• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par prasību Krievijai atvērt PSRS pārņemtos arhīvus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2005., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107941

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzaicinājumu EK iekšējā tirgus komisāram apmeklēt Latviju

Vēl šajā numurā

12.05.2005., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par prasību Krievijai atvērt PSRS pārņemtos arhīvus

Atbalstot Latvijas deputāta Guntara Krasta iesniegtos labojumus, Eiropas Parlamenta deputāti prasīs Krievijai atvērt PSRS pārņemtos arhīvus, lai saņemtu visu pieejamo informāciju par okupācijas laikā nogalinātajiem, represētajiem un ieslodzījumā bojāgājušajiem Baltijas valstu iedzīvotājiem. Atbilstošie grozījumi Nāciju Eiropas grupas vārdā iesniegti ziņojuma projektam par ES un Krievijas attiecībām, kas tiks izskatīts EP jūnija Strasbūras sesijā.
“Tas ir jautājums par elementārām padomju okupācijas laikā dažādos apstākļos bojāgājušo un viņu šodien dzīvo radinieku cilvēktiesībām zināt savu tuvinieku likteņus,” uzsver Guntars Krasts. “Tas ir Latvijas valsts pienākums pret saviem iedzīvotājiem – darīt visu iespējamo, lai tiktu atklāta Krievijas arhīvos noslēptā informācija arī par Abrenes teritorijā dzīvojušo Latvijas pilsoņu un pastāvīgo iedzīvotāju likteņiem padomju okupācijas laikā un tagad. Mums ir pienākums savākt visu informāciju par noslepkavotajiem, nomocītajiem, represētajiem, izvestajiem un savus īpašumus zaudējušajiem Latvijas pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem Abrenē.”
Pirms nedēļas EP Ārlietu komitejā pieņemtais ziņojuma projekts aicina ES dalībvalstis savās divpusējās attiecībās ar Krieviju ievērot kopējo ES politiku un vienotu nostāju, kā arī nodrošināt pārskatāmību un veikt savstarpējas iepriekšējas konsultācijas. Ziņojumā tiek paustas bažas par demokrātijas un likuma varas vājināšanos Krievijā, par Krievijas attālināšanos no tirgus ekonomikas principiem un preses brīvības ierobežošanu. Ārlietu komiteja norādīja uz bīstamu tendenci Krievijas tiesu sistēmu izmantot politisku mērķu sasniegšanai. Dokumenta projektā Ārlietu komiteja pievērsusi uzmanību cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā un mazākumtautību diskriminācijas problēmai šajā valstī.
Dokumenta projektā iesniegti un atbalstīti arī Ģirta Valda Kristovska un Ineses Vaideres priekšlikumi.
Nāciju Eiropas grupa ir viena no septiņām politiskajām frakcijām, kurā apvienojušies Eiropas Parlamenta deputāti un kura aizstāv tādu Eiropas Savienību, kurā tiek respektēta nacionālā identitāte, saglabāts kultūras mantojums un nodrošināta valodu dažādība.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!