• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pacēlums niknāko eiroskeptiķu vidū". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2000., Nr. 321/322 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10691

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Referendums? Slikta ideja"

Vēl šajā numurā

14.09.2000., Nr. 321/322

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Pacēlums niknāko eiroskeptiķu vidū"

Ļaunas mēles apgalvo, ka Austrijas labējais populists Jergs Haiders ierāmēs ES paplašināšanas komisāra Gintera Ferhoigena izteikumus un pakārs virs sava rakstāmgalda. Ar prasību rīkot referendumu par neapšaubāmi grūto, tomēr vēsturisko ES paplašināšanu uz austrumiem vācu komisārs populistiskajiem eiroskeptiķiem ir devis pilnīgu brīvību uz ilgu laiku. Tieši ES paplašināšanas komisārs bija tas, kurš tās pretiniekiem piegādāja instrukciju, kā izgāzt visu paplašināšanas projektu.

Dānijā eiro pretinieki lielas cerības liek tieši uz 28. septembri, kad ir paredzēts referendums par eiro ieviešanu un iestāšanos Valūtas savienībā. Pēdējās iedzīvotāju aptaujas rāda, ka pretinieku un atbalstītāju skaits ir apmēram vienāds. Dāņu eiroskeptiķi saņem spēcīgu atbalstu no Lielbritānijas. Balsojums Dānijā tiek uzskatīts par testu premjera Tonija Blēra izziņotajam balsojumam par eiro arī britu salās. No ES ārlietu ministriem neviens oficiāli nevēlējās izteikties par dāņu "nē" ietekmes uz visu ES lietu iespējamajiem scenārijiem.

Nerpārprotami skaidri diplomāti izteicās par tautas aptauju (nevis referendumu) Austrijā par 14 ES dalībvalstu bilaterālajiem pasākumiem pret valdību Vīnē. Tā var izrādīties gluži neveiksmīga, kolēģi Benitu Ferero–Valdneri brīdināja Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers. Eiropas galvaspilsētās ir nobažījušies, ka samērā viegli aptauja Alpu republikā var izvērsties antieiropeiskā votumā. Iespējams, ka tāpēc ES ārlietu ministriem varētu ļaut atviegloti uzelpot jau tikai Austrijas ārlietu ministres paziņojums vien, ka valdībā Vīnē netiek runāts par referendumu saistībā ar ES paplašināšanu. Un tomēr: Ferhoigena izteikumi deva jaunu impulsu diskusijām par referendumiem svarīgu lēmumu pieņemšanā. Arī tad, ja tie, kā domā Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers, nav apsvērti un izdomāti līdz galam.

"Die Welt"

— 2000.09.04.

"LV" nozaru redaktors GINTS MOORS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!