• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Hannoverē gaida Latvijas uzņēmējus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2005., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106956

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pakalpojumu ābeces stunda darba devējiem

Vēl šajā numurā

28.04.2005., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Hannoverē gaida Latvijas uzņēmējus

26. aprīlī Rīgā noritēja metālapstrādes izstādes “EMO Hannover 2005” prezentācija. To rīkoja Vācijas un Baltijas tirdzniecības kamera sadarbībā ar izstāžu rīkotājsabiedrību “Deutsche Messe AG Hannover”, lai iepazīstinātu ar izstādes nozīmi pasaules mērogā un iespējām, ko sniedz dalība izstādē.


Izstādes pamatus likusi Eiropas Darbmašīnu ražotāju apvienība (CECIMO) 1975. gadā, un tā noritējusi Hannoverē, Milānā un Parīzē. 2003. gadā tika nolemts 2005., 2007., 2011. un 2013.gada izstādes rīkot Hannoverē, bet 2009. un 2015. gada izstādes – Milānā. Šogad nozīmīgais pasākums būs laikā no 14. līdz 21.septembrim. Rīkotājsabiedrības “Deutsche Messe AG” izstāžu komplekss Hannoverē tiek izmantots arī citiem pasākumiem – tajā norit, piemēram, viena no pasaules nozīmīgākajām informācijas tehnoloģiju izstādēm “CeBit”.
Šobrīd “EMO Hannover” uzskatāma par pasaulē lielāko nozares izstādi gan dalībnieku skaita, gan ekspozīcijas kopplatības ziņā, jo pēc šiem rādītājiem ASV, Japānas un Ķīnas konkurenti krietni atpaliek. Sevišķi veiksmīga bijusi 2001. gada izstāde – neraugoties uz tās atklāšanas priekšvakarā notikušajiem terora aktiem ASV, izstāde pulcināja vairāk nekā 197 000 nozares viesu no 60 pasaules valstīm. Gaidāms, ka arī šogad izstādē piedalīsies vairums pasaules vadošo darbgaldu ražotāju.

Rādīs nozīmīgākos jaunumus

Tā kā “EMO Hannover” ir vislabāk apmeklētā nozares inovāciju foruma reputācija, sagaidāms, ka daudzi ražotāji centīsies interesentus pārsteigt ar jauniem tehnoloģiskajiem risinājumiem. Jāņem vērā, ka mūsdienās uzņēmumiem galvenokārt tieši inovācijas ļauj, pirmkārt, samazināt ražošanas izmaksas un, otrkārt, sekmīgi realizēt produkciju tirgū pieaugošas konkurences apstākļos.
Vācijas Industriālo iekārtu ražotāju apvienības (VDW) direktors Freds Šteiners atzina, ka šobrīd par paredzamajām novitātēm vēl grūti spriest, jo ražotāji sava uzņēmuma inovatīvo ciklu pielāgo izstādes norises laikam, lai jaunievedumus varētu plašai publikai rādīt tieši izstādē. Viņš arī norādīja, ka šobrīd nozarē ārēji iespaidīgu jaunumu tomēr nav – metālapstrādes iekārtu attīstības pašreizējo posmam drīzāk raksturīgas evolūcijas, nevis revolūcijas pazīmes.
Metālapstrādes tehnoloģiju attīstības tendences gan ļauj paredzēt izstādes novitāšu galvenos virzienus – tiks demonstrētas integrētas sistēmas automatizācijai, pielāgojami mehāniskās apstrādes koncepti, procesu integrācija, konfigurējamas iekārtas, kā arī citi modernu ražošanas tehnoloģiju paraugi. Jāpiebilst, ka izstādes ietvaros 15. un 16. septembrī notiks pētījuma projektam “Jaunas ražošanas iekārtas rītdienas rūpniecībai” veltīts simpozijs, ko rīko Vācijas Federālā pētniecības ministrija sadarbībā ar VDW. Simpozijā interesenti iepazīsies ar pētījuma rezultātiem, kas gūti, vairāk nekā 80 rūpniecības un zinātnes aprindu partneriem darbojoties 12 dažādos projektos. Kā jau vēsta simpozija nosaukums, projektos galvenā vērība veltīta jaunu tehnoloģiju un iekārtu koncepciju izpētei.

Novērtē Latvijas tautsaimnieciskās iespējas

F.Šteiners uzsvēra Vācijas būtisko lomu metālapstrādes tehnoloģiju nozarē, kā arī nozares nozīmi Vācijas ekonomikā. Pasaules lielāko darbgaldu ražotāju sarakstā Vācija ieņem otro vietu aiz Japānas, savukārt šīs tehnikas eksporta, kā arī patēriņa jomās Vācija ir pirmā. F.Šteiners paskaidroja, ka iekārtu patēriņa jēdziens ietver Vācijā ražotos darbgaldus, kas tiek realizēti pašu mājās, kā arī importēto šāda veida tehniku. Viņš arī norādīja, ka Vācijā vērojama industriālo iekārtu patēriņa pieauguma tendence. Taču, protams, starptautiskās izstādes rīkotājus interesē arī citu valstu tirgi, sacīja F. Šteiners.
Iepriecina, ka pieaug rūpnieciskās ražošanas tehnoloģiju eksports no Vācijas uz Latviju, pērn naudas izteiksmē sasniedzot 2,5 miljonus eiru. Ņemot vērā to, ka ražošanas iekārtas pieder pie ilgstoši izmantojamiem uzņēmuma pamatlīdzekļiem, kuru nomaiņa tiek veikta diezgan reti, šāds eksporta apjoms ir ievērojams. Pēc F.Šteinera sacītā, Latvijas ekonomikas izaugsmes tempi šajā gadā ļauj cerēt uz nelielu eksporta apjoma pieaugumu – var prognozēt, ka attīstīsies rūpniecība, un tas nozīmē industriālo iekārtu pieprasījuma kāpumu.

Gan pircējiem, gan pārdevējiem

Izstāžu rīkotājsabiedrības “Deutsche Messe AG Hannover” pārstāvis Eberhards Rolofs uzsvēra: pētījumi liecina, ka gadatirgi un izstādes vēl aizvien ir visiedarbīgākie mārketinga instrumenti produkcijas reklāmai un noieta tirgu atrašanai. Interneta piedāvātās iespējas šajā procesā var palīdzēt, taču nespēj aizstāt izstādes apmeklējumu.
F.Šteiners mūsu valsts uzņēmējiem ieteica apmeklēt izstādi, lai gūtu aktuālāko profesionāla līmeņa informāciju par nozares attīstību. “Emo Hannover” nozīmē arī labas iespējas biznesa kontaktu nodibināšanā – ražotāji var atrast pircējus, un pircēji – izvēlēties izdevīgāko piedāvājumu. Izstādes prezentācija uzskatāma par labu liecību “vecās Eiropas” ieinteresētībai attīstīt ekonomiskus kontaktus ar mūsu valsti – ražošanas nozaru nozīmīgāko forumu pārstāvji ar Latvijas uzņēmējiem rēķinās gan kā ar potenciāliem piegādātājiem, gan kā ar pircējiem.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

B4TAB.PNG (17187 bytes)

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!