• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES enerģētikas politiku nākamajos piecos gados. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2005., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107724

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Norvēģijas parlamentāriešu sadarbību

Vēl šajā numurā

10.05.2005., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES enerģētikas politiku nākamajos piecos gados

Pirmdien, 9.maijā, Saeimas Eiropas lietu komisijas, Ārlietu komisijas un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti tikās ar Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisāru Andri Piebalgu un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāju Endrū Rasbašu.
ES enerģētikas komisārs A.Piebalgs informēja par Eiropas Komisijas darba programmu 2005.gadam un stratēģiskajiem mērķiem 2005.–2009.gadam, kā arī par ES enerģētikas politikas prioritātēm.
Enerģētikas komisārs, atskatoties uz pirmo Latvijas dalības gadu ES, uzsvēra, ka “kopējā bilance ir pozitīva” – Latvijai ir bijusi straujāka ekonomiskā izaugsme ES, noslēgti līgumi par pieejamo struktūrfondu līdzekļu piesaisti konkrētiem projektiem.
Eiropas Komisijas uzdevums ir īstenot tos projektus, kuri ir akceptēti, nevis veidot jaunus, sacīja A.Piebalgs. Labklājība, solidaritāte un drošība ir trīs Eiropas Komisijas izvirzītie stratēģiskie mērķi nākamajiem pieciem gadiem.
Šobrīd ir svarīgi atjaunot Lisabonas stratēģiju, kuras mērķis ir izveidot Eiropā konkurētspējīgāko pasaules ekonomiku, kas panākams ar ieguldījumiem zinātnē, izglītībā un inovatīvajā darbā, tā veicinot ekonomiskās konkurētspējas attīstību un jaunu darba vietu veidošanos, skaidroja enerģētikas komisārs. Viņš arī informēja par Eiropas konstitūcijas ratifikācijas procesu, atzīmējot, ka konstitūcijas ratifikācija ir nākamais attīstības posms.
Kā enerģētikas politikas prioritātes nākamajiem pieciem gadiem A.Piebalgs nosauca enerģijas efektivitātes palielināšanu un patēriņa samazināšanu, labi funkcionējoša ES iekšējā gāzes un elektrības tirgus izveidi, atbalstu atjaunojamo enerģijas resursu izmantošanai, drošāka kodolenerģijas sektora izveidošanu, Eiropas enerģijas piegāžu drošību un ārējās enerģētikas politikas tālāku attīstīšanu un enerģētikas politikas sasaistīšanu ar vides un pētniecības politiku. Pasaules enerģijas patēriņa un resursu tirgus tendences nosaka, ka enerģijas efektivitātes palielināšana būs gatavais mērķis Eiropas Komisijas enerģētikas politikā 2005.gadam. Arī Latvijā ir svarīgi samazināt elektroenerģijas patēriņu, informējot un izglītojot iedzīvotājus, veicot enerģijas taupīšanas pasākumus siltumtīklos, dzīvojamajās mājās, kā arī rodot risinājumus transporta noslogotībai uz ceļiem.
Tikšanās laikā pārrunāti arī jautājumi, kas skar elektroenerģijas nodrošināšanu visiem Latvijas iedzīvotājiem, biodegvielas ražošanu un elektrības un gāzes tirgu. A.Piebalgs informēja, ka vairākās ES valstīs tiek piemērotas nodokļu atlaides biodegvielas ražotājiem.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!