• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 2000. gada 1. septembri Latvijas skolās skaitļos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2000., Nr. 318/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10604

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra piedalīšanos ANO Tūkstošgades asamblejā

Vēl šajā numurā

13.09.2000., Nr. 318/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 2000. gada 1. septembri Latvijas skolās skaitļos

Ceturtdien, 7. septembrī, Izglītības un zinātnes ministrijā preses konferencē tika sniegti operatīvie dati par skolu dzīvi uz 2000. gada 1. septembri. Preses konferencē piedalījās IZM valsts sekretārs Andris Sarnovičs, Izglītības valsts inspekcijas vadītājs Zigfrīds Grinpauks un IZM Informācijas un saimnieciskā departamenta vadītājs Austris Vasips.

Preses konferences ievadā skaitļus par 2000. gada 1. septembri vispārizglītojošajās un speciālajās skolās minēja A. Sarnovičs:

"2000./2001. mācību gadā Latvijā 1. septembrī skolu apmeklēja 357 697 skolēni, Rīgā — 105 392 skolēni. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā šis skaitlis ir samazinājies par 3753. Rīgā jauno mācību gadu uzsāka par 1350 skolēniem mazāk nekā pagājušajā gadā. Šis skolēnu skaita sarukums galvenokārt ir izskaidrojams ar to, ka ievērojami samazinājies skolēnu skaits pirmajā klasē. Pagājušajā gadā skolas gaitas uzsāka 32 119 skolēni, bet šogad vairs tikai 27 837 bērni. Skolēnu skaits ir samazinājies arī 10. klasēs, šogad tie ir 19 815 skolēni, pagājušajā gadā — 22 824. Šis samazinājums ir proporcionāls 9. klašu beidzēju skaita samazinājumam. No skolā reģistrētajiem bērniem 1. septembrī nezināmu iemeslu dēļ skolā nav ieradušies 2410 bērni, vislielākais šādu "pazudušo" skaits ir 1.–9. klašu grupā — 1895 skolēni.

Taču tā ir tikai operatīvā informācija par 1. septembri. 6. septembrī mācību iestādes sagatavos precizētu informāciju, kurā norādīs, kādu iemeslu dēļ daļa skolēnu nav uzsākuši mācības 1. septembrī.

Šogad darbu uzsāka par 22 vispārizglītojošām skolām mazāk nekā pagājušajā gadā. Tas tādēļ, ka ir samazinājies skolēnu skaits, dažas lauku skoliņas nebija spējīgas nodrošināt nepieciešamo skolēnu skaitu. Dažas Latvijas pašvaldības, lai nebūtu jālikvidē skola, izveidoja apvienotās klases, šogad tādas ir 795. Tas, protams, prasa lielākas skolotāju pūles, jo tā ir pilnīgi cita metodika."

Skaitļus izskaidroja Z. Grinpauks:

"Lai izskaidrotu skolēnu skaita samazinājumu salīdzinājumā ar pagājušo gadu, ir jāņem vērā demogrāfiskā situācija. Šogad skolas gaitas uzsāka 1993. gadā dzimušie bērni, tātad — 25 365, pagājušajā gadā tie bija attiecīgi 1992. gadā dzimušie — 30 469 bērni. Diemžēl arī tālāka prognoze ir pesimistiska, 2006./2007. gadā, kad mācības uzsāks 1999. gadā dzimušie, tie būs tikai 19 928 bērni. Runājot par 10. klašu skolēnu skaita samazinājumu, tas ir tāpēc, ka mazāks ir 9. klašu beidzēju skaits.

Runājot par skolā reģistrētajiem bērniem, kas nezināmu iemeslu dēļ 1. septembrī neieradās skolā, viņu skaits tiks precizēts 6. septembrī, jo šogad 1. septembris bija piektdienā, un, iespējams, daļa internātskolu audzēkņu skolā ieradīsies tikai 4. septembrī — pirmdienā, daļa bērnu, iespējams, slimo jeb vēl ir kopā ar vecākiem to atvaļinājuma laikā."

Runājot par obligāto izglītības vecumu sasniegušo bērnu uzskaiti, A. Vasips pastāstīja, ka tā notiek saskaņā ar Izglītības likumu un Ministru kabineta noteikumiem. Uzskaite tiek precizēta katru gadu, un tā attiecas uz no sešus līdz astoņpadsmit gadus veciem bērniem, kas nav ieguvuši obligāto pamatizglītību. Uzskaiti veic pašvaldības un informāciju salīdzina ar Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrā esošajām ziņām. Vislielākā problēma ir bērni, kas ir reģistrēti Iedzīvotāju reģistrā, taču sen jau vairs nedzīvo minētajā pašvaldībā.

Rūta Kesnere, "LV" informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!