• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Norvēģu dzeloņstieple palīdz Baltijas cietumniekiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2000., Nr. 316/317 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10564

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Revolūcija afrikāņu gaumē"

Vēl šajā numurā

12.09.2000., Nr. 316/317

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Norvēģu dzeloņstieple palīdz Baltijas cietumniekiem"

"Aftenposten"

— 2000.08.20.

Vakar viens no Latvijas cietumiem saņēma no Norvēģijas 6 tonnas dzeloņstieples. Šī dāvana ir kāda projekta daļa, lai uzlabotu Baltijas cietumnieku apstākļus.

Šī īpaši oriģinālā dāvana, kas Latvijā nonāca trešdien, tiks izmantota dzeloņžoga veidošanā ap kādu cietumslimnīcu, kas atrodas netālu no Rīgas. Cietums ir domāts cietumniekiem, kuri slimo ar tuberkulozi un kuri šobrīd dzīvo samērā sliktos apstākļos.

— Kravā bija veļas mazgājamā mašīna, mēbeles, virtuves iekārtas un 6000 kg dzeloņstieples, — stāsta Arendāles vēža cietuma inspektors Gordons Gabrielsens.

Dzeloņstieple, kas nākšot tuberkulozes cietumniekiem "par labu", nāk no jūras aizsardzības instalācijas Randoijā netālu no Kristeansandas. Šis sūtījums ir daļa no starptautiskā cietumu projekta Nord-Balt, ko sākusi Eiropas Padome. Mērķis ir nostādīt fokusā cilvēktiesības un cietuma apstākļus ieslodzītajiem Latvijā, Lietuvā, Krievijā un Turcijā.

Tieslietu ministrijas kriminālaprūpes nodaļa ir atbildīga par palīdzības sūtījumu koordinēšanu uz latviešu cietumiem.

— Pirmām kārtām mēs gribam akcentēt demokratizācijas procesus šajos Austrumeiropas cietumu aparātos. Otrām kārtām mēs gribam dabūt šos cietumus Eiropas cietumu līmenī, — izskaidro nodaļas vadītājs Asbjorns Langoss. Viņš stāsta, ka Latvijas cietumos tuberkulozes izplatīšanās ir liela problēma.

Cietumnieki, kuri tiks likti aiz norvēģu dzeloņstieples, pašlaik uzturas vecajā Grīvas cietumā. Tas ir Napoleona laiku cietoksnis ar ūdens bedrēm, tur ir maz gaismas un slikta ventilācija. Šeit saslimušie tiek vienkārši izolēti. Kad "Aftenposten" pagājušajā rudenī ciemojās šinī cietumā, mūs nelaida pat šo slimnieku tuvumā. Apmēram 400 ieslodzīto slimo ar tuberkulozi.

— Tagad tiks veidots speciāls tuberkulozes cietums. Taču šis cietums ir domāts tikai smagu noziegumu izdarītājiem, tāpēc ir nepieciešama dzeloņdrāts šo cietumnieku norobežošanai. Tā kā tuberkuloze ir lipīga, tad it īpaši ir jānovērš cietumnieku izbēgšana. Šobrīd cietumi ar dzeloņstiepli apkārt ir parasta lieta. Tādējādi cietumniekiem ir iespēja redzēt ārpasauli. Šī dzeloņstieple deva cietumniekiem arī pieeju kādai sporta zālei, — stāsta Asbjorns Langoss.

Kjetils Kolsruds

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!