• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienkāršotiem noteikumiem labākai finanšu pārvaldei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2005., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107420

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2005.gada 3.maija sēdē

Vēl šajā numurā

05.05.2005., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienkāršotiem noteikumiem labākai finanšu pārvaldei

Labāks līdzsvars starp kontroli un riskiem – tāds ir Eiropas Komisijas 3.maijā ierosinātās pārskatītās Finanšu regulas mērķis. Izmaiņas ievērojami vienkāršo finanšu procedūras, uzlabojot Eiropas Savienības (ES) tēriņu efektivitāti un pārredzamību. Jaunajiem noteikumiem jāstājas spēkā 2007.gadā, lai ļautu sekmīgi darboties ES finansētajām jaunās paaudzes programmām.
Eiropas budžeta un finanšu plānošanas komisāre Daļa Gribauskaite: «Eiropas Komisija padara noteikumus draudzīgākus to lietotājiem un racionalizē prasības, kas bija ārkārtīgi apgrūtinošas, tajā pašā laikā saglabājot stingru kontroli pār nodokļu maksātāju naudas izlietojumu. Šis priekšlikums dos ES iespēju īstenot tās plašās jauno tēriņu programmas, kas ir paredzētas jaunajā finanšu plānā 2007.—2013.gadam.»
Samazinot birokrātiskās procedūras, priekšlikumi atvieglos dzīvi tūkstošiem iedzīvotāju un organizāciju, kas saņem pabalstus no ES budžeta, kā arī līgumdarbiniekiem un personālam, kas strādā Eiropas Komisijai. Pašreizējā sistēmā nepieciešamais papīru darbs nav proporcionāls tai summai, par kuru ir runa.
Birokrātijas samazināšana tagad veicinās mazos ikdienas darījumus. Tomēr arī tagad jaunie tiesību akti veidos spēcīgu aizsargvalni pret krāpniecību, kā arī nodrošinās taisnīgumu un konkurenci pabalstu vai līgumu piešķiršanā.
Daudzām nozīmīgām ES atbalstītām programmām, piemēram, zinātnisko pētījumu un patērētāju aizsardzības jomā, ir jāsākas 2007.gada janvārī, tāpēc arī ir svarīgi, lai visi interesenti jau no paša iesākuma varētu darboties pēc skaidriem kopīgiem noteikumiem.
Dažādu pārskatīšanas aspektu sniegto priekšrocību piemēri.
Plašāka vienreizēju maksājumu izmantošana mazām subsīdijām – šādu maksājumu griesti pašreiz ir 5000 eiru; šī robeža tiks paaugstināta līdz 10 000 eiru, lai atļautu ātrāku piekļūšanu līdzekļiem. No tā ieguvējas būs skolas, universitātes, attīstības aģentūras un mazās pašvaldības. Pēc pašreizējiem noteikumiem šīm struktūrām jāiesniedz ārkārtīgi detalizēta informācija par visiem izdevumiem pat ļoti mazu pabalstu gadījumā. Tiks likvidēts arī pienākums atmaksāt Eiropas Komisijai procentus par mazām pabalstu summām.
Samazināta dokumentu plūsma mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kam ir līgumi ar Eiropas Komisiju. Ja līgumi ir mazāki par 50 000 eiru, pret kompāniju tiks izvirzītas mazākas dokumentāri apstiprināmas prasības par tās uzticamības pierādījumiem. Pašlaik visām kompānijām ir jāpierāda, ka tās agrāk nav sodītas par nelikumīgu rīcību, ka tās nav bankrotējušas un pareizi kārto visus nodokļu un sociālās nodrošināšanas maksājumus. Neliela apjoma līgumiem tagad pietiks ar vienkāršu deklarāciju.
Atvieglota nenozīmīgāku uzdevumu uzticēšana privātajām struktūrām, kas ļauj darboties rentablāk. Šādi uzdevumi varētu ietvert konferenču un zinātnisko vai sabiedrības veselības speciālistu apmeklējumu organizēšanu. Dalībvalstu iestādēm var uzticēt arī citus uzdevumus, tādējādi panākot, ka pārvalde un kontrole tiek īstenota piemērotākā vietējā līmenī.
Pašreizējā Finanšu regula, kas tika pieņemta 2002.gadā, regulē visas darbības, kurās piedalās Eiropas iestādes. Tā nodrošina ciešu disciplīnu, taču vēl ir iespējams panākt tās vienkāršošanu, lai paātrinātu finanšu pieplūdi atbilstīgiem pieteikumu iesniedzējiem. Noteikumi jāpārskata ik pēc trim gadiem.
Pēc konsultācijām ar Eiropas Parlamentu, Revīzijas palātu un Ekonomikas un sociālo lietu komiteju Padome par jauno regulu lems vienprātīgi.
Eiropas Komisija drīz pieņems “Īstenošanu noteikumu” pirmo izmaiņu paketi atbilstīgi Finanšu regulai un gada beigās ierosinās turpmākus vienkāršojumus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!