• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Retāk šauj, bet biežāk notiesā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2005., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107955

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baumaņu Kārlim, Latvijas himnas autoram, 170

Vēl šajā numurā

12.05.2005., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Retāk šauj, bet biežāk notiesā

Pirmajos trīs mēnešos disciplinārsodu skaits samazinājies visās lielākajās Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestādēs – Valsts policijā par 27 procentiem, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā par 41 procentu un Valsts robežsardzē par 46 procentiem.

ROKAS.PNG (119973 bytes)
Šogad notiesātas 17 personas (2004.gada pirmajā ceturksnī – 10), kas noziedzīgos nodarījumus izdarījušas laikā no 1998. līdz 2005.gadam un to izdarīšanas brīdī strādājušas kādā no IeM sistēmas iestādēm
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Kopumā IeM sistēmas iestāžu darbiniekiem par izdarītajiem dienesta disciplīnas pārkāpumiem pirmajā ceturksnī piemēroti 374 disciplinārsodi, kas ir par trešdaļu mazāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā, liecina IeM Galvenās inspekcijas apkopotā statistika. Kopējo disciplinārsodu skaita samazināšanos veicināja grozījumi likumdošanā, kas ir spēkā no pērnā gada februāra un būtiski ietekmēja disciplinārsodu piemērošanas procesu.
Gandrīz trīs ceturtdaļas no kopējā disciplinārsodu skaita piemēroti Valsts policijas darbiniekiem.
360 no disciplināri sodītajiem ir IeM sistēmas iestāžu darbinieki ar speciālajām dienesta pakāpēm, no kuriem 195 darbinieki ir no ierindas un jaunākā komandējošā sastāva, bet 165 – no vidējā, vecākā un augstākā komandējošā sastāva. Lielākā daļa (81%) no visiem disciplīnas pārkāpumiem izdarīti tieši dienesta laikā.

Bargi sodītie

IeM sistēmas iestāžu darbiniekiem piemērotos disciplinārsodus nosacīti var iedalīt divās daļās – bargajos disciplinārsodos, kuri no piemērošanas brīža ir spēkā gadu, un pārējos. Bargākie disciplinārsodi šogad līdz aprīļa sākumam piemēroti 23 procentos gadījumu. No dienesta atlaisti 17 (teju uz pusi mazāk nekā pērn), atbrīvoti no amata, pārceļot zemākā amatā, septiņi (arī mazāk nekā pērn), pazemināti dienesta pakāpē par vienu pakāpi – 16 (teju uz pusi vairāk nekā pērn), bet par neatbilstību ieņemamajam amatam brīdināti 34 darbinieki.
Pārējie disciplinārsodi ir piezīmes un rājieni.

Alkohols un citas vielas

Par dienesta disciplīnas pārkāpumiem, kas saistīti ar apreibinošo vielu lietošanu, piemēroti 36 disciplinārsodi. 15 sodi piemēroti par dienesta laikā pieļautiem, bet par ārpusdienesta laika pārkāpumiem – 21. Alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē pieļauto dienesta disciplīnas pārkāpumu kopējais skaits katru gadu samazinās, liecina Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departamenta preses centra vecākās referentes Daces Ekertes sniegtās ziņas.

Apsūdzētie un notiesātie

Pret 18 personām, kas nozieguma izdarīšanas brīdī bija IeM darbinieki, celtas apsūdzības par šajā un iepriekšējos gados izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem. Tas ir vismazākais skaits pēdējo piecu gadu laikā.
Šogad notiesātas 17 personas (2004.gada pirmajā ceturksnī – 10), kas noziedzīgos nodarījumus izdarījušas laikā no 1998. līdz 2005.gadam un to izdarīšanas brīdī strādājušas kādā no IeM sistēmas iestādēm. Šis skaits ir tikpat liels kā 2001.gada pirmajos trijos mēnešos un ir augstākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā.
Vairāk nekā puse notiesāti par izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Šāvieni gaisā un mērķī

Arī šogad vērojama tendence, ka samazinās pamatoti dienesta šaujamieroču izmantošanas gadījumi. Pavisam tādi bijuši astoņi. Katrā no tiem bija iesaistīts pa vienam Valsts policijas darbiniekam.
Kopumā izdarīti 19 šāvieni. Policijas darbinieki šaujamieročus izmantojuši, aizturot likumpārkāpējus (piecos) un apturot transporta līdzekļus (trīs gadījumos).
Par vienu mazāk nekā pērn bijis to gadījumu, kad pielietots dienesta šaujamierocis, – deviņi. Visus 27 mērķtiecīgos šāvienus izdarījuši Valsts policijas darbinieki. Četru gadu laikā tas ir vismazākais skaits.
Četros gadījumos šaujamieroči pielietoti, lai apturētu transportlīdzekli, nodarot tam bojājumus. Šauts tikai tad, ja spēkrata vadītājs ar savu rīcību rada reālus draudus personu dzīvībai un veselībai, kā arī nepakļaujas policijas darbinieka prasībai apstādināt transportlīdzekli un ja nav citas iespējas viņu aizturēt. Piecos gadījumos šauts, lai padarītu nekaitīgu dzīvnieku, kurš apdraud cilvēka dzīvību vai veselību.
Pirmajos trīs mēnešos nav pieļauts neviens gadījums, kad IeM sistēmas iestādes darbinieka rīcība ar dienesta šaujamieroci būtu kvalificējama kā nepamatota. Pēdējo četru gadu pirmajos ceturkšņos fiksēti tikai divi nepamatoti šaujamieroča izmantošanas gadījumi. Neviens cilvēks nav cietis.

Avārijās iesaistītie

Šogad notikuši 97 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīts IeM sistēmas iestāžu dienesta transporta līdzeklis. Tas ir nedaudz vairāk nekā pērn, bet analogs 2003.gada avāriju skaitam. IeM secina, ka pēdējo trīs gadu laikā kopējais ceļu satiksmes negadījumu skaits ir nemainīgs.
IeM sistēmas iestāžu darbinieku vainas dēļ pirmajos trīs mēnešos izraisītas 29 avārijas. Tas ir mazāk nekā aizvadītajā gadā. Miesas bojājumus guvuši četri cilvēki.

“LV” informācija

Uzziņai:

Pirmajos trīs mēnešos, pildot dienesta pienākumus, cietis 51 Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbinieks (pērn – 37). Tas ir vislielākais cietušo skaits pēdējo piecu gadu laikā. Tāpat kā iepriekšējos trīs gados neviens nav gājis bojā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!