• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atkal kopā aicinājis Francis Trasuns. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2005., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107406

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rakstu krājums "Baltijas brīvības ceļš"

Vēl šajā numurā

05.05.2005., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atkal kopā aicinājis Francis Trasuns

UNTITLED-1 COPY.PNG (138687 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pie Sv.Jēkaba katedrāles sienas iepretim Saeimas nama galvenajai ieejai 4.maijā tika atklāts un iesvētīts piemiņas cilnis izcilajam garīdzniekam, politiķim un literātam Francim Trasunam. Šī goda zīme paaudžu paaudzēm atgādinās dižā Latgales modinātāja darbību Latvijas Tautas padomē un vēlāk Satversmes Sapulcē. Atceroties, ka tieši viņš 1917. gadā konsekventi iestājās par Latgales vienotību ar Vidzemi un Kurzemi vienotā Latvijā, Valsts prezidents Jānis Čakste, 1926. gada pavasarī, atvadoties no mūžībā aizgājušā kolēģa, sacīja: “Trasuns bija ne vien liels valstsvīrs, bet arī tas vīrs, kurš Latvijas ģerbonī novietoja trešo zvaigzni.”
Piemiņas ciļņa atklāšana kļuva par kulminācijas brīdi Latgaliešu kultūras dienās, kas jau 26. aprīlī sākās ar zinātniski pētniecisku konferenci Rēzeknē un vairāku jaunu grāmatu atvēršanas svētkiem Rīgā un izskanēja 4.maija vakarā ar svētku koncertu zālē “Ave Sol”. Kā sacīja Pēteris Keišs, tautu atkal kopā aicināja Francis Trasuns, 20.gadsimta Latgales Prometejs.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!