• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Klusēšanas koalīcija sabrūk". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2000., Nr. 323/324 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10744

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Kopīgi veidot rītdienas Eiropu"

Vēl šajā numurā

15.09.2000., Nr. 323/324

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Klusēšanas koalīcija sabrūk"

Paplašināšanās uz austrumiem tēmai ir viss vajadzīgais, lai kļūtu par vēlēšanu cīņas šlāgeri: tā ir ļoti strīdīga, ir interesē cilvēkus un to var izmantot populistiski. Tieši tāpēc līdz šim pastāvēja sava veida klusējošā lielā koalīcija: nepieskarties šai tēmai. Taču tagad tieši sociāldemokrātu ES komisārs Ginters Ferhoigens ir atvēris Pandoras lādīti un ar aicinājumu par ES paplašināšanu rīkot referendumu izraisījis asas iekšpolitiskās debates un starptautisko uztraukumu.

KDS/KSS ārpolitikas pārstāvis Karls Lamerss "Welt" teica, ka viņš referenduma rīkošanu gan uzskatot par kļūdu, bet Ferhoigena prasība rīkot plašas diskusijas esot pareiza. "Eiropu un paplašināšanu nedrīkst ar valdības rīkojumu paziņot par tabu," teica Lamerss. Ferhoigens esot aizskāris "īsto valdības politikas brūci". Nedrīkstot baidīties no cilvēkiem. "Tieši Eiropas politikā problēma nav vis cilvēki, bet politiķi, kuriem nav drosmes piedalīties atklātās un strīdīgās debatēs."

Arī KDS/KSS frakcijas priekšsēdētājs un KSS federālās zemes grupas vadītājs Mihaels Gloss vakar atbalstīja Ferhoigena izteikumus, lai gan viņš referendumu noraidīja kā nekonstitucionālu. Gloss apsveica to, ka tieši par paplašināšanos uz austrumiem atbildīgais komisārs ir nosaucis vārdā "ar to saistītās problēmas". KDS/KSS politiķis kritizēja to, ka Vācijas valdība nav gatava "iedziļināties iedzīvotāju bailēs un rūpēs, pret kurām ir jāizturas nopieni". KDS/KSS brīdināja valdību turpmākajās sarunās par paplašināšanos uz austrumiem "ņemt vērā pamatotās Vācijas iedzīvotāju intereses". Gloss prasīja noteikt ilgākus pārejas termiņus un aicināja uz "samērīgu paplašināšanos uz austrumiem".

Turpretī Vācijas kanclers Gerhards Šrēders noraidīja pārmaiņas Vācijas attieksmē pret ES paplašināšanu uz austrumiem. Vēstnieku sanāksmē Berlīnē viņš teica, ka Vācija nevēlas aizkavēt jaunu dalībvalstu uzņemšanu Savienībā. Vācijas valdība esot ieinteresēta netraucētā ES paplašināšanā. Iemesls tam esot Vācijas ekonomiskā ieinteresētība.

Pirms tam arī Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers Ferhoigena izteikumus kritizēja kā "pilnīgi neakceptējamus". Tomēr viņš saprotot šaubas par "ES paplašināšanas ietekmi uz lauksaimniecību un darba tirgu". Taču tas nedrīkstot novest pie vilcināšanās.

KDS/KSS frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Gloss Fišera izteikumus nosauca par bezpalīdzīgiem. Tomēr, kā šķiet, arī KDS/KSS paplašināšanas jautājumā trūkst vienota kursa. KDS tiek brīdināta nekritizēt pārāk asi, jo tad KDS/KSS Eiropas politikā varētu zaudēt ticamību. Tēma bīstama ir galvenokārt tāpēc, ka kanclera dienests un Ārlietu ministrija baidās no opozīcijas kampaņas pret ES paplašināšanu uz austrumiem. Acīmredzot kanclera stratēģi šajā tēmā saskata Vācijas valdībai bīstamu KDS/KSS darbības lauku.

Ārzemēs Ferhoigena kritizētāji ir vairākumā. Polijas Eiropas ministrs Jaceks Sariušs — Voļskis "Welt" teica, ka par līdzšinējām svarīgākajām izmaiņām ES nekad nav rīkots referendums, "tad kāpēc gan šoreiz?". Tas esot "komisāra Ferhoigena personiskais viedoklis un Vācijas iekšējo diskusiju par ES paplašināšanu elements. Līdzšinējās iestāšanās demokrātiskajai leģitimācijai ir pieticis ar jau pastāvošo procesu". Ferhoigens līdz šim sevi ir apliecinājis kā "ES paplašināšanas piekritējs". "Viņam ir taisnība, kad viņš saka, ka ES dalībvalstis par paplašināšanu pārāk maz informē savus pilsoņus." Polijas Ārlietu ministrijas pārstāvis paziņoja, ka diskusijas ir "Vācijas iekšējā lieta" un piebilda: "Mēs piekrītam Vācijas ārlietu ministra Joškas Fišera skeptiskajai nostājai."

Čehijas prezidents Vāclavs Havels Ferhoigena izteikumus nosauca par "spontānu inspirāciju", bet "ne Vācijas iekšpolitikas sastāvdaļu".

Savukārt Austrijā apsveica Ferhoigena iniciatīvu. Tā esot "iepriecinoša uzskatu maiņa", teica labēji radikālās Brīvības partijas vicekanclere Zuzanna Risa — Pasere.

"Die Welt"

— 2000.09.05.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!