• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Īpašais viedoklis". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2000., Nr. 321/322 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10680

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad referendums par Latviju Eiropas Savienībā kļūst realitāte

Vēl šajā numurā

14.09.2000., Nr. 321/322

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Īpašais viedoklis"

Ierosinājums ES dalībvalstīs organizēt referendumus jautājumā par jaunu dalībvalstu uzņemšanu no austrumiem vakar Briselē tika iztulkots kā vācu komisāra "īpašais viedoklis". Tomēr Austrijas valdības koalīcijā ietilpstošās populistiskās Brīvības partijas vadītāja entuziastiski atbalsta šo ideju.

Saskaņā ar Polijas Ārlietu ministrijas uzskatu Ferhoigena priekšlikums ir Vācijas iekšējā lieta. "Mēs izsakām savu oficiālo viedokli šajā jautājumā tikai tādēļ, ka tas ir traktējams ļoti plaši un ka to komisārs Ferhoigens izteica Vācijas presē," teica Polijas ĀM preses sekretārs Pavels Dobrovoļskis. "Tā ir ES iekšējā lieta un būtībā pat Vācijas iekšējā lieta. Vienīgais būtiskais komentārs būtu tas, ka mēs pret Ferhoigena priekšlikumu izturamies tāpat kā Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers — skeptiski". (ES ārlietu ministru konferences laikā Eviānā Fišers negatīvi izteicās par Ferhoigena uzskatiem.)

Pēc Polijas Ārlietu ministrijas runasvīra domām, Ferhoigena priekšlikums "ne ar ko īpašu Poliju neapdraud", jo tas ir tikai viņa personiskais viedoklis. Dobrovoļskis pievērsa uzmanību tam faktam, ka tieši tāpat to ir uztvēris arī ES Komisijas prezidents Romano Prodi. Sakarā ar to, ka tāds nav visas Komisijas uzskats, "ir pāragri un nevietā runāt par kaut kādu apdraudējumu. Par to, ka tas ir tikai un vienīgi Ferhoigena privātais, turklāt loģiski ne līdz galam izsvērtais viedoklis, liecina fakts, ka Vācijas likumdošanā nav paredzētas referenduma iespējas."

Bijušais Polijas Ārlietu ministrs un tagadējais Seima Eiropas likumdošanas komisijas priekšsēdētājs Broņislavs Geremeks bija pārsteigts, ka "ES komisārs, kas līdz šim ir atbalstījis jaunu dalībvalstu uzņemšanu, nesaprot, ka viņa izteikumus var iztulkot kā vēlmi palēnināt Eiropas Savienības paplašināšanu. Viņš arī nesaprot, ka ar tādiem izteikumiem viņš demobilizē sabiedrisko domu "piecpadsmitnieka" valstīs. Es uzskatu, ka priekšlikums ir slikts, tas neatbilst ne Polijas interesēm, ne arī tiem ES lēmumiem, kuri paredz strauju paplašināšanos."

Briselē komentatori norāda, ka Ferhoigens esot izdarījis Komisijai lāča pakalpojumu. Komisāra runasvīrs Žans Kristofs Filori teica, ka Ferhoigens nožēlojot, ka viņa intervija esot uztverta kā aicinājums novilcināt paplašināšanos. "Komisārs ir gatavs sniegt sīkus paskaidrojumus visām kandidātvalstīm, kuras to vēlēsies," teica Filori.

Daudzi komentētāji pievērš uzmanību tam, ka eventuālās ES paplašināšanās sasaistīšana ar skeptiski noskaņotās vācu sabiedrības balsojumu norāda uz vēlmi aizkavēt visu procesu. Vēl jo vairāk — šo ideju var pārņemt galēji labējie un nacionālisti, un, veiksmīgi izmantojot plaši izplatīto nepatiku sabiedrībā, vispār torpedēt jaunu dalībvalstu uzņemšanu. Pirmdien referenduma ideju atbalstīja labējās Austrijas Brīvības partijas vadītāja Suzanna Rīsa—Pasere, apgalvojot, ka "tā nav drauds Savienībai, bet gan iespēja".

Vakar Ferhoigena runasvīrs noliedza, ka komisārs būtu aicinājis Vācijā rīkot referendumu, norādīdams, ka viņš esot gribējis vienīgi pievērst uzmanību tam, ka ES pilsoņiem vajadzētu pēc iespējas plašāk piedalīties ES paplašināšanas procesā un ka tas nedrīkst notikt bez dialoga ar sabiedrību. Pats Ferhoigens visu notiekošo nosauca par "vētru ūdens glāzē". Viņa šefs Prodi runāja par "sīku pārpratumu". Visticamāk, ka šo jautājumu abi kungi pārrunās šodien vai rīt Briselē zem četrām acīm.

Neņemot vērā runasvīru skaidrojumus, Eiropas mediju korespondenti mēģināja noskaidrot, kādēļ tieši Ferhoigens gan pašai ES, gan arī kandidātvalstīm izraisīja tādu "politisko elektrošoku". Pēc viņu uzskata, Brisele izdarīs visu, lai Ferhoigena izteikumi tiktu uztverti vienīgi kā nevainīgs joks.

"Gazeta Wyborcza"

— 2000.09.05.

Jaceks Pavļickis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!