• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Norvēģijas karalis gaida Latvijas prezidenti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2000., Nr. 325/326 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10786

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Republikas Valsts prezidentes valsts vizīti Norvēģijas Karalistē

Vēl šajā numurā

19.09.2000., Nr. 325/326

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Norvēģijas karalis gaida Latvijas prezidenti

Herberts Linders, Norvēģijas Karalistes vēstnieks, Valsts prezidentes vizītes priekšvakarā — "Latvijas Vēstnesim"

V.JPG (26358 BYTES)Vēstnieka kungs, kā jūs raksturotu mūsu valstu divpusējo attiecību pašreizējo līmeni?

— Tas ir jautājums, uz kuru es atbildēšu ar lielu prieku. Jo attiecības starp Norvēģiju un Latviju ir teicamas. Mūsu divpusējās attiecības ir plašas, tās aptver ļoti daudzas dzīves jomas. Protams, pastāv arī lielas iespējas šo attiecību paplašināšanai. Taču, atbildot uz jūsu jautājumu, es varu teikt, ka pašlaik šīs attiecības ir ļoti labas.

— Jūsu atbilde ir ļoti pozitīva un optimistiska. Pastāstiet, lūdzu , plašāk, kādos faktos balstīts jūsu valsts pozitīvais vērtējums un jūsu optimisms!

— Tas balstīts visās jomās. Sākot ar politiskajām attiecībām un beidzot ar mūsu kontaktiem un sadarbību ekonomikā, kas gados, kopš Latvija atjaunojusi savu neatkarību, guvuši ārkārtīgi plašu attīstību. Latvija tagad ir mūsu galvenā ekonomiskās sadarbības partnere Baltijā, un mūsu investīciju apjoms Latvijā ir ļoti liels. Daudzas Norvēģijas kompānijas Latvijā ir nodibinājušas savus uzņēmumus. Īpaši enerģijas sektorā — šeit ienākusi tāda liela sabiedrība kā "Statoil". Tāpat nekustamo īpašumu jomā. Es domāju, ikviens rīdzinieks jau ir pamanījis, ka norvēģu firma modernizē viesnīcu "Latvija". Tāpat atdzimusi viesnīca "Rīdzene" un daudzi tirdzniecības centri. Tā ka ekonomiskā sa-darbība mūsu valstu attiecībās ir ļoti, ļoti nozīmīga. Laba sa-darbība mums ir arī kultūrā. To nekādi nedrīkst aizmirst. Jo vairāk tādēļ, ka Valsts prezidentes Vairas Vīķes—Freibergas vizītes laikā Oslo un Bergenē notiks arī Latvijas kultūras prezentācija. Mēs arī turpināsim mūsu mūziķu, mākslinieku un mākslas izstāžu apmaiņas tradīciju, jo arī šādi kontakti ir ļoti svarīgi. Mūsu ministrija savā kultūras programmu plānošanā šim un arī nākamajam gadam Baltijas reģionam pievērsusi īpašu uzmanību. Tā ka nākamgad mums būs pat vēl vairāk savstarpēju kultūras prezentāciju.

— Kā jūs vērtējat faktu, ka Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe— Freiberga ierodas vizītē Norvēģijā?

— Tā ir ļoti nozīmīga vizīte. Tā ir arī pati pirmā Latvijas Republikas Valsts prezidenta vizīte mūsu valstī. Norvēģiem tā būs lieliska iespēja uzzināt vēl vairāk par jūsu valsti. Latvijai tā savukārt ir lieliska iespēja vēl plašāk iepazīstināt Norvēģijas sabiedrību ar savu valsti.

Protams, šai vizītei ir arī liela politiskā un ekonomiskā nozīme. Jo Latvijas Valsts prezidentei būs arī politiskas sarunas ar mūsu premjerministru, tāpat delegācijas locekļiem būs nozīmīgas sarunas gan par politiskajiem, gan ekonomiskajiem jautājumiem.

Atceroties, ka Latvijai ir divi ārpolitikas stratēģiskie mērķi — iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO, vai fakts, ka Norvēģija ir tikai NATO, bet nav ES dalībvalsts, varētu iespaidot politiskajās sarunās skaramo jautājumu loku ?

— Esmu pārliecināts, ka politiskajās sarunās tiks skarti abi šie aspekti. Kā zināt, Norvēģija atbalsta arī Latvijas centienus iestāties ES. Kaut arī Norvēģija pati nav ES dalībvalsts, tā ir Eiropas ekonomiskās zonas dalībvalsts. Līdz ar to tad, kad Latvija būs iestājusies Eiropas Savienībā, mēs būsim partneri arī šajā organizācijā. Un, protams, Norvēģija jau ilgus gadus ir V2.JPG (24669 BYTES) atbalstījusi Latvijas vēlmi iestāties NATO.

— Kā jūs vērtējat Latvijas Valsts prezidentes vizītes programmu? Laika ziņā šī vizīte būs samērā īsa.

— Jā, ko darīt, valstu vadītāji jau allaž ir ļoti aizņemti. Taču divas dienas, ko jūsu prezidente pavadīs Oslo un Bergenē, būs ļoti noslogotas, un es priecājos, ka Latvijas Valsts prezidente šīs vizītes laikā tik daudz varēs redzēt un uzzināt.

Gribu jums, vēstnieka kungs, uzdot arī jautājumu, kas nav tieši saistīts ar Latvijas Valsts prezidentes vizīti, taču par ko tiek plaši diskutēts starptautiskajā sabiedrībā. Pašlaik virknē Rietumeiropas valstu notiek radikāli protesti pret degvielas cenu kāpumu. Norvēģija, kā zināms, ir viena no pasaules lielākajām degvielas eksportētājām. Kāda ir jūsu valsts pozīcija šajā jautājumā?

— Jā, būtībā mēs esam otra lielākā naftas eksportētāja pasaulē. Taču Norvēģija nav OPEC dalībvalsts. Līdz ar to mums ir visai ierobežotas iespējas iespaidot OPEC, un mēs neesam noteikuši pasaules naftas cenas.

— Vēstnieka kungs, pirms es ieslēdzu diktofonu, jūs izteicāt novēlējumu par laiku Norvēģijā Latvijas Valsts prezidentes vizītes laikā.

— Jā, es ļoti ceru, ka laiks Latvijas Valsts prezidentes valsts vizītes laikā Norvēģijā būs jauks. Es negribu jums stāstīt, cik bieži Bergenē līst, taču mēs esam gatavi Latvijas Valsts prezidentei parādīt Norvēģiju no vislabākās puses. Es arī gribu apliecināt, ka Norvēģijas karalis un karaliene ļoti gaida Latvijas Valsts prezidenti, jo viņiem palicis ļoti labs iespaids par savu vizīti Latvijā pirms diviem gadiem, un esmu pārliecināts, ka mūsu karalis un karaliene patiesi priecājas par Latvijas Valsts prezidentes vizīti mūsu valstī. Pirms nedēļas man Oslo bija tikšanās ar karali un karalieni un varu teikt, ka viņi tiešām ir ļoti ieinteresēti šajā vizītē un cer, ka Viņas ekselence prezidente mūsu valstī jutīsies labi.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!