• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kādēļ iedzīvotāji nav gājuši pie vēlēšanu urnām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2005., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106263

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lems par atkārtotu vēlēšanu izsludināšanu Rēzeknē

Vēl šajā numurā

20.04.2005., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kādēļ iedzīvotāji nav gājuši pie vēlēšanu urnām

16% vēlētāju, kuri nepiedalījās 12.marta pašvaldību vēlēšanās, atzinuši, ka galvenais iemesls šādai rīcībai ir bijis ticības trūkums un neuzticēšanās nevienam, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra “SKDS” sadarbībā ar Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) martā veiktā vēlētāju socioloģiskā aptauja.

Pēc CVK priekšsēdētāja palīdzes Kristīnes Bērziņas sniegtajām ziņām, citi biežāk minētie iemesli, kādēļ vēlētāji nav piedalījušies pašvaldību vēlēšanās, ir neziņa, par ko balsot (14%), un atziņa, ka neredz jēgu dalībai vēlēšanās (12%).
To, ka vēlēšanu laikā nav atradušies savā dzīvesvietā vai bijuši aizņemti darbā, atzinusi desmitā daļa jeb 9% aptaujāto, kuri nepiedalījās pašvaldību vēlēšanās. Savukārt vēl 6% aptaujāto kā vienu no iemesliem, kāpēc nav piedalījušies vēlēšanās, minējuši apstākli, ka nedzīvo savā deklarētajā dzīvesvietā.
86% aptaujāto atzinuši, ka nav saskārušies ar problēmām, kas saistītas ar vēlētāju reģistrācijas kārtību, un vēl 93% vēlētāju norādījuši, ka nav bijis ar problēmu, saistībā ar vēlēšanu iecirkņu darbu.
CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars uzskata, ka aptaujas rezultāti atkārtoti apstiprina tendenci: galvenais cēlonis, kādēļ vēlētāji nepiedalās vēlēšanās, ir motivācijas trūkums. Viņaprāt, publiskajā telpā tik bieži pieminētais arguments, ka vēlētāji nepiedalās vēlēšanās vēlētāju reģistrācijas kārtības dēļ, drīzāk būtu jāvērtē kā mīts, ko rada nevēlēšanās analizēt cēloņus, kāpēc vēlētāji ir vīlušies politikā.

“LV” informācija

Uzziņai

Aptaujā atspoguļotie vēlētāju viedokļi uzklausīti pēcvēlēšanu nedēļā, laikā no 13. līdz 21.martam, un pētījumā piedalījušies 1002 respondenti.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!