nesēji vai reproducēšanai izmantojamās iekārtas;

27.2. par iegādāto tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu veidu un skaitu.
28. Pēc organizācijas pieprasījuma valsts iestādēm ir pienākums sniegt organizācijai informāciju par ievesto tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu veidu, skaitu un kombinētās nomenklatūras kodu.
29. Šo noteikumu 26., 27. un 28.punktā minēto informāciju organizācija ir tiesīga izmantot tikai atlīdzības iekasēšanai, izmaksai vai atmaksāšanai.
IV. Uzraudzība
30. Organizācija katru gadu līdz 1.aprīlim iesniedz Kultūras ministrijā pārskatu par iepriekšējo gadu, norādot:

30.1. informāciju par šo noteikumu 5. un 10.punktā minētajiem reģis­triem;

30.2. iekasēto atlīdzību;

30.3. atmaksāto atlīdzību;

30.4. atlīdzības sadali starp mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijām;

30.5. administratīvos izdevumus;

30.6. izmaksāto atlīdzību mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organi­zācijām.
31. Mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijas, kas pārstāv autorus, izpildītājus, fonogrammu producentus un filmu producentus, katru gadu līdz 1.maijam iesniedz Kultūras ministrijā pārskatu, norādot:

31.1. iepriekšējā gadā saņemto atlīdzību;

31.2. atlīdzības sadales pamatojumu;

31.3. administratīvos izdevumus;

31.4. atlīdzības izmaksāšanas plānu.
32. Kultūras ministrijai ir tiesības iepazīties ar organizācijas un mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizāciju (kas pārstāv autorus, izpildītājus, fonogrammu producentus un filmu producentus) grāmatvedības dokumentiem, kas attiecas uz atlīdzības iekasēšanu, sadali un izmaksu, kā arī ar to saistītajiem administratīvajiem izdevumiem.
V. Noslēguma jautājumi
33. Personas, kurām bija pienākums maksāt atlīdzību līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet to nav samaksājušas, parādu maksā atbilstoši tiem nosacījumiem, kas bija spēkā parāda rašanās brīdī.
34. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004.gada 27.aprīļa noteikumus Nr.443 “Noteikumi par nesēja atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, sadales un izmaksas kārtību” (Latvijas Vēstnesis, 2004, 69.nr.).
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2001.gada 22.maija Direktīvas 2001/29/EK par dažu autortiesību un blakustiesību aspektu saskaņošanu informācijas sabiedrībā.
Ministru prezidents A.Kalvītis

Kultūras ministra vietā — izglītības un zinātnes ministre I.Druviete

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!