• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Meža dienas atklāj Ukru gāršā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2005., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106387

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pusaudži paglābj dabas liegumu

Vēl šajā numurā

21.04.2005., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Meža dienas atklāj Ukru gāršā

Ikgadējās Meža dienas Latvijā iesākušās ar pasākumu Bēnes mežniecības teritorijā.

Dabas liegumā Ukru gāršā – aizvadītajā nedēļā pulcējās Bēnes mežniecības darbinieki un Auces vidusskolas skolēni, lai atklātu Meža dienas. Pirmajā Meža dienu laikā Latvijā galvenā uzmanība bija pievērsta spārnotajiem draugiem. Latvijas Ornitoloģijas biedrības Auces reģionālās grupas jaunā paaudze ziemā izgatavoja putnu būrīšus, kurus Meža dienu ietvaros izlika dabas liegumā augošajos kokos. Vienlaikus skolēni iepazinās ar gāršu kā meža augšanas apstākļu tipu, dabas liegumā augošajiem augiem, vēroja mazo ērgli un citus putnus, uzmērīja dižozolus, minēja mīklas.
Bēnes mežniecības mežzinis savā ievadrunā īpaši uzsvēra agrāko un pašreizējo saimniekošanu mežā, to atšķirības. Putnu būrīši tika izvietoti vietā, kur pirms divdesmit gadiem izcirsta vecu un dobumainu apšu audze, kā rezultātā bojā gājuši daudzi putnu mazuļi. Bet daudzi lieguma teritorijā augošie dižie ozoli agrāk tikai laimīgas sagadīšanās un milzīgu pūļu rezultātā palika nenocirsti un neuzspridzināti.
Dabas liegums Ukru gāršā izveidots 1999.gadā ar mērķi aizsargāt Zemgales līdzenumam raksturīgos platlapju mežus (ozoli, oši, liepas, kļavas, gobas, vīksnas), kuri pārējā līdzenuma daļā auglīgo augšņu dēļ izcirsti. Lieguma lielākā vērtība ir daudzi aizsargājamie augi, no kuriem vispirms minama lielā zvaigznīte, kas gandrīz nekur citur Latvijā savvaļā nav sastopama. Teritorija iekļauta arī putniem starptautiski nozīmīgo vietu sarakstā, jo liegumā ligzdo 8 pāri mazo ērgļu, 2 pāri melno stārķu un vairākas citas aizsargājamu putnu sugas.

Andris Ģērmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!