• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saņemot vēstuli no Igaunijas prezidenta. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.2005., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107282

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Pareizticīgo baznīcas metropolītu un sveicot visus Latvijas pareizticīgos Lieldienās

Vēl šajā numurā

03.05.2005., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saņemot vēstuli no Igaunijas prezidenta

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ir saņēmusi vēstuli no Igaunijas prezidenta Arnolda Rītela. Vēstulē prezidents raksta:
“Pēc dažām dienām tiks atzīmēta 60.gadadiena kopš Otrā pasaules kara beigām, kurš izraisīja milzīgas cilvēciskas ciešanas, un uzvaras pār fašismu kā ļaunu totalitāro režīmu. Igaunijas tauta kopā ar citu valstu pilsoņiem noliec galvu to miljonu cilvēku piemiņas priekšā, kuri gāja bojā Otrā pasaules kara traģiskajās kaujās pret fašistisko režīmu vai zaudēja dzīvību kā nevainīgi upuri kara virpulī, kas plosījās visā Eiropā.
Mūsu pienākums ir likt citām nācijām apzināties, ka kara beigas igauņiem, latviešiem un lietuviešiem neatdeva atpakaļ viņu neatkarību. Tā vietā vienu vardarbīgu varu uz veselu pusgadsimtu nomainīja cita; tāpēc šā notikuma atzīmēšana raisa divējādas jūtas. Šī skumjā un brīdinošā vēstures pieredze liek mums pienācīgi novērtēt demokrātijas un vispāratzītās vērtības, uz kurām balstās valstu savstarpējā uzticēšanās un cieņa un kuru aizstāvēšana nodrošinātu paliekošu mieru pasaulē un nāciju brīvu attīstību.
Karš nesa mūsu nācijām smagas ciešanas, taču padomju okupācijas laikā arī miera apstākļos mums bija jāpārcieš daudzu tūkstošu cilvēku nāvessodi, deportācijas un vajāšanas. Laiks, kas mūs tagad šķir no šiem notikumiem, nav izdzēsis no mūsu atmiņas vardarbību, ko mums nācās piedzīvot.
Mēs zinām, ka Baltijas un citās valstīs, kuras aizsniedza Staļina diktatūra, cilvēki cieta no totalitārā režīma apspiestības. Mēs ticam, ka atmiņas par pārdzīvoto stiprinās mūsu kopējo gribu turpmākajām paaudzēm atstāt pasauli, kas būs drošāka, vairāk spējīga uz progresu un piemērotāka cilvēka cienīgai dzīvei.”

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!