• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Uzņēmumu reģistra mācībām uzņēmējiem un juristiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2000., Nr. 323/324 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10724

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Rudens sesijas 14. septembra sēdē

Vēl šajā numurā

15.09.2000., Nr. 323/324

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Uzņēmumu reģistra mācībām uzņēmējiem un juristiem

20.septembrī Liepājā Uzņēmumu reģistrs (UR) rīko izglītojošu semināru uzņēmējiem un juristiem par jauno Komerclikumu un elektroniskajiem dokumentiem. Līdz ar to tiek atklāts UR semināru cikls Latvijas pilsētās.

Pirmais seminārs notiek Liepājā, jo Liepājas pilsētā un rajonā reģistrēto uzņēmumu skaits Latvijā ir otrais lielākais aiz Rīgas. Semināru atklās UR galvenais valsts notārs Māris Gulbis, bet par Komerclikumu sīkāk informēs UR galvenā valsts notāra vietnieks Jānis Endziņš.

UR speciālisti uzskata, ka uzņēmējiem pēc iespējas ātrāk un precīzāk jāizskaidro jaunie noteikumi un tas, kā tie skars katru no Latvijas uzņēmumiem. "Informācija par Komerclikumu pašreiz ir pārāk skopa, un mēs centīsimies to labot vismaz ar saviem spēkiem. Ir skaidrs, ka valstij jāpievērš lielāka uzmanība uzņēmēju savlaicīgai informēšanai un izglītošanai par jaunumiem likumdošanā. Tas mazinātu iespējas pasliktināt uzņēmējdarbības vidi un investīciju klimatu Latvijā," uzskata M.Gulbis.

Saeima ir noteikusi, ka jaunajam Komerclikumam jāstājas spēkā 2001.gada 1.janvārī. Pašreiz ir izstrādāts un ministrijām saskaņošanai iesniegts likumprojekts par Komerclikuma spēkā stāšanās kārtību (skat. 2.lpp.) . Tuvākajā laikā tas tiks ievietots internetā, lai radītu iespējas plašākai sabiedrībai ar to iepazīties un diskutēt par tā uzlabošanu.

Ja netiks mainīta Saeimas noteiktā kārtība Komerclikuma ieviešanā, UR sākumā nepieciešami vismaz 500 000 latu, lai tehniski nodrošinātu uzņēmumu pārreģistrāciju jaunajā kārtībā. UR lēš, ka saskaņā ar Komerclikumu jau 2001. gadā būs jāpārreģistrē vismaz 57 tūkstoši uzņēmumu.

Lai gan pašreiz valstī vēl nav īstas skaidrības par to, kā un kad ieviest Komerclikumu, kā arī pagaidām tā ieviešanai un sabiedrības informēšanai nav piesķirts finansējums, UR tomēr uzskata, ka sabiedrībai jau tagad jāsāk izskaidrot pašu Komerclikumu.

Šo likumu Latvijas juristi dēvē par otru svarīgāko privāttiesības regulējošo tiesību aktu aiz Civillikuma. Tas ir solis pretim komercdarbības vides sakārtošanai un riska mazināšanai. Komerclikums novērsīs nekonsekvences pašreizējā likumdošanā, un komercdarbības vide tiks precīzi definēta.

Komerclikums palīdzēs novērst principiālas un terminoloģiskas pretrunas komercattiecību aktos, sistemātiski balstot tos visus uz vienotas teorētiskās bāzes, kā arī vienkāršot komercattiecību sfēru. Likums ļaus arī efektīvāk nodrošināties pret gadījumiem, kad savstarpēji saistītas normas tiek grozītas atrauti cita no citas, kā arī saskaņot komecdarbības reglamentāciju ar Eiropas Savienības (ES) direktīvu un starptautisko koncenciju prasībām. Tas padarītu Latvijas likumdošanu atpazīstamāku ārvalstu investoriem. Komeclikums arī apjoma ziņā būs mazāks par visu esošo likumu mehānisku apkopojumu, un tas ir daudz ērtāks no lietotāju viedokļa.

Latvija jau sākusi darbu pie elektronisko dokumentu ieviešanas, lai izpildītu Eiropas Savienības direktīvas par elektronisko komerciju un elektronisko parakstu izmantošanu. Tāpat līdz ar jaunāko tehnoloģiju apgūšanu un izmantošanu varētu tikt veicināta dažādu pakalpojumu cenu un laika limita samazināšana. Elektroniskie dokumenti varētu ievērojami samazināt birokrātiju un celt iedzīvotāju apkalpošanas kvalitāti valsts iestādēs. UR elektronisko dokumentu ieviešanā ir ieņēmis aktīvu pozīciju — UR galvenais valsts notārs vada darba grupu, kas pašreiz izstrādā likumprojektu "Par elektroniskajiem dokumentiem".

Seminārā Liepājā par elektroniskajiem dokumentiem informēs arī korporācijas " Microsoft" pārstāvji, kas plāno sākt elektroniskās komercijas projektu kādā no Latvijas pilsētām. Tas paredzētu, ka vienotā tīklā tiek saslēgta visa pilsētas pārvalde — sākot no policijas un beidzot ar skolām. Iedzīvotājiem tas, pirmkārt, dotu vienreizēju izdevību iegūt pieredzi un izglītošanās iespējas. Otrkārt, tiktu radīta operatīva sakaru sistēma, kas ļautu ekonomēt līdzekļus, uzlabotu valsts iestāžu sadarbību un, galvenais, to komunikāciju ar sabiedrību.

UR ir filiāles astoņās Latvijas pilsētās — Bauskā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Saldū, Valmierā un Ventspilī —, un tajās visās plānots rīkot seminārus par Komerclikumu un elektroniskajiem dokumentiem.

Par dalību Liepājas seminārā lūdzam paziņot personīgi UR Liepājas reģionālajā nodaļā vai pa tālruni 34 25677 līdz 20.septembrim.

Maija Celmiņa, Uzņēmumu reģistra Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!