• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par termiņa pagarinājumu virsnormas cukura krājumu likvidēšanai Latvijā un vēl četrās jaunajās dalībvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2005., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106399

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par EP Lūgumrakstu komisijas atturēšanos paust viedokli Jurija Petropavlovska noraidītās pilsonības lietā

Vēl šajā numurā

21.04.2005., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par termiņa pagarinājumu virsnormas cukura krājumu likvidēšanai Latvijā un vēl četrās jaunajās dalībvalstīs

Vakar, 20.aprīlī, Eiropas Komisija pagarināja termiņu piecām jaunajām dalībvalstīm, lai tās aprēķinātu virsnormas cukura krājumu daudzumu, kas izveidojies pirms pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) 2004.gada maijā, un likvidētu šos krājumus. Tagad uzņēmējiem, kuriem ir virsnormas krājumi, līdz 2005.gada 30.novembrim tie būs jālikvidē, un piecu attiecīgo dalībvalstu – Igaunijas, Kipras, Latvijas, Maltas un Slovākijas – iestādēm līdz 2006.gada 31.martam jāiesniedz pierādījumi par to, ka krājumi likvidēti. Par jebkādiem virsnormas krājumiem, kas būs atlikuši pēc 2005.gada 30.novembra, tiks piemērots ES budžetā ieskaitāms maksājums. Kā parasts pirms katras paplašināšanās, jaunajām dalībvalstīm bija jānodrošina, lai nenotiktu lauksaimniecības produktu spekulatīva uzkrāšana, kas varētu izjaukt līdzsvaru visā ES tirgū.
Pirms paplašināšanās 2004.gada maijā, līdzīgi kā iepriekšējās paplašināšanās kārtās, jaunajām dalībvalstīm bija jāveic pasākumi, lai uzņēmēji neveidotu spekulatīvus cukura krājumus un negūtu labumu no tā, ka ES cukura cena ir trīsreiz augstāka nekā citur pasaules tirgū. Eiropas Komisijas pienākumos ietilpst pārraudzīt tirgus situāciju un gādāt, lai Eiropas Komisijas lēmumi konsekventi tiktu saskaņoti ar Pievienošanās līguma noteikumiem.
Līdztekus nepieciešamībai izvairīties no spekulācijas vispār, pēkšņs krājumu pieaugums negatīvi ietekmē tirgus līdzsvaru, kā arī to ražošanas nodevu apmēru, kas jānosaka septembrī, radot nelabvēlīgus nosacījumus cukura ražotājiem un cukurbiešu audzētājiem visā ES. Turklāt jebkādi virsnormatīvie cukura krājumi, kas konstatēti esošā tirdzniecības gada laikā, nākamajā gadā jāeksportē bez kompensācijas.
Eiropas Komisijai tagad būs iespēja veikt pēdējās pārbaudes par to, vai minētajās dalībvalstīs ir virsnormatīvie cukura krājumi, un valstīm savukārt būs pagarināts laika posms, kurā šādus krājumus likvidēt un iesniegt pierādījumus, ka prasītais ir paveikts. Virsnormatīvie krājumi tiek konstatēti, salīdzinot ražošanu, importa un eksporta apjomu 12 mēnešu laikā pirms iestāšanās ar triju gadu atskaites periodu pirms tam.
Eiropas Komisija vienojās par jauniem termiņiem: uzņēmējiem, kam ir virsnormatīvie cukura krājumi, līdz 2005.gada 30.novembrim šie krājumi jālikvidē un līdz 2006.gada 28.februārim par to jāinformē attiecīgo valstu iestādes; attiecīgo valstu iestādēm līdz 2006.gada 31.martam ir jāiesniedz Eiropas Komisijai pierādījumi, ka šādi krājumi ir likvidēti; dalībvalstīm sākotnēji līdz 2006.gada 30.jūnijam ir jāsamaksā prasītais naudas apjoms par atlikušajiem krājumiem, tomēr šis termiņš var tikt pagarināts. Ne vēlāk kā līdz 2005.gada 31.maijam Eiropas Komisija apstiprinās galīgos virsnormatīvā cukura krājumu apjomus.
Uzņēmēji varēs likvidēt cukuru, vai nu pārstrādājot to dzīvnieku barībā vai biodegvielā, vai eksportējot cukuru bez kompensācijas. Šādā veidā panākto krājumu samazinājumu Eiropas Komisija ņems vērā, pieņemot galīgo lēmumu par maksājumu apjomu.

Inese Stepiņa, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretāre

Vēl par tēmu – B6.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!